Hopp til innhold

7.882 nye elbiler registrert i 2013

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fasiten er klar, og forteller at de 62 siste elbilene ble registrert i løpet av romjulen. Det brakte totalen uhyre nær 10.000 registrerte, og Nissan LEAF var sjefen.

Det aller siste uketallet for 2013 er nettopp offentliggjort.

Statistikken fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) forteller at 7.882 elbiler (personbiler) ble registrert i løpet av året. 1.273 av dem i løpet av desember, som dermed ble årets nest beste måned etter november. Statistikken forteller om nesten dobbelt så mange nyregistreringer som i 2012 (se tabell under).

– Dette er et langt høyere antall enn forventet, selv om vi forutså at 2013 kom til å bli et sterkt år for elbilen. Norge sitter med dette trygt i førersetet og viser Europa – ja verden – den elektriske veien mot petroleumsavvenning, fastslår generalsekretær Snorre Sletvold i Norsk Elbilforening.

I tillegg ble antall registreringer av elvarebiler fordoblet i løpet av desember. Årsaken ligger i at 156 Peugeot Partner ble påsatt EL-skilt i løpet av julemåneden.

97 av dem bare i løpet av romjulsdagene.

Ståle Frydenlund / elbil.no

51 eksemplarer av BMW i3 ble registrert i løpet av de siste månedene av 2013 – halvparten av dem i løpet av to romjulsdager. (Foto: Ståle Frydenlund)

BMW kom på slutten

Dobling opplevde også BMW med sin ferske i3-modell. Registreringstallene er riktignok fortsatt beskjedne, men 25 biler ble registrert i løpet av de to virkedagene mellom lille julaften og nyttår.

Det ga en markedsandel i denne korte perioden på 40,3 prosent, foran Nissan LEAF (25,8) og Volkswagen e-up! (25,8).

Citroën bidro med fem C-Zero i løpet av romjulsdagene (8,1).

7.882 nye elbiler registrert i 2013

Av tabellen (over) kan vi se at e-up! oppnådde en 2013-markedsandel på 7,4 prosent i løpet av to måneder, at Tesla tok seg av en fjerdedel av kundene og at Nissan fortsatt er sjefen – dog med en vesentlig krympet markedsandel i andre halvdel av året.

I vår forrige artikkel om temaet, der vi fastslo at elbilbestanden er doblet, kom det også frem at 2.069 bruktimporterte elbiler var førstegangsregistrert i 2013.

Det betyr at det praktisk talt ble førstegangsregistrert 10.000 elbiler i Norge i fjor. Bare noen titalls biler manglet.

Et slikt tall er intet mindre enn fantastisk, og betyr at det i dag er minst 19.500 elbiler (personbiler) på norske veier.