ABB skal lade elbilen Model S
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Markedslederen ABB kommer med en ny serie ladere som kombinerer CHAdeMO, Combo og AC 22 kW. Nesten alt du kan tenke deg. Særlig når Model S vil få «Type 2» ladeinntak i Europa.
Ny multistandard hurtigladeserie fra ABB
Med nesten 50% markedsandel er ABB størst på likestrøms hurtigladere i Norge. Til nå har det vært CHAdeMO-løsningen som har dominert, den som passer for «trillingene» og Nissan LEAF. EU-kommisjonen anbefaler en annen standard i Europa for likestrøms (DC) hurtiglading. Vi har også lenge trodd at den kommende standarden vil få en dominerende posisjon siden tysk og amerikansk bilindustri velger Combined Charging System (for enkelthets skyld kalt Combo eller CCS).
De fleste opplever det som uheldig at markedet ikke kan enes om en standard. Men det er nå et resultat av konkurranse og posisjonering mellom aktørene i bilindustrien. Da skal vi være takknemlige for at dem som leverer utstyr til ladeinfrastrukturen, er i stand til å håndtere denne utfordringen på en god måte. Noe ABB bekrefter med deres siste produktnyheter.
Så hva med Tesla Model S på ABBs ladere?
I utgangspunktet har Tesla sin egen ladeplugg og i USA bygger de et nettverk av «Superchargers». I Europa vil vi se at det kommer til å bli en større utbredelse av hurtigladere med CHAdeMO og Combo. Fortsatt er det usikkert om Model S skal kunne lades på disse løsningene. Av tekniske grunner tror vi at Tesla vil ha lettere for å tilpasse seg Combo enn CHAdeMO.
Mens vi venter på denne avklaringen, har vi fått en god nyhet fra en troverdig kilde. ABB kan nemlig formidle følgende som de offisielt har fått kommunisert fra Tesla:
«..our European vehicles will be equipped with a IEC Type 2 charge port. Some of the vehicles will be capable of charging at 22kW AC (it is an option for customers), so it would be great if your stations were dual output.»
Dette er utfyllende informasjon til forrige ukes lekkasje som beskrev Model S’ lademuligheter i Europa. Da oppsto det bekymring om ladestasjoner med fast kabel og Type 2 kontakt ville være litt vriene å bruke, eller i hvert fall kreve ekstra adapter for eiere av Model S. Men siden Tesla nå sier at Model S skal leveres med et ladeinntak (hva vi leser «charging port» som) med Type 2 kontakt, blir dette plug-and-play. Da også på den mest komplette varianten i ABBs nye serie av multistandard ladere – Terra 53 CJG. Avhengig av om Teslaen har enkel- eller dobbel lader, kan den største batteripakka fylles opp på ca 8 eller 4 timer. Så infrastrukturutbyggere som ønsker å tilfredsstille alle – og tjene penger på det, bør vite hva de har å velge.
Men hva da med DC-lading på Model S?
Sjølsagt stiller vi oss noen undrende spørsmål om hvordan ladeinntaket til Model S blir på Europamodellen.
Betyr bruk av Type 2 ladeinntak at Teslas eget utgår, og de vil heller forsøke å få plass til hele Comboinntaket som også gjør at de kan hurtiglade med likestrøm på Combostasjoner? Og at de klarer å tilpasse «Superchargers» i Europa til å bruke denne. Tidligere har vi sett at Combo skal dimensjoneres for opp til 86 kW effekt. Nesten på Teslas mål om 90 kW. Vi vil ikke overraskes om dette blir løsningen.
Alternativet som det kan spekuleres i så lenge, er at elbilen vil ha Type 2 ladeinntak på en side og Teslas egen plugg på den andre siden. Høres ikke for elegant ut – og Tesla er normalt svært elegante. Men sannelig om vi veit noe for sikkert. Det vi har stor tro på er at Tesla nå jobber iherdig for å gi Model S de mest brukervennlige (les: mangfoldige, tilgjengelige og raske) lademulighetene den kan få i det europeiske markedet. Med så omskiftelige forhold som det er, er det utfordrende å finne det endelige svaret. Vi venter bokstavelig talt i spenning (litt forslitt vits) på hva de til slutt offisielt kommuniserer til den store fanskaren. Og vi tror ikke minst at alle nordmenn som nå er nær ved å få vidunderet sitt i produksjon, er vel så spente.
ABB fortsetter å sette opp ladestasjoner
Tidligere har ABB satt opp hurtigladere utenfor kontorene på Alnabru, Billingstad og Fyllingsdalen. Til stor glede og nytte for elbilistene. I disse dager setter de opp en til hos ABB Skien. Dette er en semihurtiglader med 22 kW effekt. Da fyller du en LEAF fra 0-80% på under en time.
