Det ble 2.680 ladepunkt i 2010!
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fjorårets infrastrukturutbygging er ajourført, og Elbilforeningen kan avsløre antallet ladepunkt som ble ferdige ved utgangen av 2010. Samt at vi kan si litt om hvor de er i landet.
NOBIL er databasen som holder orden på alle ladestasjonene i Norge. Den eies og finansieres av Transnova og utvikles og driftes av Norstart – Norsk Elbilforening.
Vi våger påstanden om at NOBIL dekker minimum 98% av ladestasjonene som er reservert for elbil. Nettopp reservasjon er et av kravene til å få være med i databasen. Vi fører ikke en oversikt over alle landets stikkontakter – bare de som er på plasser tydelig skilta for elbiler. Dessuten må det være minimum 16A-kurs tilgjengelig slik at alle kjøretøy kan benytte dem. Tilgjengeligheten kan variere mellom at de er for alle elbilister, kun besøkende, arbeidstakere eller beboere.
Verdens beste infrastruktur
For et drøyt halvår siden «gjetta» vi at det ville bli 2.700 ladepunkt når 2010 var over. Vel, vi var ikke så langt ifra nå som fasiten viser 2.680 ladepunkt (stikkontakter) fordelt på 807 ladestasjoner (lokasjoner). Det er forsinkelser i Trondheim kommune som gjorde at vi bomma litt med gjetningen vår. Men vi er likevel særdeles godt fornøyd.
Er det noe land som kan slå Norges infrastruktur? Nei! Og dette blir lagt merke til av elbilprodusentene verden over. Noe som vil gi oss flere elbiler å velge mellom og større kvanta til det norske markedet. Men det er viktig å foredle kvaliteten på infrastrukturen, det er jobben i 2011.
Vi har henta ut dataene fra NOBIL for å se hvordan ladepunktene fordeler seg utover i landet.
Fylkesvis fordeling
Først kikker vi på fylkene, tallene er spredd utover på kartet ovenfor. Til høyre er en tabell som viser antall ladepunkt i hvert fylke, hvilken andel det utgjør av totalen, samt at vi også har satt opp antall ladestasjoner.
Vinneren i antall ladepunkt er verdens elbilhovedstad Oslo. Det er hele sju fylker som nå har 100 ladepunkt eller mer. I de tre største – Oslo, Akershus og Hordaland – ligger 50% av Norges ladepunkt. Akershus er noe spesiell. Det er bra med ladepunkt, men 1/3 av dem er rundt Oslo Lufthavn Gardermoen, en litt uheldig skjevfordeling. Derfor er det relativt få ladestasjoner i Akershus, slik det framkommer av kolonna helt til høyre. Hordaland har flest ladestasjoner, kanskje ikke så rart da dette er et betraktelig større fylke enn Oslo i utstrekning.
Høyeste konsentrasjon
Mange er opptatt av å se på forholdet mellom antall elbiler og antall ladepunkt. Vi synes ikke det er så kritisk. Det forteller mer om fortid enn hva som blir framtida.
Vel så viktig er å se hvor mange innbyggere i hvert fylke som må dele på et ladepunkt. Er det en bra dekning med ladepunkt, det vil si en attraktiv og lett tilgjengelig infrastruktur, så vil det framover bli nok elbiler der nå som utbudet blir større.
Nedenfor er det en graf som fylkesvis viser hvor mange innbyggere det er pr ladepunkt. Jo færre innbyggere, jo relativt sett flere ladepunkt er det. Og vinneren er – Hordaland!
Men du verden hvor tett det er blant de fem øverste i toppen av «Charging League». Foruten Oslo og Hordaland som har solide mengder ladepunkt, er det også tre andre fylker som relativt sett har gode lademulighetet. Dette er Buskerud (takket være Energi Buskerud som driver EB Elbil AS), Aust-Agder (hvor mange av Sørlandets vakre bykommuner har gjort jobben) og Sogn og Fjordane (hvor Sunnfjord Energi fortjener mye av æren). Artig å se at vi kan forvente oss nye elbilklynger rundt omkring i Norge.
Kanskje ikke pent å trekke fram de dårlige fylkene? Men vi ser at Nord-Norge kanskje verken har klima eller infrastruktur for elbiler? Muligens også greit at de kalde og store fylkene midt i Sør-Norge ligger litt etter? Men det er pussig å se den store forskjellen på Agderfylkene, samt at befolkningstette Vestfold virkelig er kommet i bakleksa. Sistnevnte fylke er nok det som har best forutsetninger – og har gjort minst. Litt overraskende også å se at Rogaland er under landsgjennomsnittet.
Norges største byer
Utover å se på fylkene har vi kikka på Norges 15 største byer (kilde: Wikipedia). På kort sikt vil elbil særlig være et byfenomen. Så hvilke av Norges største byer er da i stand til å stimulere til mindre forurensende biltrafikk?
Norges ladeby er Drammen. Hele 85 ladepunkt gir minsteantallet på 741 innbyggere pr stikkontakt. En suveren seier for Drammen som det siste tiåret på alle måter har modernisert seg. Byen har blitt riktig vakker. Nå også for elbilister. Så få flere elbiler ut i gatene. Da blir lufta reinere og til slutt vil trafikken være så stille at du kan høre Drammenselva sige sakte gjennom byen.
En annen dark horse er Bodø, takket være Moving Citys utbygging og at Avinor har klint til med 14 punkter på Bodø lufthavn. At Bergen og Oslo er på pallplass, overrasker ikke oss.
Verstingene er i bunn av lista. Av Norges 15 største byer i innbyggertall, er det Kristiansand, Sandefjord, Fredrikstad og ikke minst Larvik som bør ta en tur i skammekroken.
Det er et statlig prosjekt som heter noe så vakkert som «Framtidens byer». Disse 13 inkluderer Fredrikstad og Kristiansand som skal samarbeide «om å redusere klimagassutslippene – og gjøre byene bedre å bo i». Vel, vel, er ikke tilrettelegging for elbil nettopp å nå dette målet? Da går det an å strekke seg litt lenger enn hva de har gjort.
Larvik, Vestfolds største by i utstrekning og med drøye 42.000 innbyggere, markerer seg som Norges største by uten ladestasjon for elbil!
Vi kommer tilbake med mer detaljinformasjon om ladestasjonene i NOBIL. Litt snacks for de elbilistene som er mest ladenerder. F.eks. andel avgiftsfrie plasser, hvor mange du kan bruke standardnøkkelen til, tidsbegrensninger for lading, ladefart og hvem stasjonene er tilgjengelige for. Vi skal også se på hvilke byer / kommuner som har gode lade- og parkeringsregimér. Det er ikke bare kvantitet som teller, men også brukervennlighet.
Følg med, følg med.
I mellomtida kan du leite opp ladepunktet du trenger på ladestasjoner.no eller på mobiltelefon ved å bruke LadeNå! eller Nearby.