Hopp til innhold

Det du bør vite om lading, men ikke tør spørre om

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elbil er fortsatt nytt for mange, og akkurat som for eksosbiler er det kjekt å ha en del basiskunnskap. I dag får du første del en i en serie på tre.

– Mange blir nesten skremt av dette, men det meste er egentlig ganske enkelt, sier Erik Provan, som selv er elbilist. Han er også elektroingeniør, og har satt sammen grunnleggende kunnskap – dessuten noe for viderekomne – som han ønsker å dele med leserne på elbil.no. – Hvis du har brukt 200.000 kroner eller mer på en elbil, er det for eksempel verdt å vite forskjellen på en lader og en laderegulator, mener Provan. Det følgende er ment som en slags «ordbok» som forklarer grunnleggende begreper rundt lading. De neste delene i artikkelserien kommer onsdag og fredag denne uka.

Grunnleggende elektriske begreper

Akkurat som bensinbiler (hvor man snakker om en 1,8 liter slagvolum, 77 hestekrefter, 55 liter bensintank, osv.) har elbiler noen grunnleggende tekniske begrep. Forstår man disse, får man også mye mer ut av elbilen. Energi (kWh) Effekt (kW)  AC og DC Spenning (volt)  blogg 20130311 artikkelserie vannslange 800 Strøm (ampere)  Enfas og trefas

IT- og TN-strømnett

Dette er forskjellige typer trefas-systemer. IT (Isolated Terra) brukes i cirka 75 prosent av Norge, og består av tre faser (ledere) pluss jord. Det er 230 volt mellom hver av de tre lederne. Det er ingen såkalt null-leder. (Systemet er påbudt på sykehus i flere land, fordi det har høyest pålitelighet.) For å konvertere fra IT til TN kan man bruke en trefasetransformator. Renault Zoe er en elbilmodell som i utgangspunktet er avhengig av sistnevnte strømnett. TN (Terra neutra) brukes i nesten hele Europa, og av rundt 25 prosent av norske strømabonnenter. TN består av fire ledere (tre faser og en null-leder) pluss jord. Man får 230 volt mellom hver av lederne og null-lederen, men man får 400 V mellom hver av de tre fasene.

Har jeg IT- eller TN-strømnett?

PS. Neste del i serien kommer på onsdag. Denne tar for seg det tekniske utstyret du benytter sammen med elbilen.