Hopp til innhold

Denne mannen er ikke bilselger

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Espen Limstrand har pushet rundt 40 Teslaer i hjembyen Bodø. Den 39-årige elbilentusiasten er hovedperson i det sjuende «Elbilen og jeg»-intervjuet.

– Jeg vil tro at det ikke er noen utenfor Tesla som har solgt flere Tesla i Norge. Det er i hvert fall 39. 11 av dem er Model X. Jeg har ikke tjent en eneste krone på det. Det er bare det at jeg er veldig engasjert i elbiler, sier Limstrand.

Men det er ikke bare Tesla i tankene hans:

elbilenogjeg1– Jeg har «solgt» ganske mange LEAF, e-up!, e-Golf og en e-NV200 også. Har jaget ganske mange til elbilforhandlere her i Bodø, forklarer Limstrand.

Denne uka fikk bodøværingen velfortjent omtale i lokalpressen, nærmere bestemt i Avisa Nordland. Familiefaren, med kone og to døtre på tre og ett år, kvitterte med blant annet denne kommentaren:

– Jeg tror det å kjøre diesel- eller bensinbil i framtiden, vil bli sett på som å tenne en røyk inne på en restaurant i dag. Verden vil på ett eller annet tidspunkt gå over til fornybare løsninger, og i dag er det faktisk Norge som er ledende.

Og Limstrand har altså neppe sin like når det gjelder Tesla-salgshjelp. Det startet med at han selv fattet interesse for Tesla Model S tidlig på høsten 2013. Så ble det lagt inn fire bestillinger til for familie og slekt. Og det uten at han selv hadde prøvekjørt sin kommende P85+.

– Da fikk jeg plutselig en telefon fra Tesla i Trondheim om at de ville komme opp med en bil så vi fikk prøvekjøre, forteller Limstrand.

Har plassert penger

Siden har det altså blitt mange flere, uten at han har tjent ei krone på det – direkte. Økonomen har derimot plassert penger i Tesla-aksjer. Og han har kjøpt en Tesla Roadster.

– Den er mest et samler- og investeringsobjekt, og ellers bare for kosekjøring. Og om jeg først skulle tape penger på noe, ville Tesla-aksjen være et greit sted å gjøre det. For når jeg ser at noen faktisk drives av noe helt annet enn penger (les: Elon Musk), så får jeg tro på det. Og når det kommer noe bra for klimaet ut av det? Enkelt, sier Limstrand, som er en dreven aksjehandler.

– De bygger verdens største fabrikk for produksjon av litiumionbatterier. Den vil produsere like mye som resten av verden til sammen. En tredjedel av produksjonen vil gå til de nye hjemmebatteriene. Alle vet at oljen vil ta slutt en gang i framtiden. Jeg tror de aller fleste analytikere ikke forstår hvilke verdier som ligger i Tesla. Det er ikke bilen det er snakk om, men teknologien. Skiftet til fornybar energi, sier Limstrand.

blogg-2015058-limstrand SC 800

Det er sent torsdag kveld denne uka, og han er alene i sin nye P85D. Han kjører E6, på vei fra Trondheim til Bodø. 

Snakker engasjert på inn- og utpust gjennom bilens handsfreesystem, nettopp ferdigladet fra superladeren på Grong i Nord-Trøndelag.

Skulle gjerne vært elbilpionér

– Jeg kjører ofte langt. Jeg har svigerforeldre på Ørland, og bor i Bodø. Det er 74 mil hver vei. Vi kjører gjerne dit 6-7 ganger i året, men ellers kjører jeg ikke så mye. Det blir vel 30.000 kilometer i året, sier Limstrand, og legger til at Teslaen innbyr til kjøring.

Han beskriver seg som en svært bilinteressert mann som aldri seriøst hadde vurdert elbil. Det gikk i dyrere fossilbiler. Tyske prestisjemerker sto høyt på lista, og særlig BMW-SUV-en X5. Sin første bil, en VW Golf, anskaffet han som 15-åring.

– Jeg har alltid skrudd både på biler og motorsykler. Ja, jeg var egentlig en mann som ikke kunne kunne forestille meg at jeg skulle kjøpe elbil – eller bli fascinert av det. I ettertid skulle jeg gjerne sagt at jeg var en av pionerene i Buddy eller Reva. Det var min egen manglende kunnskap som gjorde at det ikke skjedde før, innrømmer Limstrand.

blogg-2015058-limstrand familie 800

– Hadde du kjøpt P85D selv uten avgiftsfritak?

– Jeg har stilt meg selv det spørsmålet mange ganger. Og jeg tror svaret er ja. Men jeg er økonom, da, og har alltid brukt å kjøpe bilene etter at det verste tapet er tatt. Siden det ikke hadde vært mulig med P85D, hadde jeg nok kjøpt, sier Limstrand, som vanligvis har kjøpt 1-2 år gamle premiumbiler tidligere. 

