Hopp til innhold

15 av 100 nye biler er fortsatt elbiler

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

17.485 elbiler er registrert i løpet av årets første ni måneder. September ble en svært sterk måned, med 19 prosent helelektrisk markedsandel.

I september ble det nemlig registrert hele 2.628 elbiler, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Det førte til en helelektrisk markedsandel på 19 prosent, etter at andelen store deler av året har vaket rundt 15. – Vi må helt tilbake til juni i fjor for å finne et tilsvarende høyt månedstall (2.617). Med flere elbilnyheter på vei inn, mot slutten av året – og inn i neste – er det grunn til å håpe på en fortsatt god markedsandel, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening om de ferske tallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).
Så langt i år utgjør elbiler rundt 15 prosent av de totalt 115.845 nye personbilene, likt som ved utgangen av andre kvartal. Etter en svak utvikling i første halvår, har tendensen vært stigende etter sommerperioden, viser vår analyse. På samme tid i fjor var det registrert 19.716 elbiler, som utgjorde omtrent 17,6 prosent av totalmarkedet (111.811 personbiler). Nyhetene dominerer markedet I september var Tesla Model X (601) og BMW i3 (520) de klart mest registrerte foran Volkswagen e-Golf på tredjeplass (392). – Etter en betydelig tilbakegang for elbilene det siste året, er det svært gledelig med oppturen vi så i september. Markedet er ikke friskmeldt, men vi har fått et tydelig bevis på hva nyheter betyr for salget, sier Bu. Dette også i lys av statsbudsjettet, der kjøpsfordelene skal holdes uendret ut 2020. – Norge skal halvere utslippene fra transportsektoren innen 2030. Da må overgangen til nullutslippsbiler gå mye raskere.
Ladbare hybrider: Tredobling siden i fjor Samtidig stormer de ladbare hybridene fram på registreringsstatistikken, med 15.888 registrerte ved utgangen av tredje kvartal og 13,5 prosent markedsandel. Det var 0,2 prosentpoeng høyere enn etter årets seks første måneder. Men kun en håndfull av modellene har en elektrisk rekkevidde som er tilfredsstillende. Derfor har Norsk elbilforening sammen med ZERO kommet med et alternativt forslag til avgiftsfastsettelse i forbindelse med statsbudsjettet. – Det er over tre ganger så mange registrerte i år som på samme tid i fjor. Mye av årsaken er sterk økning i modellutvalget, sier Bu. Ståle Frydenlund / elbil.no – En ladbar hybrid er ikke bedre enn det eieren gjør den til, og med en grunnleggende elektrisk rekkevidde vil den gjøre en bedre jobb for både miljø og lommebok. Vi mener det er riktig å premiere de gode ladbare hybridene, og svekke vilkårene for de dårlige, sier Bu. Hun understreker samtidig at det er bra at den ladbare andelen av bilmarkedet vaker oppunder 30 prosent. – Nesten tre av ti nye biler så langt i år går helt eller delvis på strøm. Men for at det skal bli mange flere, er det svært viktig med en god, forutsigbar og rettferdig politikk, sier Bu.