Hopp til innhold

1.100 elbiler registrert i januar

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Registreringstallene i januar ble ikke like heftige som i julemåneden, men en gammel traver fortsetter å levere knallsterkt. Og vi venter enda større tall denne måneden. 

De siste månedstallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), som er ajourført pr. 31. januar, indikerer at 2014 også vil gi en solid markedsandel til elbilene.

1.099 elbiler er registrert i løpet av måneden, omtrent 170 færre enn i desember (1.273). Samtidig er det registrert totalt 11.385 personbiler så langt.

Det gir elbilene en markedsandel blant personbilene på sterke 9,6 prosent så langt.

– Vi håper andelen legger på seg videre utover året, og at vi når vårt tips – 15.000 nye elbiler i 2014. Januar er normalt ikke noen sterk måned for nybilsalg, så dette er utvilsomt en god start. Det er dessuten hyggelig å kunne fastslå at elbilsalget dreier seg om mye mer enn Tesla Model S, i relasjon til de siste dagenes medieomtale. Ikke ett vondt ord om Model S, men vi vil også få frem at modeller som LEAF og e-up! er svært sterke i dagens marked, sier generalsekretær Snorre Sletvold i Norsk Elbilforening. 

På varebilfronten er det kun to modeller på januarlisten: Nykommerne Peugeot Partner og Citroën Berlingo. Førstnevnte tok 79,5 prosent, med 31 registreringer, mens Berlingo fikk åtte.

LEAF – kongen på haugen

Nissan LEAF fortsatte sin bemerkelsesverdige ferd på det norske markedet. Modellen er fortsatt klar markedsleder, til tross for at konkurrentene er blitt flere.

De 650 registrerte eksemplarene utgjør hele 59,1 prosent av samtlige. På andreplass følger Volkswagen e-up!, som i sin tredje salgsmåned fikk 175 registreringer (15,9 prosent).

Tredjeplassen gikk til Tesla Model S, med 132 registreringer. Det utgjorde 12 prosent av totalmarkedet for elbiler. Samtidig har vi fått klare indikasjoner på at Tesla planlegger registrering av et meget høyt antall biler i første kvartal.

Denne måneden, og neste, kan derfor fort gi braktall fra den kanten.

OFV-oversikten forteller tydelig hvilken modell som fortsatt ruler elbilmarkedet. (Faksimile: ofv.no)

Mer enn doblet i3-bestand

BMW fortsetter å sende i3 ut på veien, relativt sakte, men sikkert.

Januartallet ble 82, og bestanden er dermed mer enn doblet fra de 51 ved utgangen av 2013.

Bak BMW begynner det dessverre å bli magert for trillingene, nemlig Mitsubishi i-MiEv, Citroën C-Zero og Peugeot iOn. Førstnevnte har med sine 41 registreringer en markedsandel på 3,7 prosent, mens søsknene har 0,8 og 0,4.

0,4 prosent er også andelen for Ford Focus Electric. Det ble registrert fire eksemplarer av denne elbilen, som kom på markedet i september i fjor.

Nederst av de ni på personbillisten, finner vi to førstegangsregistrerte Renault Fluence.

Slik startet februar

Inngangen til den nye måneden, OFV-ajourført pr. 3. februar, indikerer at januartendensen fortsetter.

Bare i løpet av disse få dagene er det registrert 48 elbiler.

LEAF tok seg av 18, mens Tesla Model S og BMW i3 fikk 12 registreringer hver.

PS. Pr. 3. februar er det førstegangsregistrert 1.147 elbiler så langt i år.