– Men hvis det hadde kostet meg 700.000 i tap første året, er svaret helt klart nei, erkjenner Limstrand.

Etter han så lyset har han altså dratt den velkjente naboeffekten blant fornøyde elbilister til helt nye høyder.

– Like fascinert av LEAF

– Og det er kanskje det jeg nå vet som gjør at jeg gjerne forteller andre om elbil – og avliver noen myter, sier Limstrand, som vurderte å kjøpe en fossil sportsbil for to år siden. 

Det er også mindre enn to år siden første prøvekjøring av elbil – i en Nissan LEAF. Siden ble det kjøpt inn en LEAF til firmaet Limstrand driver sammen med kompanjongen.

– For meg handler det ikke om at man må ha en Tesla. Jeg er like fascinert av LEAF. Ta et eksempel: Jeg føler meg mye mer vel utenfor barnehagen i en LEAF eller en Tesla enn i en BMW X5. På tomgang. Elbil og Norge er en fantastisk suksesshistorie, og ikke har den kostet mye heller. Ikke om man ser den i forhold til milliardene brukt på for eksempel  å støtte oljeindustrien, sier Limstrand.

Selv tror han noe av grunnen til at så mange er så opptatt av superbiler som Lamborghini og Ferrari, er at de er uoppnåelige. 

blogg-2015058-limstrand bklasse 800– Men jeg mener helt seriøst at jeg ikke vil ha noen annen bil i bytte for den jeg har. Jeg har den raskeste, tryggeste og beste bilen. Og ikke glem miljøaspektet, sier Limstrand, som nylig også anskaffet en Mercedes-Benz B-Klasse Electric Drive privat.

– Det er familiebilen vår. Det er kona som bruker den mest, siden hun synes Teslaen er stor.  Den fungerer veldig bra til det meste av vår kjøring, i tillegg til at vi er godt fornøyd med vår lokale forhander i Bodø. Ser for meg at den blir mer brukt til familieutflukter enn Teslaen, siden det er lett å sette barna inn og ut. Den er også «liten og snop» i byen, mener Limstrand.

50 timer på Saltfjellet

Han blir ikke imponert av mediesaker som Nettavisens «Å HATE TESLA ER IKKE MISUNNELSE, MEN BERETTIGET HARME. Derfor har Tesla blitt et hatobjekt».

– Men snøballen har allerede rullet så kraftig i Norge at elbilens frammarsj ikke er til å stoppe. Spørsmålet er bare hvor lang tid det tar å elektrifisere bilparken. Alle som diskuterer på vegne av elbilen i kommentarfelt og sosiale medier fortjener skryt for jobben de gjør, for det tar veldig på å ta den diskusjonen, konstaterer Limstrand.

Han møter stadig folk som ikke lar seg overbevise. Da setter han gjerne av tid til en diskusjon.

blogg-2015058-limstrand begge 800

– Det er mange myter. For eksempel blir jeg gjerne spurt hva jeg gjør dersom jeg blir stående fast i kolonne på Saltfjellet. Da svarer jeg at jeg kan sitte der i 50 timer, med 20 grader inne i bilen, og med null fare for kullosforgiftning. Jeg blir også spurt om hva jeg gjør dersom jeg må kjøre til Oslo? Jo, da tar jeg meg en pause på tjue minutter hver 30. mil. Da kan jeg ta meg en kaffe og strekke litt på beina mens bilen lades opp. Jeg har aldri hatt noe behov for å kjøre strekningen Bodø-Oslo uten å ta meg pauser uansett, sier Limstrand.

Han er overbevist om at biler som går på fossilt brennstoff, vil være historie i en ikke for fjern framtid. Men som den entusiasten han er, tåler han nettopp motstand.

– Ikke mulig å ta livet av elbilen

– Noen er uansett ikke tilsnakkendes. Det typiske spørsmålet man får fra sånne er; hvem skal betale for veien? Jeg føler at for hver måned som går blir det nok flere Tesla-hatere, men samtidig legger jeg merke til at kjøpergruppen utvider seg ekstremt. At folk jeg trodde aldri i verden ville kjøpe, gjør det, sier Limstrand, som også bestilte Tesla for faren sin. 

– Han ville aldri i verden kjøpt Tesla – eller elbil i det hele tatt –  uten min påvirkning. Etterpå er han overrasket over hvor fornøyd han er blitt, og vil ikke bytte til eksosbil igjen, sier Limstrand, som stadig får henvendelser fra bysbarn som vil prøvekjøre. Elbil er hetere i byen enn noensinne.

