Bra trøkk i elbilsalget
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2.kvartal ble det solgt 881 elbiler. Cirka samme tempo i utrullingen som i 1.kvartal. Så nå er det i 2012 totalt 1.808 nye elbiler på norske veier.
Salget for 2011 var totalt 2.242 elbiler. Vi vil mest sannsynlig passere dette antallet allerede i månedsskiftet august / september. Skal vi driste oss til en spådom, vil elbilsalget i 2012 bli rundt 50% høyere enn i 2011. Det skal vi være godt fornøyde med.
Modeller
Nissan LEAF er den dominerende modellen. I år har de en markedsandel på 59% av elbilsalget. Riktignok litt lavere i 2.kvartal etter at forhåndsordrene var delt ut. Ja, LEAF er også nummer 16 på modellstatistikken for alle biler. Litt mer trøkk i salget, og de kan havne blant 10 på topp. Den kampen bør ennå ikke være tapt for Nissan. Ville vært gøy for alle elbilentusiaster om LEAF lyktes med det.
I juni har LEAF totalt sett blitt den mestselgende elbilen i Norge. Summert er det solgt 1.455 LEAF mens Mitsubishi har fått ut 1.396 i-MiEV. De gamle slagerne Buddy og Think er 100-200 kjøretøy etter dette. Gratulerer til Nissan. Det gikk kjapt!
Mitsubishi har et salgsmål på 650 i-MiEV i år. Foreløpig ser det ut som de er på stø kurs til å oppnå dette. Men blir i såfall solid slått av Nissan som lukter på muligheten for 2.000 solgte elbiler i løpet av ett år.
Citroën Norge er en importør som kan være litt mer fornøyd enn tidligere. I 2.kvartal hadde de 15% av elbilsalget og passerte Peugeot på statistikken. Ja, totalt sett er det nå Peugeot iOn som har solgt dårligst av «trillingene». Litt forbausende da Peugeot er det sterkeste merket i Norge av disse tre modellene.
Tesla stopper nå produksjonen av Roadster og girer opp aktivitetene med Model S. I begynnelsen av 2013 ser vi den i Norge. I mellomtida klarte de sannelig i 2.kvartal å få 15 nye Roadstere på norske veier. Imponerende!
Forøvrig er det lite å glede seg over for noen. Noen Thinker fra lager og bruktimportert. Buddy har tydeligvis ennå ikke fått fart på produksjonen igjen. Tazzari butter det for. Ja, fra at firehjulsmotorsykler var et særdeles solid innslag i elbilsalget, utgjør disse nå mindre enn 1% av totalen. Så elbilene har blitt større. Det merker vi også på ladestasjonene i byene hvor det blir trangere om plassen. Varebilen Ford Connect, som RøhneSelmer var så optimiske med, flytter seg knapt i år. Foreløpig er ikke varebilsalget i Norge mer enn 0,8% av det totale elbilsalget.
Under «Diverse» finner vi 5 elektriske Fiat 500 (ihvertfall noen av dem fra eCar), de 2 første el-varebilene Renault Kangoo (som kommer for fullt til høsten), 3 Mia electric og noen små nyttekjøretøy.
Bruktimport
Vi har ikke bare nybilsalget med i statistikken, men også bruktimporterte biler. Som oftest er de gode som nye, men bare kjøpt i utlandet fordi det er billigere.
Av de 64 bruktimporterte elbilene er det påfallende mange Nissan LEAF og påfallende få «trillinger». Henholdsvis 41 og 5. Det kan virke som det er mer å spare på å kjøpe LEAF utenlands. For det er neppe annet enn økonomiske grunner for å velge bruktimport framfor å kjøpe hos en norsk forhandler. Vi ser på finn.no at det er prisgunstige tilbud fra parallellimportører.
Geografi
Vi har ant en dreining mot at elbiler selges mer over hele landet. Ikke bare i Oslo og Akershus hvor kollektivfeltene inn til byen har vært en skikkelig gulerot for askerbøringer og bæringer.
I 2010 var Oslo-områdets markedsandel 62%. Så det var ikke kun en myte at den typiske elbilisten var en kjappis i kollektivfeltet. Men i 2011 falt andelen til 49%. Nå faller den ytterligere og er så langt i år 43%, med et par %-poengs oppsving i 2.kvartal. Først og fremst er det Akershus (les Asker & Bærum) som mister sin relative andel av elbilsalget, mens Oslo holder et stabilt nivå. Så da får vi tro at bytrafikken i Oslo fortsetter å bli mindre forurensende.
På oversikten ser vi at noen fylker peker seg positivt ut. Om ikke Hordaland hadde topptall i 2.kvartal, så er det allerede solgt langt flere elbiler i 2012 enn i hele 2011. Takket være at bergenserne har falt for LEAF. Sør-Trøndelag har prestert det samme og passerte nå Rogaland i elbilkonkurransen. Der blir det garantert kamp ut året. Det siste fylket som fortjener en klem, er Møre og Romsdal.
Vi får aldri positive telefoner når vi trekker fram noe negativt. Men vi kan ikke dy oss for å undres over hva som (ikke) skjer i Telemark. 6 – seks – elbiler i det som var hjemmebanen til en av Norges elbilpionérer: Miljøbil Grenland. Og det er nettopp Grenlandsområdet vi tenker på. OK at ikke elbil er midt i blinken på Hardangervidda eller i de grisgrendte dalstroka. Men i Grenlandsområdet med Skien og Porsgrunn bor det nærmere 100.000 innbyggere. På et forholdsvis lite område med masse industri, gode lademuligheter i heimene, korte avstander og forøvrig aldeles utmerkede elbilforhold. Nei, her må alle kluter settes til og elbilforhandlerne få fart på seg. Så skal vi neste gang klage på noen andre. For elbilismen har ennå ikke slått rot over hele landet. Det viser den fylkesvise statistikken.
Danmark
Vi gløtter alltid litt utover i Europa når vi ser på det norske elbilsalget. Generelt er det mer depressive rapporter som kommer inn. Det vil liksom ikke løsne i de store markedene. Men det kommer, det kommer.
Imidlertid kan vi glede oss over at Danmark har passert en milepæl. I juni konkluderte de med å ha over 1.000 elbiler på danske veier. Totalantallet er 1.160 elektriske kjøretøy fordelt på 975 personbiler, 165 varebiler, 9 lastebiler og 11 busser.
De mest utbredte elbilmodellene er:
- 188 stk Peugeot iOn
- 152 stk Renault Fluence (den har vi ikke i Norge)
- 134 stk C-ZERO
- 102 stk i-MiEV
- 69 stk Kewet/Buddy
- 65 stk Renault Kangoo
Nissan LEAF er det bare 26 av. Ja det er til og med flere Tesla Roadster som eies av 29 kjappe dansker. Så LEAF har et stort potensial å ta ut i Danmark.
Vi ønsker danskene lykke til videre og krysser fingrene for at elbilsalget virkelig skal ta av. Når hver sjette danske vil kjøpe elbil, lover det godt.