Hopp til innhold

Det er dejlig å være norsk elbilist i Danmark

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dansk ladekortNå kan du enkelt få tilgang til å lade elbilen din i et av våre favorittferieland.

 

Vi nordmenn har det godt i Danmark, skal vi tro feriereklamene. Mangt et ferieminne dukker opp fra Legoland, Løveparken, Tivoli og fornøyelsesparker. Hvordan kan det være for elbilisten, har de det like deilig? Ja, det bygges en infrastruktur vi kan få tilgang til.

En rekke norske elbilister har besøkt Danmark, og blitt positivt overrasket over hvor langt de faktisk kan kjøre. Mange har satt sine personlige kjørelengderekorder.

VisitDenmark hevder det er 5000 grunner til at det er dejlig å være norsk – i Danmark. Spørsmålet for oss er om det er noen deilige elbilgrunner til å besøke Danmark. Et raskt søk på nettstedet forteller ingenting om hva vi med elbil virkelig er opptatt av, nemlig behovet for å lade elbilen.

Danmark er med sin topografi og korte avstander et desidert fint elbilland. De har bare ennå ikke oppdaget det selv. Nå er det drøye 500 elbiler der, og salget i årets første 4 måneder var 130 stykker. Det er oss «fjellapene» fra broderlandet i nord med alle fjorder og fjell og vårt harde klima, som kan det med elbil, om vi skal tro statistikkene. Danskene mangler de massive insentivene vi har, men det satses likefullt på elbilinfrastruktur som kan gjøre det deilig å være norsk i Danmark. Samtidig som et en massivt elbilbesøk fra Norge kan inspirere alle dansker som er i tenkeboksen. Utrolig hva det kan gjøre med deg – og dansker – å se elbiler rulle på veiene.

CleverI Danmark ruller flere aktører ut en offentlig infrastruktur for normal- og hurtiglading. Mange har sikkert hørt om Better Place? Den andre store aktøren het ChoosEV. I forbindelse med at de lanserte sitt landsdekkende ladenett 1.juni, ved selveste Kronprins Frederik, skiftet de navn til Clever. Smart nok.

Aktørene i Danmark begrenser tilgangen med en abonnementsordning. Det er både bryderi og tid som går med på å få en avtale. Elbilforeningen har fremforhandlet et prøvetilbud med et «kontantkort» for medlemmene våre. Det gjør det langt enklere for deg å bestemme deg for en Danmarkstur – og få både normal- og hurtiglading til elbilen. Over hele Danmark.

I løpet av 2012 skal Clever ha 60 hurtigladere i drift og 300 normalladepunkt. Akkurat nå har de knappe 60 ladestasjoner, inkl normallading, i drift. Hver uke popper det opp nye.

CleverFor å sjekke lademulighetene besøker du Clevers nettside som viser et ladestasjonskart for Danmark. Du bør ikke ha store problemer med å krysse Danmark på kryss og tvers – helelektrisk. Siden det ikke er så mange danske elbilister, er det foreløpig heller ikke de lange køene på ladestasjonene. Se ikke bortifra at det er en norsk venn du kan møte der i sommer.

Deilig og deilig…? En hake er det for den norske elbilisten som er vant med gratis lading, nemlig at all ladingen koster. Danskene er Nordens råeste forretningsmenn, og strømmen er dobbelt så dyr som i Norge, så annet er ikke å forvente. For i det hele tatt å få tilgang til lading er du nødt til å tegne et abonnement, så blir du etterfakturert med strømforbruket. Normalt betyr dette, for en ferieturist som vil ha tilgang i en måned (minimum), et oppstartsgebyr på DKK 299 kr pluss DKK 4,75-5,25 pr kWh. Det gir deg en kostnad på 8-10 kroner pr mil. Noe du også må styre med å betale i ettertid.

Elbilforeningen har fått tilgang til et «kontantkort» på NOK 599 som vi videreformidler til våre medlemmer – helt uten påslag fra vår side. Da har du anskaffet deg tilgang til alle Clevers ladestasjoner, uten å måtte betale ekstra for strømforbruket. Det er bare en maksgrense for strømforbruk på 175 kWh. Men det bør holde fint til 80-100 mil i det lille Danmark. Kortet er også begrensa i tid til den norske høstferien er over i uke 40.

CleverTilgangen til kontaktene er som følger:

Vi håper mange har lyst til å reklamere for elbil i Danmark. En artig anledning til å teste elbilen i et annet land, sette pers for rekkevidde og møte mange danskers nysgjerrighet på «hvad elbil er for noget». Litt igjen som å være pionérer den gangen vi var det i Norge. Om dette blir en suksess, ja det bestemmer du.

Send oss gjerne dine sommerelbilder med noen ord om du tar elbilen til Danmark eller andre morsomme steder.

Gå til medlemsfordeler for å bestille Elbilforeningens danske ladekort. Her sjekker du Clevers ladestasjonsoversikt som du også kan få som mobilapp for iPhone og Android.