Hopp til innhold

De blir først ut med ellastebiler

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av 2016 har ASKO tre elektriske lastebiler på veiene i Oslo, Bergen og Kristiansand.

Den første er ventet på veien allerede i mars. Det var ASKO-styreleder Torbjørn Johannson som informerte om det spenstige valget dagligvaregrossisten har tatt – på  Zerokonferansen i forrige uke. 

Det er allerede avklart at de elektriske lastebilene skal brukes i Oslo, Bergen og Kristiansand. Hovedstaden får den første av dem.

Når ASKO blir det første selskapet i Norge som investerer i lastebiler med nullutslipp, hentes de fra nederlandske Emoss – som konverterer konvensjonelle lastebiler til elektrisk drift. ASKO-lastebilene som er i bestilling tar 18 paller, og har en nyttelast på åtte tonn. Rekkevidden er oppgitt til rundt 20 mil, noe som passer godt til nærdistribusjon.

Konseptet er velutprøvd: Allerede for to år siden rullet de første ellastebilene ut på oppdrag for bryggeriet Heineken (bildet).

blogg 20151103 heineken 800

Ønsker også hydrogendrift

ASKO var blant de første aktørene som underskrev ZEROs tungtransporterklæringASKOs mål er å fase fossile drivstoff så raskt som mulig. Innen 2020 skal selskapet bruke 100 prosent fornybar energi (generelt) og 100 prosent fornybart drivstoff (transport, inkludert biodiesel).

Under Zerokonferansen takket Johannson Enova for støtten til ellastebilene, samtidig som han lanserte ytterligere planer for selskapets flåte av tunge kjøretøy.   

– Når vi så vil ønske støtte til landets første hydrogendrevne lastebil, håper vi på like positiv støtte, sa Johannson.

PS. Akkurat som «el-bil» for lengst er erstattet med «elbil», og elektrisk varebil er blitt «elvarebil», er det naturlig å kalle tunge kjøretøy «ellastebil» og «elbuss».