Hopp til innhold

2011 – tidenes elbilår (så langt)!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

ÅrsoppsummeringI år ble en rekke milepæler passert. Antall solgte elbiler, antall modeller i markedet, utstyrsnivå og omfanget av ladeinfrastruktur. Vi oppsummerer ved å se tilbake på litt av hva elbil.no har rapportert.

Lanseringen av i-MiEV ga et taktskifte i elbilmarkedet. En liten demning brast og i-MiEV er første elbil som det blir solgt over 1.000 stk i løpet av et år. Nok et taktskifte oppsto da Nissan LEAF ble lansert. Til slutt ser det ut til vi ender på oppimot 2.500 solgte elbiler. Endelig tall avhengig av hva som skjer i julestria. Godt over de 1.500 vi spådde om på begynnelsen av året. Herlig å ta feil på denne måten. Salget vil være nesten fire ganger høyere enn det tidligere rekordåret 2010 Smile

Mer trist er det at gamle slitere, de som holdt elbilmarkedet igang de ti foregående åra, har fått det vel tøft. Reva pakka sammen i påvente av ny modell. Enviro Elbilsalg som har importert så mange brukte, franske elbiler, gikk til skifteretten. Det samme gjorde Think nok en gang. Til slutt var det Pure Mobility som kasta inn Buddyhåndkleet.

Vi håpa å få 1.000 nye medlemmer til Elbilforeningen. Det ser ut til å bli det dobbelte. De nye elbilselgerne er flinke til å bruke velkomstmappa vår og verve medlemmer.

Vi garanterte over 3.000 ladepunkt når 2011 er over. Det klarer vi med god margin, nummer 3.000 ble feira tidlig på høsten. Vi drista oss også til å håpe på 10 hurtigladepunkt. Det har blitt 15 av dem og 4 ganger så mange er i kjømda.

For å oppsummere året som har vært, har vi plukka ut en del artikler fra elbil.no. Såpass godt følger vi med på norsk elbilvirksomhet at dette bør gi et ganske godt bilde av årets hendelser.

Andre artikler kan du finne ved å:

Gjennom året har besøksaktiviteten på elbil.no blitt tredobla. I 2011 har det totalt vært 78.000 besøkende innom. Med en sjarmerende evne til å returnere gjentatte ganger etter at de først har oppdaga elbil.no. Ikke så verst for en hjemmeside som representerer et fenom som må anses å ha vært nærmest subkulturelt inntil for et år siden. Nå er riktignok ikke alle innom hver dag, da. Men det er såpass lesevillighet i alle kretser, enten det er elbilister, media, elbilselgere, infrastrukturutbyggere, politikere eller andre nysgjerrige, at det føles meningsfullt å fore denne siden med oppdaterte nyheter. Samtidig som elbilforumet vårt også tar av masse trafikk fra de mest diskusjonsivrige.

Det aller meste leste er oversiktene våre over elbiler som kan kjøpes, praktiske råd, ofte stilte spørsmål og ikke minst den populære kjøpsveiledningen. Vi håper mange får gode råd med på veien.

Vi tar gjerne mot generelle råd og tips om hvordan både innholdet og funksjonalitet kan bli bedre på elbil.no. Vi blir aldri ferdig med å bli bedre. Og det blir ikke bedre enn hva du hjelper oss til. Så har du tips og kommentarer om forbedringer, redaksjonelt stoff, prioriteringer, lyst til å skrive artikler m.m., send oss en epost.

Nedenfor er den skjønnsomt utvalgte artikkelsamlingen. Vi er såpass populistiske at artikkelutvalget er prega av hva som er mest lest.

God jul og godt nytt elbilår!

 

Norske erfaringer med elbilen i-MiEV

i-MiEVFredag 21. januar 2011
Elbilforeningen var kritisk til kjørelengden som ble kommunisert for den nye elbilen Mitsubishi i-MiEV. Uten forbehold ble det gitt et inntrykk av at den hadde en rekkevidde på 150 km. Vi visste bedre hva norske vintre byr på. Allerede i årets første måned hadde vi en fin samtale med Bernt G. Jessen om dette. Seinere fikk vi også «minimumskjørelengden» vi etterspurte. Og Motorgruppen har solgt flere i-MiEV enn de varsla på begynnelsen av året.

