Hopp til innhold

Åpning av Norges første hurtigladestasjon

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hurtigladestasjon LyseTirsdag 26. april åpner statsråd Magnhild Meltveit Kleppa Norges første hurtiglader for elbiler i Luravika på Sandnes. I løpet av våren kommer det ytterligere to hurtigladere i Rogaland. Elbilistene i fylket mobiliseres til kortesje fra Lura Skole til hurtigladeren i Luravika.

Først i kortesjen marsjerer Lura skolekorps, deretter følger statsråden i den nye Peugeot Ion som er i ferd med å kjøres ut til bilforhandlerne i Rogaland. Alle elbilister i Rogaland oppfordres til å møte opp på Lura Skole første dag etter påskeferien.

Biogass og elektrisitet

Epyon hurtigladerLyse Energi satser nå for fullt på miljøvennlig drivstoff, og etablerer i første omgang tre fyllestasjoner for biogass og hurtiglading av strøm. De to neste kommer i Randaberg og ved kjøpesenteret Jærhagen på Klepp. Laderne er produsert i Nederland og basert på CHAdeMO-løsningen. Hvilket betyr at alle de nye elbilene fra Peugeot, Citroën og Mitsubishi kan hurtiglade. Nissan LEAF benytter samme løsning.

Ved forrige månedsskifte var det 39 i-MiEV i Rogaland, og man regner med at elbilsalget i Rogaland har potensiale for å utvikle seg like raskt eller raskere enn markedet i Oslo, Asker og Bærum.

Rogaland er det eneste fylket i Norge som har en egen lokal elbilforening. Samferdselsministeren er fra Hjelmeland, og generalsekretæren i den nasjonale elbilforeningen er født i Stavanger og oppvokst på Bryne. Rogaland er temmelig flatt og klimaet er mildt. De første potetene hver eneste sesong kommer fra Rogaland, og elbiler trives som regel best i et middelhavsklima. En skikkelig vinter kommer sjelden oftere enn to ganger på hundre år, så her får man maksimal glede av å kjøre elektrisk. Avstanden mellom de største byene og tettstedene på Jæren er så kort at elbil må regnes å ha ideelle forhold.

Lyse Energi

Lyse energiIdag fins det kun én hurtiglader i Norge. Den står montert i garasjen til et av Elbilforeningens medlemmer på Konglungen i Asker. Den første som blir offentlig tilgjengelig i Norge, blir stående i Luravika på Nord-Jæren takket være Lyse Energi.

På en pressekonferanse tirsdag 12. april lanserte byrådsleder Stian Berger Røsland og administrerende direktør i Ishavskraft visjonen om et nasjonal nett med hurtigladere i Norge.

En av de største utfordringene med hurtiglading er å tilpasse disse til et nordisk klima med lave temperaturer. I Rogaland er ikke dette noe problem på grunn av det milde klimaet. Lyse har derfor et sterkt konkurransefortrinn i kampen om strømkundene, fordi de kan rulle ut et større nett av hurtigladere lenge før det nasjonale nettet er ferdig utbygd.

Kortreist strøm fra nye vindmøller

For å skaffe strøm til elbilene i Norge, heises det nå hver eneste uke på plass nye vindmøller på Høg-Jæren. Ingen steder i Norge blåser det så mye og så ofte.

Oljefylket er i ferd med å omstille seg til en framtid hvor fornybar energi skal utvikles. Lokal produksjon av biogass til bruk i tyngre kjøretøy er et annet eksempel på at rogalendingen har forstått hvordan langsiktig økologisk bærekraft skal være. Transnova har bidratt til finansiering av de tre fyllestasjonene.

Lading og parkering

Grønn fyllestasjonKommunal tilrettelegging for lading og parkering i Rogaland er litt i bakleksa sammenlignet med satsningen i Oslo. Ifjor ble det etablert en del ladestasjoner for normallading, med hjelp av Transnovamidler. Etter at disse midlene ble brukt opp, har det skjedd lite, men det diskuteres nå blant valgstrategene i de politiske partiene hvordan kommunene kan komme på offensiven for å bli best i verden på å tilrettelegge for elbil. Den nasjonale målsettingen om 10% ladbare motorvogner i 2020 skal dobles i Rogaland – det er i alle fall målet. Spørsmålet blir hvordan kommunene kan bidra til å få dette til å skje.

Dagsprogram for åpningsarrangementet

Fra Lyse har vi fått oversendt følgende program for dagen:

Vel møtt!

Luravika hurtigladestasjon

Vi takker Rogaland Elbilforening for fine bilder.