Hopp til innhold

Slik kan du dele en elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samkjøring halverer de negative konsekvensene av personbiler. Vi oppfordrer alle elbilister til å ta med en nabo, som ellers ville kjørt annen bil, på vei til jobb. Biler opptar plass og skaper kø uavhengig om de er elbil eller ikke. Ved å ta med en passasjer i elbilen din kan du enkelt bidra til mindre kø i tillegg til at både du og naboen kjører utslippsfritt.

Bruk av kollektivfelt

Dessuten er flere personer i elbilen bedre i samsvar med elbilens tilgang til kollektivfeltene. Elbilforeningen har tidligere foreslått at belastede kollektivfelt kan begrenses til busser og elbiler med flere enn to personer i rushtiden fra 8-10 på mandag til torsdag. Denne uka stilte Statens vegvesen seg positive til å prøve ut krav om minst 2 personer i elbilen for å få tilgang til kollektivfelt med stor trafikk. Men de ønsker dessverre ikke å prøve det ut på E18 inn til Oslo, hvor en prøveperiode ville vært mest effektivt.

Del elbil og kostnader

Det er ingen grunn til ikke å starte samkjøringen med en gang, selv om det foreløpig ikke er påbudt med passasjerer for å kunne kjøre elbil i kollektivfeltet. Finn en nabo eller kollega som kan være med å dele bil og kostnader og slippe kø. Det finnes i dag en rekke tjenester for mobil hvor du enkelt kan finne en passasjer som ønsker å sitte på med deg. For de fleste bidrar passasjerer med å dele dine utgifter etter faste satser. Vi tipper det vil bli svært populært å være passasjer i en elbil og vi kan få flere til å oppleve elbilens fortreffeligheter. Ifølge samkjøringsentusiast Kristian F. Amlie i Carma er elbilister svært ettertraktet å samkjøre med.

Noen tjenester som matcher sjåfør og passasjer

Ants Det er helt gratis å bruke Ants. Når du registrerer deg på websiden, eller via mobilplatformene iPhone, Android eller Windows Phone, kan du dele ledige seter med andre Ants-brukere. Carma Carma har allerede mange aktive brukere i Bergen og satser nå videre på Oslo-området. De vokser sakte men sikkert i Norge. Bravocar Blablacar Gomore Har du prøvd samkjøring? Hvilken tjeneste anbefaler du for andre elbilister? Bruk kommentarfeltet under og hjelp andre til å komme i gang med samkjøring!