Elbilen Tesla tar Norge med storm

TeslaTirsdag 08. februar 2011
Salget av Roadstere i Norge er imponerende. Forhåndsbestillingen av Model S det samme. Tidlig på året hadde vi en hyggelig omtale av Tesla som fenomen. Imponerende hva de har fått til. Gjennom året har vi fulgt opp med norske nyheter om Tesla. Snart har de kontor i Norge. Prisingen av Model S ser ut til å være der den er lovet. I hvertfall i USA hvor den kommer først.

Personlig rekkeviddetest av i-MiEV og Think

Øyvind LundeOnsdag 09. februar 2011
Hva skjer om man setter Norges fremste og mest hardbarkede Thinksjåfør bak rattet i en splitter ny i-MiEV for å teste hvor langt den kan kjøre? Blir han overbevist eller bare mer hardbarka? Dette var starten på Lundetesten som har fått sin egen avdeling på elbil.no. Vi bruker Norges fremste hyperelbilist til å forsøke ut alt nytt og gammelt på markedet. Populært lesestoff!

Nytt om elbilen Nissan Leaf

Mandag 14. februar 2011 Nissanskip
Den suverent mest besøkte artikkelen i år. Til slutt måtte vi legge inn en advarsel om at det er nyere nytt om LEAF på elbil.noWink Infoen var ikke så ukorrekt. Litt treigere demobiler, men utrullinga starta denne høsten og Nissan holder fast at medfølgende ladekabel er for «temporary usage». Vi kan trygt si at Nissan LEAF har vært synlig i nyhetene våre. Bare søk på Nissan LEAF…

Hvordan selges elbilen i-MiEV?

MotorForumMandag 28. mars 2011
Sånn tilfeldigvis stakk vi innom Motorforum Asker-Bærum for å høre hvordan salget av i-MiEV gikk. Besøket var så inspirerende at det ble en mye lest artikkel ut av det. Slaget om elbilens suksess vil stå i butikkene. Hjelper ikke bare å utvikle og produsere, vi trenger gode og engasjerte bilselgere for å nå målene våre om å fylle veiene med elbiler. Herren på bildet er et eksempel til etterfølgelse.

Ras av brukte elbiler

Finn.noMandag 09. mai 2011
Nye elbilmodeller kommer tytende og mange av de gamle elbilistene kan tenke seg en oppgradering. Før var det mangel på elbiler og bruktprisene var kunstig høye. Nå er det masse som tilbys på finn.no. Det er bare å prute i vei. Hvis du synes 2-300.000 kr er i meste laget for en elbil, kan en rimelig bruktelbil være den første elektriske opplevelsen. Sjekk ut siden vår med tips om bruktelbiler hvor du får gode råd om pris og risiko.

Lykkeparkering for de små elbilene!

Tverrparkering

Tirsdag 24. mai 2011
Til slutt ble det skrevet i norske lover: De korteste elbilene kan tverrparkere. Nok en seier over Vegdirektoratet. Det ligger ikke lite arbeid bak å vinne slike kamper. Siden det kun er de små som kan lykkeparkere, gleder kanskje ikke alle elbilister seg over en seier som dette? Men les det som et tegn på at andre elbilgoder ikke uten videre forsvinner. Dessuten blir det bedre plass til alle på ladestasjonene når de minste står på tvers.

Renaults nye reklamefilm

Renault reklame

Fredag 27. mai 2011
Innimellom viser vi helt frivillig og ubetalt gode reklamefilmer for elbiler. Renault er utvilsomt blant de skarpeste knivene i skuffen. I mai kom nok en godbit fra dem. Nissan hadde dessuten sin versjon av denne. Et allment budskap om at verden går framover – med en humoristisk vri – og derfor skal du kjøre elbil. Noe vi alle kan være enige i.

Tja, hva med elbilen Think?

Boris tar ThinkFredag 05. august 2011
Nok en vinter og vår med økonomiske problemer og mye ullent prat fra Think. Elbilpionérene havna igjen i skifteretten. Da vi gjennom sommeren så hvem som tok over konkursboet, sto ikke jubelen i taket og kommenterte: «Det er leit å si det, men det siste eierskiftet av Think er ikke en løsning». Intet som har skjedd i ettertid, det vil si alt som ikke har skjedd, tyder på at vi tok feil. Dessverre. Den største forhandleren RøhneSelmer forsøker å rydde opp.

Hurtigladekart for elbiler

HurtigladingOnsdag 17. august 2011
2011 ble året da hurtiglading ble satt på kartet. Bokstavelig talt. Etter at vi overværte åpningen av Norges første hurtiglader i «moderne tid», eksploderte interessen. Ikke minst takket være Transnovas vilje til å delfinansiere nesten femti hurtigladere. Sammen med en del andre, peker dette mot at vi får ca 70 på plass i løpet av 2012. Vi viser disse i det populære hurtigladekartet vårt som oppdateres fortløpende.

