Hopp til innhold

40 nye gratisplasser på Gardermoen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

ladeboksecofuelIdag kan Norstart formidle landets elbilister en skikkelig gladnyhet. Nå får du gratis parkering og strøm fra 40 nye ladepunkt ved Norges hovedflyplass, Gardermoen. Det er det private parkeringsselskapet Gardermoen Parkering som har tatt på seg spanderbuksene for å bidra til å elektrifisere det mest sentrale trafikknutepunktet i Norge – hovedflyplassen.

Slik finner du plassene
Du finner fram til ladeplassen på bilnavigatorer, mobiltelefon og internett förstkommende mandag. Da åpnes den nye nasjonale databasen NOBIL med sanntidsoppdatering. Etterhvert som ladeplassene Transnova har finansiert blir ferdigstilt, blir det stadig lettere å være elbilist i Norge. Ladestasjonsoversikter oppdateres fortløpende via den nasjonale databasen. Du finner alltid link til ladestasjoner.no på forsiden elbil.no.

100 plasser totalt – 40 for allmennheten
40 av plassene stilles til disposisjon for allmenheten, mens 60 skal brukes som et strategisk verktøy for å få elektrifisert nyttekjøring i tilknytning til selve flyplassen og alle servicefunksjonene i tilknytning til plassen. Det arbeides i tillegg med å få på plass et opplegg med elektriske leiebiler. Generalsekretær i Norstart, Rune Haaland, sier at Norstart har forhandlet fram avtalen med Ecofuel og Gardermoen Parkering for å sikre gratis lading og gratis strøm.

– Vi ba om 30 gratisplasser og fikk 40. Velviljen vi har møtt illustrerer hvilket momentum som nå er skapt for å finne fram til gode løsninger for elbilparkering på områder som er privatrettslig regulert, mener Norstart.

Transnova
Prosjektet er gjennomført med støtte fra Transnova og representerer et stort skritt mot målet om en større andel elektriske biler i Norge. Gardermoen Parkering åpner Norges største ladepark for publikum 2. juni 2010.

Gardermoen Parkering har i samarbeid med EcoFuel AS og Storm Elektro AS i 2009 og 2010 jobbet med å utplassere over 100 moderne ladepunkt klargjort for 230-400V, 16-32A ved Norges hovedflyplass. For øyeblikket er 40 av plassene åpnet for gratis parkering og lading av el-bil, de øvrige plassene er reservert bedrifter og etter avtale med Gardermoen Parkering.

Dette anlegget leverer fornybar strøm på alle sine ladepunkt og er spesielt tilpasset for Think, Buddy, Reva, Peugeot, Fiat og Tesla samt de fleste nye typer elbil og plug-in hybrid. Med sin satsning på andregenerasjons ladestasjoner tilbyr Gardermoen Parkering med sine 3000 p-plasser også det siste av moderne ladeteknologi.

ladestasjongardermoen
Ladekabel på ladestasjonen
Du trenger ikke nøkkel til disse ladestasjonene. De er fleksible og kan etterhvert utstyres med flere typer stikkontakter ,og alle stasjonene er forberedt for raskere ladefart. Hvis f.eks Think skulle introdusere en 3-fas 32A innenbordslader, vil de kunne raskerelade på samtlige ladepunkt. Thinkeierne kan glede seg over at det henger en ladekabel som passer – du slipper dermed å ta ut din egen kabel på dette anlegget. Det er bare å plugge inn og løpe avgårde for å rekke flyet.

Fornybar strøm selvfølgelig
Grønn strøm er et tilbud som Gardermoen Parkering og EcoFuel leverer til alle sine ladepunkt. Dette garanterer brukeren at strømmen kommer fra fornybare kilder. Dette gjøres ved at det produseres like mye fornybar strøm som du forbruker ved lading av elbilen.

– Dette anlegget fremstår som et svært godt eksempel på mange riktige valg med tanke på sikkerhet, innebygget kapasitet til rask lading og fleksibilitet i forhold til eventuelle framtidige behov,  sier Egil Falch Piene i Think.

– Det finnes rundt 3000 elbiler i Norge i dag og over 60% av disse har tilhørighet til Oslo og Akershus. For at elbilen skal bli et mer anvendbart alternativ trenger vi først og fremst en velfungerende elektrisk infrastruktur. Vi er veldig fornøyde med dette prosjektet, og kommer til å jobbe aktivt videre for å få installert flere ladestasjoner rundt i landet, sier daglig leder i EcoFuel, Marcus Rolandsen.

Opprinnelig publisert 2. juni 2010, 08:31:06 | Rune Haaland