– Nå er Bodø i en situasjon der det settes opp flere bomstasjoner til høsten. Det vil sannsynligvis øke salget av elbil. Det er neppe rett motivasjon, men det får i hvert fall folk inn på elbilsporet. Og da blir neste bil også en elbil – bompenger eller ikke, tror Limstrand.

– Det er så store krefter i sving nå at det ikke er mulig å ta livet av elbilen, sier Limstrand. 

blogg-2015058-limstrand kidsa 800

Selv koser han seg gløgg i hjel med å kjøre det han omtaler som verdens råeste bil, som i tillegg er en miljøvennlig milsluker. I det vi runder av intervjuet passerer Limstrand Majavatn, rett på nordsida av fylkesgrensa til Nordland.

– Det er nydelig vær og føre. En virkelig fin tid her oppe nå. Det blir ikke ordentlig mørkt. Og uten ungene i bilen, blir det gjerne litt musikk på anlegget, sier Limstrand fornøyd.

Med ni mil igjen til SC Mosjøen, og rundt 40 helt hjem.

Ti kjappe til Espen Limstrand!

– Hvor lenge har du eid elbil (og når prøvde du elbil første gang)?

– Jeg byttet bil veldig ofte før. Det var absolutt ikke bra. Så kom jeg plutselig over Tesla, og tenkte at det ikke var mulig. Nå har jeg eid elbil siden mars 2014, etter å ha bestilt den på høsten året før. Da hadde jeg aldri prøvd en, eller sittet i en. Prøvde først elbil høsten 2013. Det var en Nissan LEAF, og jeg kjøpte en til firmaet.  

– Hvorfor byttet du til elbil, og hva bruker du den til?

– Nesten vondt å svare hvorfor; jeg ville ha det aller råeste. Jeg er glad i bil. Etter x antall timer på internett kunne jeg ikke forestille meg råere bil enn P85+ da jeg bestilte den. 

– Hva kjørte du før (tre foregående)?

– To BMW X5 og en Porsche Cayenne Turbo S. 

– Hvor fornøyd er du som elbilist, på en 1-10-skala?

– 10!! 

– Ser du på deg selv som bilinteressert?

– Veldig bilinteressert. Interessen har alltid vært der. Helt siden jeg var unge.     

– Hva er den viktigste elbilfordelen for deg?

– For meg er det en helt overlegen drivlinje, og en bil i en helt annen klasse enn alt annet. 

– Har du blitt mer energibevisst av å kjøre elbil?

– Var ikke energibevisst før jeg fikk elbil. Nå er det veldig snudd på hodet. Jeg er blitt mye mer energibevisst generelt, og fattet veldig interesse da jeg først forsto hva en elbil er. Jeg leste meg opp på alt. Vi er nødt til å endre vår tilnærming til forbruk av energi. 

– Må du ofte oppklare myter om elbil?

– Ja, veldig ofte. Jeg bruker mye tid på det. Det aller vanligste er at vi kjører på kullkraft, uten tvil. Det andre er rekkevidden, og så elbilens egenskaper. Ikke kan den brukes på vinteren, og det er masse feil. Og at elbilister kun er ute etter gratis parkering. Og vi snakker om en bil som er bra på alle måter. 

– Frykter du at elbilfordelene forsvinner før elbilen er konkurransedyktig?

– Ja, absolutt. Håper de holder til barnefamilier med presset økonomi kan kjøpe folkebiler i samme prisklasse som Nissan LEAF – med samme rekkevidde som Model S. Da vil man få en stor masse av førstegangskjøpere. Når de først har tatt steget, tror jeg de fleste vil bli overbevist. En så stor andel av bilparken som mulig bør erstattes med elbiler som går på fornybar energi. Jeg tror avgiftslette for elbiler innebærer en veldig liten investering i bedre folkehelse. Jeg ønsker også høyere vrakpant for å skrote fossilbiler.

– Hva synes du om lukten av eksos?

– Utrolig rart å si dette, men ja; det lukter grusomt. Dieseleksos på joggetur en vinterdag… Uhhhh. Hvorfor skal man spy ut eksos når man absolutt ikke trenger å gjøre det?

blogg-2015058-limstrand datter 800

 Les flere intervju i serien «Elbilen og jeg»

03.04.15: – Den neste bilen måtte bli en elbil (Tom Stiansen)

10.04.15: Måtte ha elbil etter turen med Leif Elmer (Iren Vestly Sveistrup)

17.04.15: Han elsker elbil og hater eksos (Thorvald Sæby)

24.04.15: De har C-Zero som eneste familiebil (Kari og Nicolas Kolnes-Cassis)

29.04.15: Intet e-Golf-fjols til fjells (Knut-Magnus Betten)

01.05.15: Elbil var helt uaktuelt (Tom Kevin Nedrejord og Renate Grunnvåg)