Hopp til innhold

Åpning av NOBIL og verdens største kommunale ladestasjon

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

nobilapningikonMandag 7.juni var det en parade med 69 elbiler som kjørte fra Rådhuset i Oslo til Aker brygge for å feire at verdens største kommunale ladestasjon skulle åpnes. Her er det reservert plass for 50 elbiler som får gratis, fornybar strøm. Samtidig ble den nasjonale databasen for ladestasjoner åpnet av Samferdselsminister Kleppa.

Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland og byråd for miljø og samferdsel Jøran Kallmyr var begge tilstede på den store begivenheten. De var tydelig stolte over det betydelige arbeidet Trafikketaten har nedlagt for å oppfylle politikernes ønske om å sette opp 400 ladepunkt for Oslos elbilister. Oslo ble erklært som best i verden på elbil – og skal blant annet gjennom en deltakelse i et EU-prosjekt beholde lederposisjonen.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa ankom i Trafikketatens plug-in hybrid Prius, som er en del av et uttestingsprosjekt Toyota har i Norge. Kleppa ble den første til å plugge en ladbar hybrid i Oslos infrastruktur og roste Oslo for sin store innsats for elbiler. I hennes tale trakk Samferdselsministeren fram statens verktøy Transnova som har finansiert utbygging av over 2/3 av de drøyt 2.700 ladepunktene som Norge vil ha ved slutten av 2010. Ministeren gledet seg ikke bare over at det bygges ladestasjoner, men nå som databasen NOBIL åpnes blir det også mulig å lett finne dem.

NOBIL, elbilkortesje
I den fargerike forsamlingen av elbiler kunne vi se Buddy, Think, Peugot, Citroën, Reva, Tata Indica Vista EV, sportsbilen Tesla, trehjulingene CityEl og Twike, Ford Ranger, Fiat 500 og Toyota Rav4 i elversjoner. Mange av Oslos elbilister hadde tatt seg fri et par timer fra jobben for å vise at de setter stor pris på elbilinnsatsen til både nasjonale politikere og Oslos egne.

Elbilene var fylt opp av mange ivrige deltakere som også viste en fin partipolitisk bredde i støtten til elbilsaken. Bl.a. fant vi i en Tesla lederen av Transport- og kommunikasjonskomitéen på Stortinget, Knut Arild Hareide. Aps Gorm Kjernli, medlem i samme komité, kjørte Stortingets egen Buddy. Venstres nestleder Ola Elvestuen hadde gleden av å være passasjer i en Think. Høyres byrådsleder og Frps byråd kjørte henholdsvis Oslo kommunes RuskenBuddy med tilhenger og brannvesenets Buddy – artig nok utstyrt som en brannbil.

NOBIL, elbilkortesje, transnova
NOBIL
er databasen for alle landets ladestasjoner, finansiert av Transnova og utviklet av Norstart – Norsk Elbilforening. Ved åpningen av NOBIL er 321 ladestasjoner (lokasjoner) med 1218 ladepunkt (stikkontakter) tilgjengelige. Når planlagt infrastruktur er utbygd, vil det være minimum 846 ladestasjoner og 2.720 ladepunkt. Disse kan du finne fram til ved å bruke visningslag som ladestasjoner.no, mobilapplikasjonene LadeNå og Nearby eller laste filer for GPS-navigatorer. Besøk NOBIL for å se løpende oppdateringer.

NOBIL, ladestasjon Aker brygge

(Alle bilder Rune Grønberg)
Opprinnelig publisert 8. juni 2010, 08:51:04 | Hans Håvard Kvisle