Hopp til innhold

Denne hurtigladeren fikser fire elbiler

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveitsiske EVTEC verdenspremierer i Genève med hurtigladestasjon som kan levere opptil 180 kW fleksibelt.

GENÈVE (elbil.no): Sveits er trolig mer kjent for klokker enn hurtigladestasjoner. Men EVTEC har allerede tilbudt sin teknologi i noen år, med rundt 200 operative stasjoner i Europa. Nå verdenspremierer de med den nye toppmodellen, kalt espresso&charge, på den internasjonale bilutstillingen.

Den nye hurtigladestasjonen er modulbasert. Den kan derfor bygges ut for samlet effekt på hele 180 kW, med 120 kW til DC-lading (Combo og CHAdeMo) og 60 kW til AC-lading (Type 2).

– Først og fremst betyr dette fleksibilitet, siden stasjonen kan fordele effekten intelligent. En elbil alene kan faktisk lade med opptil 120 kW, sier EVTEC-ingeniør Markus Kramis.

Bygd for større batterier

Han sier utviklingen av hurtigladestasjonen er gjort med med to viktige baktanker: Den skal være effektiv og robust, og håndtere at elbilbatterier får stadig høyere ytelse.

– Elbiler som Kia Soul er allerede klare til å ta i mot mer enn 50 kW. De nærmeste årene vil elbiler som kan ta imot 100 kW eller mer bli standard. Større batterier betyr større rekkevidde, som igjen krever raskere ladeløsninger for å minimere tidsbruk. Da kan vi skyve inn flere moduler og gjøre stasjonen mer robust. Men det krever selvsagt også tilgang til mye strøm, sier Kramis.

Derfor er det høyaktuelt at større EVTEC-hurtigladestasjoner, som kalles «Charge Lounge», får bufferlagring med batteri for å avlaste nettet og ta bort de største effekttoppene.

Vil søke norske kontakter

Ladestasjonen støtter alle relevante standarder for Norge, nemlig Type 2 AC, Combo og CHAdeMO, og fire elbiler kan altså lade samtidig – den fjerde med medbrakt Type 2-kabel.

– Det helt vesentlige er redusert ladetid ved at fire elbiler kan lade samtidig på en og samme stasjon. På travle lokasjoner, som rasteplasser eller i firmaflåter, er det avgjørende, framholder Kramis´ kollega hos partneren Protoscar, Denise Schuler (bildet under).

blogg-20150305-fullformat 800

Kramis hevder på sin side at produktet skal være godt tilpasset Norge, og håper derfor på innpass i det norske markedet – altså hos norske operatører.

– Ja, vi har gode erfaringer med oppetid, og klimaet i Sveits – der vi har satt opp 60 hurtigladestasjoner – er ikke så ulikt Norge. Dette har vi god kontroll på, sier Kramis.