Hopp til innhold

AMCAR synlig i elbilkampen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

AmcarFrp samla bilorganisasjoner for å diskutere avgifter. Dessverre glemte de Elbilforeningen. Men elbilinsentivene ble godt forsvart fra annet, og kanskje for noen uventa, hold.

 

Vi leste en liten oppsummering fra møtet stortingsgruppa til Fremskrittspartiet hadde med ulike bilorganisasjoner. Sjølsagt et entydig budskap om kutt i bilavgifter. Kanskje derfor Elbilforeningen ikke var invitert? Vi har ingen avgifter som må kuttes. Mens de andre bilorganisasjonene som NAF, KNA og BIL i beste fall kan oppfattes som litt ulne, med mulighet for at de rir noen kjepphester, var det en organisasjon som tydelig forsvarte elbilgodene.

AMCAR står for American Car Club of Norway. En entusiastklubb for amerikanske biler, med over 17.000 medlemmer, som jobber knallhardt og godt. Ikke vær overraska over at det er en del felles medlemmer i AMCAR og Elbilforeningen. Bildilla og bilkjærlighet kan ha så mange utslag.

Såpass nysgjerrige ble vi at vi tok en telefon til daglig leder Hilberg Ove Johansen for å få vite litt mer om bakgrunnen for AMCARs elbilinteresse.

Hilberg Ove JohansenHvorfor ønsker dere at elbilinsentivene skal bevares?

– Hvis man mener noe med å avgiftsbelegge forurensning, og det skal stå til troendes, så kan man ikke sette slike avgifter på elbilen. Jo, vi kan ha avgifter på biler generelt, men det skal være på hva som kommer ut av eksosrøret. Fra elbilen er det ingenting. Null avgifter for null utslipp.

– I et miljøperspektiv er elbiler et veldig godt alternativ i by fordi vi slipper bakkenært utslipp. Vi synes derfor det er god samferdselspolitikk å la elbilene bruke kollektivfeltet inn til byene. Da oppnår vi både å stimulere flere til å kjøre forurensningsfritt, samt at mange ufattelig tomme kollektivfelt brukes som avlastning for den ordinære trafikken. En gavepakke for å løse både miljømessige og trafikale utfordringer.

– Prinsipielt er vi mot å begrense parkeringsmuligheter. Folk oppfordres til å kjøre elbil. Meningen med dette tas bort hvis det ikke skal være mulig å parkere elbilen du kjører. Derfor må det i byene tilrettelegges godt for både å kjøre og parkere elbiler, gjennom også å beholde eksisterende goder.

Hvorfor tok dere opp denne saken i møtet med Frp?

– Vi fikk et inntrykk at altfor mange har holdningen at elbilinsentivene ikke kan vare. Det er noe som må forsvinne, og det skapes det masse usikkerhet. Da blir vi provosert. Noen måtte ta til ordet for elbilen og forsvare godene.

– Vi er helt kategoriske på at elbilinsentivene må opprettholdes. Utvikling av elbilteknologi er en forutsetning for et bedre miljø. Samme teknologi tas også i bruk i hybridteknologi for å løse transportoppgaver utover bykjøring som vi tror vil være elbilens hovedmarked. Ladbare hybrider kan dekke nesten opp til 90% av nordmenns kjørebehov.

Er det noen elbiler som særlig begeistrer deg?

– Vi er fornøyde med at amerikansk bilindustri ligger litt langt framme. Cutting edge teknologi i kjøretøy som Fisker Karma og Tesla Model S vil drive de store aktørene framover. Både Karma og Model S har hva vi bilentusiaster liker – performance og design.

Vi takker så mye for praten, artig å høre på en elbilentusiast som deg.

– Forresten, vi tror også at innercity transport som laste- og varebiler vil bli overtatt av elektriske alternativ. Ikke lenge til vi ser CocaCola med elbiler i Oslo sentrum. Det med elbil synes vi er kult. Knallspennandes. For entusiaster, det er vi!

Vi har flere ting å rose AMCAR for. Ikke bare fordi de står oppreist i forsvaret for elbilen – og til og med er skikkelige entusiaster. AMCAR har vært sentrale i arbeidet for å få regler i Norge som gjør det mulig å drive med amatørbygging av kjøretøy. Vi skrev om dette i desember. Nå kan vi «lekke» at Statens vegvesen allerede i februar oversendte et forslag til rammedirektiv til Samferdselsdepartementet. Imponerende raskt, ikke minst takket være sterke faglige bidrag fra de involverte organisasjonene som var med på å skape forutsetningene for enigheten med Vegdirektoratet. Som Johansen i AMCAR sier om dette: 2012 blir et spennende år for alle bilentusiaster.

På bildet ser vi AMCARs Hilberg Ove Johansen i én av 500 produserte 2011 Chevrolet Camaro Indy Pace Car convertible.

Chevrolet Camaro Indy Pace Car convertible