
Statistikken har blitt finstudert, og vi er blitt enige med oss sjøl om hvor mange elbiler som ble solgt i 2012. Her kan du se fordelingen mellom modellene og hvor i landet det selges mest.
Basert på de første tallene antok vi et salg på ca 4.300. Vi overdreiv ikke. I det endelige tallet vårt har vi inkludert alle helelektriske personbiler, varebiler og firehjuls motorsykler vi kjenner som elbiler, f.eks. Buddy, Tazzari og Renault Twizy. Bruktimporterte som nye.
Nysalget er 4.040 elbiler med stort og smått. I 2012 utgjør elbilene 2,9% av personbilsalget. 318 elbiler ble bruktimport, oftest svært lite brukt, men mer en form for parallellimport. Det utgjør 7,2% av det totale elbilsalget. Noe som er godt under halvparten av bruktandelen for personbiler generelt.

Etter en fantastisk septembermåned, med elbilandel over 5%, har høsten gitt oss en litt fallende trend slik grafen til høyre viser (inkludert ladbare hybrider).
Merke- og modellfordelt
Oversikten nedenfor viser at Nissan LEAF er årets store vinner. Nesten 2.500 nye LEAFer på veien gir 57% markedsandel, og sjølsagt en vanvittig økning fra 2011. Ifjor var vi imponert da i-MiEV passerte 1.000 solgte elbiler på ett år. Nissan LEAF tar helt pusten fra oss. Salget holdt også koken i fjerde kvartal. Så den første elbilen som ble kåra til «World Car of the Year», gjør en dundrende suksess i Norge. Nissans bestselger i høst (2 solgte nybiler mer enn Qashqai) og 13.plass på modellstatistikken. Før måtte vi leite langt ned på listene etter elbiler. Framover vil vi lese fra toppen og nedover.
Totalt klarte trillingene å karre til seg 38% markedsandel. For i-MiEV butta det litt etter 2011-suksessen, men de nådde fint salgsmålet sitt som var 650. Søsknene C-ZERO og iOn har hatt en kraftig vekst. Særlig er vi imponert over Citroën som egentlig er ganske små i Norge. Aggressiv prising og god tilgang på biler gjorde nok suksessen.
Da blir det ikke store markedsandelen igjen til røkla. Bare 5% av elbilene er annet enn LEAF og trillinger. Vi kan nok trenge flere modeller å velge mellom. Tesla har holdt koken med Roadster. Varebilen Ford Connect Electric har skuffa, mens Renault på slutten av året endelig kom igang med Kangoo Z.E. Gamle travere som Think og Buddy marginaliseres. I sin tid dominerte de fullstendig elbilmarkedet. Mange har gledet seg over synet av den artige Mia, men salget er svakt. Også for Tazzari har det butta.

