Ambassadekos med Tesla
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Frokost, Teslapresentasjon og en haug med motorjournalister hos den amerikanske ambassadøren. Fikk vi vite noe nytt?
Noen av de mest blaserte og prominente, men også ganske joviale og hyggelige, motorjournalistene var der. Fra DN nett og avis, E24, VG, Broom, Autofil, Dagbladet osv. Ja, de var der de fleste.
Hvem synes ikke det er stas å komme inn i en sal med et svært bord dekka med pent porselen og krystallglass? Med den amerikanske ambassadøren som en julenissekoselig vert. Joda, Tesla er i stand til å skape stas – ikke bare elbiler!
Men det er bare å innrømme, dette var mer koseprat og en mulighet til å testkjøre Roadsteren inne på ambassadeområdet – eller å bli tatt bilde sammen med den, enn lansering av breaking news. Det meste var sagt i pressemeldinga som er referert her: Tesla åpner virksomhet i Norge. Men googler du, ser du at de fleste som var der, har gjort jobben sin og formidla informasjon videre. Vi får gjøre et lite forsøk vi også. Ei uke etter at vi var der.
To hedersgjester var til stede
Tesla virker å være et sympatisk selskap. Derfor hadde de til frokosten invitert elbilisten som har kjørt Roadster lengst i Norge. Nesten 50.000 km har han prestert. For det meste mellom Drøbak og Oslo. Ikke de lange ekspedisjonene, men den har også klart tur-retur til Stavern.
Den andre hedersgjesten var Bellona-Hauge som også er erfaren Roadsterfører. Han fortalte litt om hva han synes om det meste. Frederic vil utvilsomt for all framtid, sammen med andre bellonister og kumpaner fra 90-tallet, med god grunn kunne se med stolthet tilbake på pionérvirksomheten.
Noen detaljer
Danmarksjefen Esben Pedersen holdt Teslapresentasjonen. Men vi fikk stadig følelsen at det var mye som ikke kunne sies. For ikke å skuffe de største Teslanerder, forsøkte vi å få med oss noe som kan være harde fakta – og noe litt mindre hardt, men likevel verdt å nevne.
Tesla i Norge
1.oktober vil det være en norsk, juridisk enhet som selger Tesla i Norge.
En person fra nye enheten var til stede: Ine Røren. Forholdsvis ung, rett fra høyere utdanning, nå på opplæring i London – lærer sikkert masse om elbil raskt. Lurer du på noe, send henne epost. Da lærer hun enda raskere.
I løpet av sommeren 2012 blir det en Model S konseptbutikk i Oslo. Lokasjon foreløpig ukjent. Det letes også etter separat sted for serviceverksted som skal være stort nok til å dekke behovet som kommer med Model S.
Model S
I USA leveres Model S til sommeren. I Europa loves den 1.kvartal 2013, med et lite håp om å få sneket noen inn i desember 2012.
Fra Norge har Tesla så langt mottatt 158 reservasjoner på Model S. Utenom USA er vi da største marked uavhengig av folketall. Det ble anslått at 1/3 av disse er Signaturmodellen som krever et depositum på over 200.000 kroner. Ikke uten grunn har Norge blitt et «case study» for Tesla, både for teknologi og det sosiologiske fenomenet elbilisme.
Spennende nyhet: Noen av de som har reservert Model S vil bli invitert til USA for å testkjøre. Førstemann som har hånda i været?
Pris var vanskelig å få vite: «Ikke lov til å kommunisere nå på grunn av finanskrise». Men det ble henvist til tidligere utsagn om en startpris på $57,000 fra fabrikk i USA. Dette er for versjonen med den minste batteripakka (255 km kjørelengde).
Men alt skal være billigere i USA. At Roadsteren sies å være 30% dyrere i Europa enn i USA, kan være en indikasjon på prising for Model S. Da er vi overkant av 400.000 kroner med frakt og sånn. Vi må vente litt i spenning. Endelig USA-pris blir kjent i oktober 2011. Europapris når Model S vises fram på Geneva Motor Show i mars 2012.
Det var snakk om 3 års garanti på batteripakka. Motorjournalister som kjenner forbrukerkjøpslovens 5-årsregel, humret da litt i barten. Det fortsatte med mulighet for en komplisert modell etter tre år med deling av ansvar osv. Nok en danske som ikke kjenner den utfordrende virkeligheten for bilselgere i Norge. Han avslutta da med at det egentlig var veldig teoretisk at batteriene må skiftes og bla-bla.
Model S er ikke et volumprodukt i bilsammenheng. I det første året planlegges det 5-10.000 elbiler. For de neste åra er 20.000 målet for årsvolum. Men Nummi-fabrikken i Freemont, California, som Tesla kjøpte fra Toyota, kan visstnok klare 50.000. Bør ikke være et kjempeproblem, fabrikken er cirka på størrelsen av 88 fotballbaner.
Model X
Etter Model S skal Model X komme. SUV firehjulsdrift. Ventes som konsept i 2012, men produksjonstart er usikker. Tesla ser også for seg etterhvert å lage mindre familie- og bybiler (i amerikansk målestokk?). Men Tesla skal aldri konkurrere på pris, det er kvalitet som skal være konkurransefortrinn. Syntes vi hørte BMW nevnt som eksempel.
Produksjonen av Roadster stoppes på 2.500 biler prikk fordi det aldri var ment å produsere mange. Den skulle være et bevis på elbilens mulighet til å være best. Om de har lykkes?
Gode bær
Kanskje ikke alle verden av nytt her? De mest hungrige på Teslanyheter plukker daglig opp godsaker på nettet. Men er det mer dere lurer på, bare kontakt Ina som skal jobbe med Tesla i Norge. Brosjyremateriellet vi fikk var ikke all verdens imponerende. Men Tesla nøkkelringen gleder jeg meg til å henge Buddynøklene mine på.
Frokostens største opplevelse var den lille skåla med usedvanlig velsmakende bær og frukt. Er dette ambassadørens hverdag, forstår jeg diplomatiets attraktivitet.