Elbilen Nissan LEAF – salgsstart 8.okt

Nissan LEAFOnsdag 14. september 2011
Etter over et halvt år med spekulasjoner og venting, slapp vi en liten lekkasje. Rettere sagt var det en forhandler som var tidlig ute med nyheten om når salgsstarten ville bli, hva som ble endelig pris og hvem som skulle få selge LEAF. Markedet kokte og det gikk ikke mange dagene før 600 kontrakter ble signert. En frisk start, må vi si.

Langtur med elbil

Think på viddaFredag 14. oktober 2011
Over til det ikke helt dagsaktuelle. Igjen var det elbilisten Lunde som fortalte en lang historie mange gleda seg over. Lang fordi Thinken hans kjørte Oslo-Bergen-Oslo på noen få dager, med NM i Autoslalåm som mål, og fordi Øyvind får så mange tanker når han kjører elbil. En artig historie for dem som vil oppsøke innsiden av huet til en ekte elbilist.

Kampen om ladeplassene

BuddyveltFredag 28. oktober 2011
Selv ubehagelige overraskelser kan være moro. Noen småpøbel hadde velta en elbil over på siden. Inspirert av diskusjoner om hvor trangt det er på Oslos ladeplasser – og klager fra enkelte på at noen bare parkerer uten å lade, ble dette en artikkel om at det nå går over alle støvleskafter. Reaksjonene viste at ironi er ingen enkel kunst. Bildene viser at det var artig lell.

Røverkjøp på elbil

i-MiEVFredag 04. november 2011
Folka bak årets mest solgte elbil har ikke tenkt til å gi opp. Noe vi raskt fikk signal om etter at Nissan LEAF kom i salg. Motorgruppen svarte med å sette ned prisen på i-MiEV. Ingen grunn til å tro at de uten sverdslag vil gi fra seg elbilhegemoniet. Såpass suverene har de vært i år at de kunne sette rekord med over 1.000 solgte i-MiEV.

Ulv, ulv, elbil

StortingetTorsdag 10. november 2011
Den klart mest leste artikkelen i politisk avdeling. Særlig var deltakende statssekretær begeistra for den. Twitra ivrig om at dette vitner om at han slett ikke er den elbilslakteren noen vil ha han til å være. Noe vi heller ikke tror. Det er ikke politikerne som skaper mest usikkerhet rundt elbilfordelene. Men overivrige journalister og organisasjoner. Så la oss lytte til hva politikerne faktisk uttrykker.

Så dyrt at du må droppe pølsa?

Statoil hurtigladingFredag 18. november 2011
Elbilforeningen tillot seg å være kritiske til Statoils prising av hurtiglading. I enkelte kretser ble vi umiddelbart oppfatta som å være mot betaling for hurtiglading. Helt feil. Vi vil bare at prisinga / tilbudet skal være slik at tjenesten blir brukt. For ingen annen pris er riktig enn det markedet er villig til å betale. Derfor var vi kritiske til «åpningstilbudet» og kreative i forslag til andre løsninger for å dra inn kroner på hurtiglading.

En stayer i elbilbransjen

Petter SkramOnsdag 30. november 2011
I mange år har vi levd med usikkerhet om Think. Da har Buddy stått like støtt som Dovre. Men denne høsten gikk Pure Mobility til skifteretten. Etter noen korte uker, ble det avslørt at Buddy forble norsk. Vi fikk så noen ord med den gamle traveren Petter Skram som sto i spissen for oppkjøpet. Så får vi se om Buddy klarer å reorganisere seg slik at vi fortsatt vil ha en norsk elbil i markedet.

Oslo i havn med 400 ladepunkt

Oslo ladekommuneTirsdag 20. desember 2011
Uttrykket «verdens elbilhovedstad» har vi brukt så mange ganger om Oslo at det nesten framstår som en klisjé. Men hovedstaden leverer. Bymiljøetaten kunne glede oss med å ha fullført planen om 400 ladepunkt på 4 år. Utbyggingen fortsetter – og politiske vedtak tyder på at innsatsen framover ikke blir mindre. Ja, Oslo er en pionérhovedstad innenfor elektrifisering.

 

For den svært lesehungrige, her er årsoppsummeringen for 2010.