Dette blir da Telemarks første raske ladepunkt. Endelig får vi si. Uten at vi kan bekrefte det, men ryktene er sterke, så kommer det også en semihurtiglader på Skagerak Arena. Hjemmebanen til den tradisjonsrike fotballklubben Odd. Egentlig ikke så overraskende når vi ser hvem som skifta fra å være daglig leder i miljøstiftelsen Zero til å bli sjef der: Einar Håndlykken. Er dette en realitet, bør han kunne bekrefte det. Så snart det skjer, kommer også denne inn på hurtigladekartet.
Produktserien Terra multi-standard DC charging station 53
Blir det mye teknologi og kontakttyper osv i en artikkel som dette? Beklager, det er ikke vi som har gjort verden vanskelig. Vi forsøker bare å forstå den. Trenger du litt mer påfyll, så er det i hvert fall mulig å lese seg litt opp her.
Nedenfor gjengir vi pressemeldinga til ABB og her er ei lenke til produktarket for den nye serien av hurtigladere. Vi er imponert over hvor framoverlente ABB er. Elbilforeningen skal bestrebe seg på å bidra til at en av de nye laderne om ikke så lang tid kan demonstreres i Norge. F.eks. med Combolading av en av elbilene fra VW eller BMW.
ABB kombinerer standardene CHAdeMO og CCS i ny hurtiglader for elbiler
ABB lanserer i dag en ny lader med den nye, europeiske standarden Combined Charging System (CCS) og samtidig en hurtigladestasjon som kombinerer både CCS og det eksisterende CHAdeMO-systemet. Det gjør hurtigladeren anvendelig både i dag og i fremtiden.
Neste generasjon elbiler i Europa og Nord-Amerika vil bruke den nye standarden Combined Charging System (CCS), som åpner for både likestrøms hurtiglading og tradisjonell vekselstrømslading i den samme kontakten. ABB kombinerer nå CCS med den eksisterende ladestandarden CHAdeMO i en ny multistandard 50 kW hurtiglader, som kommer på markedet i Europa i løpet av andre kvartal 2013.
I tillegg til multistandardladeren Terra 53 CJ vil ABBs portefølje av hurtigladestasjoner basert på likestrømsteknologi bestå av en ren 50 kW CCS hurtiglader Terra 53 C og den allerede eksisterende 50 kW CHAdeMO hurtigladeren Terra 51. Samtlige kan utrustes med en rask vekselstrømslader (type 2). ABB var først ute med å demonstrere en prototype med CCS-standarden på EV26-messen i Los Angeles og på eCarTec i München i 2012.
– Nå blir det enda enklere både å være elbilist og utbygger av ladestruktur for elbiler. Flere lademuligheter vil bidra til økt mobilitet for elbilister. At vi kan samle oss om en felles standard i Europa er en fordel for alle, sier Arne Sigbjørnsen, leder for hurtigladere i ABB.
En 20 kW semi hurtiglader, både multistandard og ren CCS, vil lanseres senere på året som et logisk tillegg til den nåværende 20 kW CHAdeMO ladestasjonen. En 50 kW hurtiglader kan typisk lade elbilen på mellom 15 og 30 minutter, mens en 20 kW hurtiglader kan bruke fra 30 til 120 minutter.
– Våre nye hurtigladere bruker ABBs eksisterende, nettbaserte administrasjonsplattform, som betyr at infrastruktureiere kan benytte både CCS- og CHAdeMO-standarden i ladenettverket sitt uten å måtte ta høye kostnader forbundet med integrering av programvare og testing. Med ladeinfrastruktur basert på en felles teknologiplattform blir det enkelt for kunden å integrere ny ladeteknologi og velge den optimale miksen av CHAdeMO og CCS-ladere i forhold til bilene som er solgt i regionen, sier Sigbjørnsen.
CCS er en global, åpen standard som vil bli brukt av ledende europeiske og nordamerikanske bilprodusenter. De nye CCS hurtigladerne inngår i et omfattende testprogram for neste generasjon elektriske biler, noe som vil øke brukervennligheten ved at man får et større utvalg av pålitelige ladeløsninger.
Det siste tilskuddet til ABBs hurtigladerportefølje forener europeisk og japansk standard for hurtiglading, noe som reduserer kompleksiteten i infrastrukturen og gir bedre lademuligheter for alle typer elbiler til en gunstig pris.
Alle laderne i ABBs portefølje vil fortsatt være støttet av ABBs nettbaserte administrasjonsplattform, som gjør det mulig med overvåking og fjernstyring i tillegg til integrasjon med alle tilgjengelige betalingssystemer og applikasjoner med smart grid-funksjonalitet.
ABB er markedsleder for hurtigladestasjoner for elbiler i Norge og i Europa og har allerede levert landsomfattende ladenettverk både i Danmark og Estland.
Mer informasjon finner du hos ABB.