3.746 ladepunkt for elbiler i Norge
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

{jcomments on}Vi har summert hva som er av registrerte ladestasjoner i NOBIL ved årsskiftet. I denne omgang presenterer vi den geografiske spredningen.
NOBIL er databasen hvor alle ladestasjoner i Norge skal legges inn slik at ulike tjenester kan hjelpe elbilistene til å finne strøm. NOBIL eies og finansieres av Transnova, mens Norsk Elbilforening utvikler og drifter den.
Både ladestasjonseiere og elbilister melder flittig inn til oss. Derfor tror vi at NOBIL virkelig gir en god oversikt over hva som er tilgjengelig. Et krav er at strømkursen må være minimum 16A og plassene reservert for elbiler. Men tilgjengeligheten kan variere mellom å være offentlig, bare for besøkende, arbeidstakere, beboere eller etter avtale.
Informasjonen er så godt kvalitetssikra og oppdatert at vi er verdens beste ladestasjonsdatabase, som vi så ubeskjedent sier. Som elbilist kan du finne ladestasjonene f.eks. på ladestasjoner.no og LadeNå! Ser du at noen mangler, bare tips oss om dette.
Tusen takk for hjelpa!
Antallet
Et ladepunkt er en stikkontakt med reservert p-plass, og en ladestasjon er en lokasjon som kan ha flere ladepunkt.
Ved utgangen av 2012 var det 1.103 ladestasjoner med 3.746 ladepunkt. Dette er en økning på 20% på ett år, litt høyere enn den 17% økningen som var i 2011.
Den virkelig store utbyggingen av ladestasjoner var i perioden 2009-2010. Da støtta Transnova infrastrukturen med nesten 50 millioner kroner. Statusen ved utgangen av 2010 var 2.680 ladepunkt. På to år har da antallet økt med 40%. Samtidig har antall ladbare biler blitt omtrent tredobla.
Kartet til høyre viser hvordan ladepunktene er fordelt fylkesvis.
Fylkene
I bunn av artikkelen er det en tabell som viser antall ladestasjoner og ladepunkt pr fylke. Samt at vi for hvert fylke viser andelen av totalen, veksten fra 2010 og 2011 og hvor mange innbyggere det er pr ladepunkt. Vi har også satt et lite «ansiktsuttrykk» for å beskrive om vi er imponert over det enkelte fylket eller ei. For at vi skal være det, må veksten ha vært høyere enn landsgjennomsnittet i både 2011 og 2012. Noe som egentlig ikke er så imponerende sammenligna med veksten i antall elbiler.
Det er tre fylker som peker seg ut som de ivrigste utbyggerne de to siste åra: Oslo, Akershus og Vest-Agder. Nå skal det sies at sistnevnte fylke hadde et svært beskjedent utgangspunkt og totalen ikke er så imponerende sammenligna med antall innbyggere i fylket.
Etter et slapt 2011 har Hordaland vært ganske flinke i 2012, det må nevnes. Østfold er også forholdsvis flinke, tipper de slår til skikkelig i 2013. Planene er der. I noen store fylker har det nærmest stått stille i 2012: Sør-Trøndelag, Rogaland og Buskerud.
I mange av de mer landlige fylkene er det ikke så mange ladestasjoner. Vi ser også at de nordligste fylkene ligger på bunn når det gjelder antall. Både elbiler og ladestasjoner er kvantumsmessig så langt et byfenomen. Det er kun de tre øverste fylkene, alle med over 500 ladepunkt hver, som har mindre enn 1.000 innbygger pr ladepunkt. Rett nedenfor ser du hvordan fylkene plasserer seg på denne rangeringen.
De store bykommunene
Vi har også trukket ut landets 15 største byer (alle har over 40.000 innbyggere).
Årets vinner er – basert på lavest antall innbyggere pr ladepunkt – Bergen. Gratulerer! Drammen er da detronisert som Norges ladeby nr 1. Også Oslo har passert Drammen. Men det er tett mellom medaljeplassene.
Flere av de større byene har et betydelig forbedringspotensial. Vi lurer fælt på hvorfor Vestfoldbyene ikke skal ha ladestasjoner i noe særlig omfang. Også store byer som Kristiansand og Fredrikstad kan trenge et betydelig påfyll, noe vi synes Stavanger – og forsåvidt hele Rogaland – også bør kikke nærmere på muligheten for.
I bunn av denne tabellen har vi også lagt inn Asker og Bærum siden de er så elbiltette. Ganske stor forskjell på antall ladepunkt mellom disse to kommunene. Vi har hørt mange klage på at det er dårlig med lademuligheter i Asker. Det er nå en gang slik at ikke alle bare kjører kollektivfeltet til Oslo, men også bruker elbilen lokalt. Vi håper kommunen ser det. Bærum er fabelaktig og er landets ladepunkttetteste kommune. Dette skyldes at de store, nye kontorbyggene på Snarøya er særdeles velutstyrt med lademuligheter. Ikke bare IT-bransje som Telenor, men sannlig ikke dårligere i oljebransjens representanter Statoil og Aker Solutions.
I oversiktene våre kunne vi ha trukket inn antall elbiler i hvert fylke og by for å se hvem som matcher best mellom elbiler og lademuligheter. Men det synes vi ikke er så betydningsfullt. Uavhengig av antallet elbiler idag, så er det viktigere å bygge en god ladeinfrastruktur slik at mange av innbyggerne kan ta dem i bruk.
Vi kommer tilbake med flere artikler med detaljer om ladefart, tilgjengelighet, tilgang, betaling m.m.