Hopp til innhold

125 nye elbiler bestilt av Posten

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Postens miljøsatsing er visjonær og elektrisk. Idag har de over 350 elektriske kjøretøy og fyller på med 125 nye firehjulinger til distribusjon av nærpost.

Vi følger jevnlig Posten Norges satsing på elbil. Stadig vekk har vi kunnet fortelle gledelige nyheter om hva de gjør. Satsingen på Comarth fikk vi snusen i for halvannet år siden, da kjøpet av en testflåte var en realitet.

 

Posten Norge har hatt en anbudsrunde for å anskaffe elektriske firehjulinger for distribusjon av nærpost. Flere anbydere var inne, fra tidligere er vi kjent med at de også har testa ut franske Goupil, men det var Comarth, den spanske elbilen eller «el-jeepen» som Posten kaller den, som gikk av med seieren.

Nordisk agent for Comarth er Arngren Sky Commuter AS med den utrettelige entusiasten Frithjof Arngren. Det var Frithjof som tipsa oss om avtalen, og vi tok en telefon for å høre litt mer.

Gratulerer så mye med anbudsseieren!

 – Ja, dette er virkelig moro. Posten Norge, Comarth og Arngren har samarbeida godt om å utvikle et produkt som dekker Postens behov. I godt og vel ett år har 10 elbiler vært til testing, og konklusjonen er at disse duger. Jeg må si, all ære til Comarth som er svært dyktige med det de jobber med og har et godt produkt. Og vel så mye ære til Posten som vet hva de trenger og velger utifra det.

Hva vil du trekke fram ved kjøretøyet Comarth Post Rider?

Arngren Comarth– Dette er et kjøretøy av god kvalitet og med lav pris. Det betyr at Posten får mye for pengene. Blybatteriene er Odyssey som er noe av det mest robuste du kan få med hensyn til levetid, samt at de ikke er så kuldefølsomme som andre blybatterier. Her har vi investert i relativt dyre blybatterier. Men de koster likevel ikke mer enn ca 9.800 kroner når det forventes utskiftning om 5-10 år.

Blir det noen endringer av Comarth Post Rider fra kjøretøyene som har vært til test?

– Vi bedrer arbeidsmiljøet for postbudene. Det blir satt inn gjennomsiktige dører i hardplast og montert dieselvarmer.

Hva er Arngrens rolle i dette kjøpet?

– Vi er agent for Comarth i Norge, men avtalen er mellom Posten Norge og Comarth som nå er plukka ut som eneste leverandør av firehjulinger til distribusjon av nærpost. Vi har sørga for at det vil være god oppfølging i ettermarkedet. Hellanor skal holde reservedelslager. Kjeden AutoMester, med sine nær 200 verksteder over hele Norge, skal stå for service og reparasjoner.

Vi antar at anbudsseieren stimulerer til enda mer elbilsatsing?

– Vi er nå i samtaler med Posten i Sverige og Danmark. Igjen satses det på å konvertere flere tusen kjøretøy til elektrisk. Selvsagt vil det bli gitt tilbud på det som er anbudsvinneren i Norge. Tipper også mange vil bli kjent med oss land og strand rundt. Vi har fått lov til å ha et Arngren-skilt på alle kjøretøyene. Vi kan levere Cross Rider (som nå er i den samme utgaven som Postens modifiserte Post Rider) også til andre som vil ha et effektivt og rimelig el-kjøretøy, både som 2- eller 4-seter, med kasse eller lasteplan bak. Dette er en driftssikker elbil til under 100.000 kroner. Rekkevidde pr lading kan være opptil 100 km. Toppfarten er ca 60 km/t, så den er først og fremst beregna for dedikerte transportformål.

Vi kontakta Posten Norge for å få litt mer fakta om dette kjøpet. Etter en runde i innkjøpsavdelinga havna vi hos informasjonssjef Pål Jakobsen. Han hadde alt på stell og svarte oss imponerende raskt.

Hva er årsaken til at Posten satser på å bruke elektriske kjøretøy?

Posten Connect Electric– Posten har en uttalt og tydelig miljøstrategi. Denne innebærer blant annet at konsernets samlede CO2-utslipp skal reduseres med 30% fra 2008-nivå til 2015. Fornying av kjøretøyparken og bruk av alternative kjøretøy inngår i denne strategien. Posten bytter i hovedsak fra dieseldrevne kjøretøy til elektriske kjøretøy der vi ser at dette gir operasjonell effekt, det vil si mer effektive ruter og lavere driftskostnader.

Hvilket omfang forventer dere at denne satsingen vil ha i 2013 og 2015?

– Vi har uttalt at vi ønsker å konvertere ca 1.300 kjøretøy til miljøvennlige kjøretøy innen utgangen av 2015. Dette betinger blant annet leveranser av kjøretøy som egner seg for den type oppdrag disse skal gjennomføre.

Hvordan jobber dere nå i 2012 for å nå målene dere har satt dere?

– Vi følger konsernets overordnede kjøretøystrategi. Denne er tydelig forankret i blant annet fagforeningen. Lokalt vurderes kontinuerlig egnethet i ruter, samtidig som at dette må koordineres med utfasing av eksisterende kjøretøy.

Til hvilken bruk skal kjøretøyet Comarth være? Vil vi se den over hele landet?

– Comarth er i dag i bruk fra Tromsø i nord og over hele landet sørover. I prinsippet vil dette kjøretøyet kunne brukes over hele landet.

Posten el-kjøretøyKan det antydes hvilket kvanta og hvor rask innfasingstakten for Comarth vil være?

– For 2012 har vi iverksatt en bestilling på 125 stk Comarth Post Rider. Vi har i dag over 350 elektriske kjøretøy, disse fordeler seg mellom 220 el-mopeder, 30 el-jeep (blant annet Postens betegnelse på Comarth), 20 Ford Connect elbil og 80 el-traller.

Hvilke avtaler og leverandører er dere har for de elektriske kjøretøyene?

Vi i Elbilforeningen har bare en ting å si om dette. Etter mange år med lettere frustrasjoner over at Posten ikke engasjerte seg i elektriske kjøretøy, ja vi snakker tilbake til 90-tallet, er det intet annet enn kjempekult å se hva de nå gjør. Vi simpelthen elsker den elektriske Postmann Pat!

Her er bilder av Comarth Post Rider som har vært til testing i Norge.

Posten Comarth