De vil kvitte seg med ladekabelen
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Teknologiselskapet Qualcomm Halo mener kabelfri induksjonslading er helt rett løsning for elbiler.
BARCELONA (elbil.no): For mange virker det mer som science-fiction enn noe nært forestående. Men teknologien står nå foran et gjennombrudd. I hvert fall om vi skal tro representanten for Qualcomm Halo, som vi møter på deres store stand på EVS27.
– Vi mener induksjonslading er en god løsning både i garasjen, i byen og på kjøpesenter. Vi har også dynamiske løsninger for lading ved trafikklys og i veibanen. Den store fordelen er at det øker rekkevidden mye på elbiler med begrenset rekkevidde, sier senioringeniør Dr. Edward van Boheemen.
– Mange byer har allerede infrastruktur som kan tilpasses dette formålet, for eksempel t-banenett. Disse kan man koble seg på. Det er selvsagt et spørsmål om kostnader, men vi mener det er lettere å få til enn mange tror. Som for eksempel lading via plater gravd ned i gaten ved trafikklys. Det kan gi batteriet i elbilen en rask «boost».
Han sier ladehastigheten i teorien ikke skal bli lavere om bilen er i bevegelse over et nett av ladeplater.
– Ikke med hensyn til strømleveransen. En tommelfingerregel er at det trengs 20 kW for å holde elbilen i gang, sier van Boheemen.
Skal passe alle elbiler
Qualcomm Halo jobber med underleverandører som Bosch og Denso, og ikke minst direkte mot elbilprodusentene.
– Akkurat nå snakker vi mye med disse for å sikre funksjonalitet, i tillegg til å ha tett kontakt med leverandører av infrastruktur for lading, sier van Boheemen.
Et sentralt poeng er standardisering av teknologien, slik at den kan tilpasses alle elbilmerker og -typer. Eksempelvis skal elbilens bakkeklaring ikke ha noe å si for ladekapasiteten.
Teknologien baserer seg på en plate montert i bakken og en plate under bilen foran. Ved hjelp av et innebygd kommunikasjonssystem, skal elbilen i praksis geleide føreren frem til ladeplassen. Dette kan også integreres med automatisk parkeringshjelp, slik at lading skal by på minimale utfordringer for elbilisten.
– Blir det i praksis lading for «dummies»?
– Hehe, ja, du kan si det på den måten. Vi mener i hvert fall det er en stor fordel å slippe ladekabler. Foruten at de må tas fram hver gang, vet vi også at de utsettes for slitasje over tid, svarer van Boheemen.
Slik er kapasiteten
Selskapet har utviklet tre ulike ladeeffekter for platene: 3,3 kW, 6,6 kW og 20 kW (under).
– Jo større ladeeffekt, jo større plate, forklarer van Boheemen.
Den største platen er omtrent tre ganger så stor som den minste, og krever sin plass under bilen. Energitapet under lading skal imidlertid være langt mindre nå enn under de første forsøkene på induksjonslading.
– Effektiviteten er nå på minst 90 prosent (3,3 kW-platen). For den nest største platen er tallet 93 prosent, mens 20 kW-platen har et energitap på bare 3-5 prosent, sier van Boheemen.
Han peker særlig på fordelen ved «opportunity»-lading som induksjonsmetodens beste side. Slik definerer han det:
– Vi vet at folk med elbiler som har rekkevidde på, la oss si, 100 kilometer venner seg til hvor mye den kan brukes før den trenger lading via kabelen. Med «opportunity»-lading i garasjen lader bilen automatisk så fort du parkerer den der. Det betyr at du alltid har ekstra rekkevidde, vel å merke hvis du er typen som ikke gidder å sette i ladekabelen hver gang du parkerer, sier van Boheemen.
Qualcomm-ingeniøren mener det er bra for batteriet, i tillegg til at du får større rekkevidde og lader i kortere tid hver gang.
– Kjører du alltid rundt med en full bensintank dersom du har en bil som går på det drivstoffet, spør han retorisk – og svarer selv:
– Du fyller når du ser at tanken snart er tom. Slik gjør de fleste elbilister også, og det ønsker vi å endre på.
Egne beskyttelsessystemer
– Noen farer ved ladeløsningen deres?
– Menneskelig eksponering for magnetiske felt kan være en utfordring. Dessuten å sørge for riktig spenning og strømmengde. Det er viktig for oss at vi holder oss under de vedtatte grenseverdiene (fastsatt av EU) for magnetisk eksponering. For å være sikre på at alt stemmer, har vi gjort en mengde tester, svarer van Boheemen.
Under elbilen vil det være beskyttelsessystemer for fremmedlegemer og levende objekter.
– Hvis det er bevegelse under bilen, vil ladingen umiddelbart bli avbrutt inntil objektet beveger seg ut av sonen. Da vil du også få beskjed om det på smarttelefonen, siden ladingen styres via en egen app, sier van Boheemen, og demonstrerer (bildet under) hvordan den bakkemonterte platen legger merke til en vanlig metallskje.
Undertegnede slenger på mobiltelefonen, som også gir utslag umiddelbart.
Qualcomm Halos senioringeniør Edward van Boheemen demonstrerer hvordan ladeplaten oppfatter fremmedlegemer. Hvis slike kommer i nærheten, vil lading bli avbrutt. Det samme gjelder levende objekter. (Foto: Ståle Frydenlund)
– Hvor mye vil det koste å få montert en ladeplate under elbilen?
– Det kan jeg ikke si ennå. Prisen vil komme helt an på hvilke spesifikasjoner den enkelte elbilprodusent ønsker å legge inn. I øyeblikket bruker vi Bluetooth til kommunikasjon, men det kan også være Wi-Fi, svarer van Boheemen, som tror de fleste vil finne induksjonslading interessant når de en dag vil finne det på listen for ekstrautstyr.
– Prisen blir fornuftig. Vi tror de fleste vil velge denne løsningen på sikt, sier van Boheemen, og legger til at han tror elbiler vil ha både ladeplate og vanlige ladekabler på kortere sikt.
Hvis du er interessert i detaljer om teknologien, finner du dem på teknologiselskapets hjemmesider.