Hopp til innhold

399 elbiler i kortesjen til Bryne

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter gårsdagens rekordforsøk, er Bryne enn så lenge beste elbilby i verden. Nå spørs det hvor lenge rekorden står.

Det vrimlet nærmest av elbiler på parkeringsplassen ved kjøpesenteret Jærhagen på Klepp før starten klokken 13.00 i går. Med et jevnt stigende antall påmeldte i dagene før, også som følge av oppfordrende SMS-er fra Elbilforeningen, tydet mye på at det gikk mot rekord. Elbil.no var dessuten tidlig ute med forhåndsomtale.

– Det var litt kaotisk der. 400 elbiler er ganske mange, hehe. Vi hadde bra med mannskap tilgjengelig, men det ble likevel litt kork ute på veien. Vi hadde politiet med oss, og de klarte å få god gang på kortesjen, sier initiativtaker og Jærdagen-nestleder Arild Otto.

Han ønsket selv alle deltakerne velkommen, før han tok plass i Time kommunes Nissan LEAF – med ordfører Reinert Kverneland bak rattet.

– Første elbil var på plass klokken 11.39, den siste kom 12.55. Det kom noen etter vi hadde startet kortesjen også. Alle var positive, det var så mange kjekke folk. «Takk for at vi fikk komme», sa de. Nei, det var kjekt, sier en sliten og fornøyd Otto dagen derpå.

Særlig to elbilmodeller skilte seg ut på den fem kilometer lange strekningen fra Klepp til Bryne – Tesla Model S og Nissan LEAF.

Utfordrer Paris og Beijing

I alle rundkjøringer og kryss langs traseen sto det vakter for å passe på at ingen andre biler kom inn i rekka. Hvis vanlige biler hadde blandet seg inn i rekken, kunne Guinness World of Records avvist forsøket. Etter at to offisielle tellinger var gjort, ble resultatet kunngjort.

– Zürich hadde den gamle rekorden med 305, i fjor klarte de 260 i Oslo. Bryne klarte 399 elbiler i én rekke, sa informasjonsansvarlig Borger Magnussen til stor jubel på torget. Lederen i Electric Vehicle Union (EVU), jærbuen Rune Haaland, overrakte så vandretrofeet «World Electric Vehicle Parade» til initiativtakeren, Jærdagen-nestleder Arild Otto.

Ordfører i Time kommune, Reinert Kverneland, sa fra talerstolen at det var kjekt å ta verdensrekorden. Han lover nå å ta godt vare på trofeet, samtidig som han kom med en liten utfordring til andre byer i verden.

– Jeg utfordrer Paris, Beijing og Washington til å slå Bryne, sa Kvernaland ifølge Aftenbladet (lenke fjernet).

Over all forventning

Dagen derpå er Otto fortsatt litt overrasket over at så mange som 399 – dessuten en god håndfull elsykler – tok turen for å være med på kortesjen. Arrangørene hadde nemlig regnet med noe frafall, men det kom faktisk flere enn de som var forhåndspåmeldt. Mandag morgen har suksessen sunket inn.

blogg-20140526-otto 800

– Det gikk over all forventning. Det er kjempekjekt. Vi er bare i lykkerus her i dag, hele Jærdagen-arrangementet har gått bra og elbilkortesjen ble en suksess, sier Otto (bildet). 

– Vi satte veldig pris på informasjonen som ble sendt ut, også fra dere i Elbilforeningen. Men vi ser nå at det krever veldig mye innsats å få til et slikt arrangement. De siste dagene ble det beinhard jobbing for å få opp antall påmeldinger. Vi sendte ut mailer daglig på slutten, samt at vi pushet på forhandlerne. Kvelden før sendte vi også ut SMS. Sent lørdag kveld hadde vi 347 påmeldte, sier Otto, som understreker viktigheten av sosiale medier.

 

Elbilkortesje fra Klepp til Bryne
Elbilkortesjen inneholdt ikke bare Nissan LEAF og Tesla Model S. Både Peugeot 106, Buddy og Think var godt representert. (Foto: Ola Magnus Hersvik)

Blir neppe gjentatt

All dokumentasjon skal nå sendes inn til Guinness World of Records.

– Vi har en offisiell telling, og det skal sendes inn bilder og film. Alt er gjort etter boka, så vidt vi kan se. Vi trenger bare en godkjenning. Nå blir det spennende å se hva som skjer neste helg, i Stuttgart. Vi får se om de klarer å gjøre det bedre enn oss, sier Otto.

For den som måtte lure på om det blir gjort et nytt rekordforsøk neste år, kan Otto opplyse om at det neppe blir noe av.

– Ja, nok er nok. Dette ble et flott arrangement, og vi fikk vist at både Bryne og Rogaland er en elbilmetropool. Det er vi godt fornøyd med, sier Otto. 

Over 1/3 Nissan LEAF