I diverseposten finner vi hele 24 Fiater konvert til elektrisk. Mest 500 og Fiorino, men også en Croma! De fleste av disse kommer nok fra et tvangssalg av ei flåte italienske konverteringer, men eCar skal ha tatt inn 2-3 stk fra Sverige. Innimellom ser vi at det fortsatt hentes inn til landet noen gamle klassikere som Citroën Berlingo og Ford Ranger. Hvem søker ikke til de evige og elektriske jaktmarkene i Norge?
Om vi kan være fornøyde med hva salgsresultatet for 2012? Det er bare å ta en titt på grafen til høyre. Den viser utviklingen i salget fra 2005. Fortsatt er det mange helter fra tidlig 2000-tall som er med den dag idag i Elbilforeningen. Den gangen vi alle var på hils og kjente igjen elbilene til hverandre. Nå er det akkurat som en drøm blir virkelighet.
Ladbare hybrider
Salget av disse ble litt mer på nivået til elbilsalget midt på 2000-tallet. Noe som skuffer oss litt. Men det skal nok bli andre boller i 2013. Vi forventer at denne kjøretøygruppa skal lukte på et firesifra salgstall.
I 2012 ble det solgt 176 Toyota Prius plug-in, 159 Opel Ampera, 3 Chevrolet Volt og 6 av råskinnet Fisker Karma. Totalt 344 ladbare hybrider.
Fylkesvis elbilsalg
Vi synes det er litt artig å studere hvordan salget fordeler seg geografisk. Elbiler har blitt mye forbundet med Oslo & Akershus og «the electric avenue» (det var Think som i si tid introduserte begrepet) fra Asker til Oslo. For noen år siden forsynte O&A seg med to tredeler av elbilsalget. I fjor falt andelen til under halvparten, og den ser ut til å fortsette å falle. Oslo gjør det bra og har en salgsøkning over landsgjennomsnittet på 94%, mens Akershus mangler knappe 200 biler for å nå det. Vanskelig å tolke dette annet enn som at markedet begynner å bli litt metta vest for Oslo. Men så har askerbøringene vært elbilpionerer i ti år. De har virkelig bidratt med sitt for at vi alle skulle få øynene opp for elbilens fabelaktigheter.
I vår rangering av salgsvekst og mengde elbiler, vil vi dele ut følgende medaljer til fylkene som særlig fortjener det:
- Gull til Hordaland som nå er skikkelig igang med å få elbiler på veiene. Hånd-i-hånd med en fylkeskommunal satsing på ladeinfrastruktur. Dette er andre år på rad at Hordaland imponerer stort.
- Sølv går til Sør-Trøndelag som har en imponerende vekst. Litt gøy siden 2011 var en skuffelse. Trønderne har slått hardt tilbake.
- Bronse til Møre og Romsdal som har den kraftigste veksten av alle, men har tidligere hengt litt etter i antall.
I vår sedvanlige tradisjon ber vi også noen om å skjerpe seg, eh – det er vel mer et uttrykk for litt skuffelse. Av de mer folkerike fylkene med et godt potensial, synes vi Rogaland, Buskerud, Østfold (knapt salgsøkning i 2012) og Telemark (for et stusslig salg i Grenland) kan vise bedre takter i inneværende år.
Det ser fortsatt ut som vi må leve med at elbil er en kuriositet i mange av distriktsfylkene. Ennå er ikke elbil helt på jordet.
Bykonkurransen
Elbil er fortsatt først og fremst et byfenomen. Med dagens rekkevidde kan den dekke alle former for by- og nærtrafikk, så sant ladeinfrastrukturen er grei nok. Men hvor er det elbiltettest? Det vil si lavest antall innbyggere pr solgte elbil i 2012?

Joda, vi har hørt at det er solgt forholdsmessig mange elbiler på noen øykommuner hvor dyrt tunnelsamband får folk til å bli elbilister. Men vi velger å vurdere Norges 15 største byer + ELdoradoene Asker og Bærum.
Ikke overraskende – Asker og Bærum er elbiltettest i utvalget. Ta en spasertur rundt i noen nabolag, f.eks. på Nesøya, og du får syn for sagn.
Da kaster vi heller blikket ned på 3.plass – og hvem er der? Jo, storbyen i Hordaland. Elbilsalget går så det suser i Bergen. Tredobling i 2012 og da har Vestlandets hovedstad blitt elbiltettest av Norges 15.største byer. Rett bak følger Kristiansand (nok et hurra!), Oslo og Trondheim. Mot bunn dukker det opp et par byer i Vestfold som også bånna
oversikten over antall ladepunkt. Hva er det med Vestfold og elbiler? Skuffelsen vår er ikke mindre for Skien og Fredrikstad. Ja, sistnevnte er Norges 7.største by og salget er bare en firedel av nabobyen Sarpsborg. Og den 8.største byen? Jo, det er Tromsø helt i bunn på denne rangeringa.
Mye av sytinga vår ser vi gjentar seg år for år. Hva er det med disse byene hvor elbilen ikke tar av? Lokale politikere som ikke stimulerer? Mangel på ladeplasser? Eller er det bilselgere som ikke vil være elbilselgere? Om de kunne prøve, så ville de bli omvendt. Det er elbilistene som er de hyggeligste og morsomste kundene. Sjøl om vi ikke er like rare som vi var for en håndfull år siden.
For oppdaterte tall over elbilsalget kan du lese mer
her.