Hopp til innhold

«Alle» vil tilby ladehybrider

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en elektrisk strøm over årets utgave av den internasjonale bilmessen i Frankfurt. Ikke bare rene elbiler, men også stadig flere ladehybrider. Noen av dem befinner seg i den ekstreme kategorien.

FRANKFURT (elbil.no): I denne saken ser vi på noen av de mer outrerte og én ganske jordnær.

Hvis noen for bare få år siden hadde antydet at brorparten av disse bilene snart skulle kunne lades opp, ville vedkommende trolig blitt sett på som litt smårar. Biltypene var rene CO2-bomber, og kunne ha endt med å gå over i historien.

Skal produsenter av store SUV-er og sportsbiler ha noen som helst forhåpninger om å kunne tilby disse produktene i fremtiden, med strengere utslippskrav, må noe radikalt gjøres. Ikke dermed sagt at noen av bilene i bildegalleriet under er miljøvenner. Og det er verd å merke seg at utslippstallene er basert på den gjeldende EU-syklusen, som kan karakteriseres som fullstendig virkelighetsfjern målt mot reell bruk.

Men de ladbare hybridene kommer i stadig større omfang. Derfor ser vi på noen eksempler her.

Allerede publiserte Frankfurt-artikler:

10.9: Slik skal Tesla erobre Europa
11.9: VW e-up! nærmer seg 1.000 solgte
11.9: Franskmennene har endelig bøyd seg
12.9: – Jeg tror du vil kjenne forskjellen
12.9: Denne Mercedesen har Tesla-hjerte
16.9: Nå tenker Nissan større elbil

Mercedes-Benz S 500 Plug-in Hybrid

Mercedes S500 Plug-in Hybrid

Mercedes-Benz har begrenset seg til et fossilt slagvolum på tre liter i denne verdenspremierende ladehybriden. Ved hjelp av en elektromotor, som skal gjøre en stor jobb, skal det elektriske fremskrittet føre til et blandet drivstofforbruk på 0,3 liter pr. mil – og et CO2- utslipp på 69 g/km. Forbrenningsmotoren bidrar med 245 kW, mens elektromotoren har en ytelse på 80 kW.

Sistnevnte gjør denne S-Klasse-versjonen i stand til å kjøre cirka tre mil på strøm. Det har foreløpig ikke kommet detaljer om størrelsen på lithiumion-batteriet, eller hvor lang tid det skal ta å lade bilen.

Porsche 918 Spyder

Porsche 918 Spyder

Brukt slik en bil av denne typen normalt blir, er ikke 918 Spyder akkurat noen miljøvenn. Det spesielle er at sportsbilprodusenten Porsche omsider beskjeftiger seg med elmotorer i drivlinjen. Den ene (154 hk) bak, den andre (127 hk) foran. Strømmen lagres i et væskekjølt lithiumion-batteri, som kan hurtiglades på 25 minutter.

Alt i alt produserer drivlinjen hele 887 hestekrefter, og det blandede forbruket skal være så lavt som 0,3 liter pr. mil også her. Det til tross for at bilen også har en 4,6 liter stor V8-bensinmotor. Men, og det er et stort men, målingen inkluderer strekningen bilen klarer å kjøre utelukkende på strøm (i likhet med de andre nevnte i denne saken). Pris? Cirka syv millioner kroner.

BMW X5 Plug-in Hybrid

BMW X5 Plug-in Hybrid

For noen få år siden var det mange som trodde at denne biltypen, nemlig gigantiske SUV-er, sto på kanten av stupet. Også her er det elektromotoren som er helt essensiell i utviklingen. De store bensin- og dieselmotorene er vekk her, og er erstattet av en mer beskjeden firesylindret bensinmotor. Ytelsen på denne er foreløpig ukjent, mens elmotoren leverer 95 hestekrefter.

Giganten skal kunne kjøre tre mil på strøm og oppgitt blandet forbruk er 0,38 liter pr. mil. Beregnet CO2-utslipp er 90 g/km.

Volvo Concept Coupé

Volvo Concept Coupé

Volvo har allerede holdt på med ladehybridteknologi en god stund. Denne konseptbilen skal ikke bare se bra ut, den skal også kunne lades. Basisen i drivlinjen er en bensinmotor med både kompressor- og turbolading. Denne jobber sammen med en elektromotor som er plassert over bakakselen, og gir totalt 400 hestekrefter.

Informasjon om utslippsverdier er så langt ikke kjent. Svenskene hadde selvsagt også med sin allerede godt kjente ladbare dieselhybrid Volvo V60 Plug-in Hybrid til utstillingen.

BMW i8

BMW i8

BMW hadde visse planer om å gjøre denne sportsbilen helelektrisk, men det ble snart klart at den skulle konstrueres som en ladehybrid. Etter at den første gang ble vist som dieselhybrid på Frankfurt-utstillingen i 2009, har i8 gjennomgått betydelige endringer. Bensinmotoren er en beskjeden tresylindret sak på 1.5 liter (231 hk) som driver bakhjulene.

Elmotoren, med en ytelse på 131 hk (96 kW) driver på sin side forhjulene. Beregnet elektrisk rekkevidde er 35 kilometer, mens maksfart ved hjelp av kun elmotor er 121 km/t.

Porsche Panamera S E-Hybrid

Porsche Panamera S-E Hybrid

Denne over to tonn tunge luksusbilen har en samlet ytelse på hele 416 hestekrefter. Takket være den delvise elektriske driften skal det blandede forbruket også her være nede i 0,31 liter pr. mil. Vi tillater oss å legge til et «vel» her, siden tallet er ytterst teoretisk.

Det er et åpenbart faktum at Porsche velger hybridvrien for å tilpasse seg et stadig mer utslippskritisk EU-regime, rett og slett for å kunne produsere biler av denne typen. Porsche opplyser samtidig at det ikke foreligger noen planer om å lansere en helelektrisk bil.

På dette området har eksempelvis Mercedes-Benz gått foran med sin ekstreme SLS AMG Coupé Electric Drive (se bilde nederst). Mercedes-sportsbilen har fire elektromotorer, en ytelse på 751 hestekrefter og rekkevidde på inntil 250 kilometer.

Audi A3 e-tron

Audi A3 e-tron

Til slutt er vi kommet frem til den klart mest fornuftige bilen i laderekken. A3 e-tron skal klare 50 kilometer utelukkende på strøm, før den kan lades opp på nytt. Lading via husholdningskontakt hjemme skal gjøres unna på to og en halv time. Totalt skal systemet gi en rekkevidde på 940 kilometer. Audi skryter selv av at A3 e-tron er den første serieproduserte, ladbare hybridkompaktbilen.

Men når kommer Audi med den første rene elbilen? Det burde ikke være noen sak, i visshet om at søstermerket Volkswagen kommer med sin e-Golf neste år.

Mercedes-Benz SLS AMG Coupé Electric Drive er verdens mest ekstreme elektriske sportsbil.

Mercedes-Benz SLS AMG Coupé Electric Drive – trolig verdens mest ekstreme elektriske sportsbil – er også representert på den internasjonele bilutstillingen i Frankfurt. (Alle foto: Ståle Frydenlund)