Hopp til innhold

Åpnet Norges første eltaxi-hurtigladestasjon i Oslo

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble landets første hurtigladestasjon for eltaxier åpnet på Bryn i Oslo av Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel.

Etableringen av ladestasjonen skjer etter tett samarbeid mellom Oslo kommune og Oslo Drosjenes Innkjøpslag (ODI). Oslo og Akershus elbilforening har vært pådriver og støttespiller i prosjektet. En av hurtigladerne på Bryn er reservert kun for eltaxi og driftes av Fortum Charge & Drive. – Dette er et godt eksempel på hvordan Oslo kommune og næringsliv kan jobbe sammen for klimasmarte løsninger. Flere hurtigladere er viktig for å gjøre det mulig med profesjonell bruk av elbiler innenfor taxi og varedistribusjon, sier Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel. Med egen ladestasjon for eltaxi legges det til rette for at drosjenæringen kan velge drivstoff med nullutslipp. – Dette er et viktig element i Oslo kommunes arbeid for å redusere klimagassutslippene og bekjempe lokal luftforurensning, sier Lan Marie Nguyen Berg.
Foto: Petter Haugneland / elbil.no
Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo åpner hurtigladestasjonen for eltaxi sammen med fra venstre Odd Olaf Schei i Bellona, Christina Bu i Elbilforeningen og Jan Haugen Ihle i Fortum Charge & Drive.
– En stor takk til initiativtakerne fra ODI og Elbilforeningen. Bymiljøetaten forteller at deres pågangsmot har vært forbilledlig og helt avgjørende for å lykkes, sa sier Lan Marie Nguyen Berg. Elbilforeningen er også full av lovord til Oslo kommune. – Vi gratulerer Oslo kommune med å befeste sin stilling som verdens elbilhovedstad, sier Christina Bu, Generalsekretær i Norsk elbilforening. Samtidig påpeker hun at Oslo ikke kan hvile på laurbærene. – Det må gjøres mye mer hvis Oslo kommune skal nå sine svært ambisiøse klimamål. Elektrisk transport er en viktig del av løsningen. Med rett politikk vil det komme mange flere elsykler, elbiler, ellastebiler, eltaxier, elbusser og elferjer, sier Christina Bu. Hurtigladestasjonen på Bryn eies av Oslo Drosjenes Innkjøpslag og ligger strategisk plassert i Oslodrosjenes servicesenter. Drosjenæringen får rabatt ved lading på disse stasjonene. Her kan taxisjåførene ta lunsjpause mens elbilen lader opp til neste skift. I tillegg til stasjonen på Bryn er det tilrettelagt for at også eltaxi kan bruke hurtigladestasjonene på Munchmuseet og Margarinfabrikken på Bjølsen. Arbeidet med hurtigladestasjon på Skøyen er også i gang.
Petter Haugneland / elbil.no
Pådriver Geir Elgvin i Oslo og Akershus elbilforening sammen med Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo og Christina Bu i Norsk elbilforening.
– Med hurtigladestasjoner rundt om i byen kan eltaxier endelig kjøre to skift på fornybar strøm. Helt uten utslipp og mindre støy, sier Geir Elgvin, leder i Oslo og Akershus elbilforening. I alt er det rundt 1860 drosjeløyver i Oslo. Foreløpig er det kun rundt 10 eltaxier i byen. – Taxinæringen kan spare store summer på drivstoff og arbeidsmiljøet for taxisjåførene blir mye bedre i en stillekjørende og utslippsfri elbil, sier Geir Elgvin.
Petter Haugneland / elbil.no
Foreløpig er en av tre hurtigladere reservert kun for eltaxi. De to andre er tilgjengelig for alle, men vil reserveres for eltaxi når behovet øker.