Det tekniske utstyret du bruker med elbil
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dagens artikkel får du vite mer om laderegulatorer, ladere, hurtigladere og ulike standarder for rask lading. Så kan du være sikker på hva din elbil har – og trenger.
Vi starter dagens leksjon med laderegulatoren. Denne er populært kalt «ladekladden», og du finner den på ladekabler med jordet stikkontakt. Regulatoren kalles også «hjemmeladeregulator» eller EVSE.
Den sitter altså mellom laderen på bilen og det elektriske anlegget, og forteller bilens lader hvor mange ampere (A) laderen kan trekke.
Den skrur på spenningen når laderen ber om det, og hvis det er trygt.
Merk at det enkelte markedsfører som en hjemmelader ikke er en lader, men en laderegulator. Funksjonen til en hjemmelader, ofte kalt veggboks eller dedikert ladeuttak (bildet), er altså det samme som funksjonen til ladekladden i kabelen.
Utspenningen må justeres nøyaktig for ikke å skade batteripakken. Det er bilen som ber hurtigladeren om å justere spenningen, og forteller laderen hvor fulle batteriene er. Dette kalles ofte «state of charge», forkortet SOC.
Ladekabel og -plugg sitter montert på selve hurtigladeren. De fleste støtter standardene nevnt under:
CHAdeMO: En japansk hurtigladestandard (se plugg til venstre på bildet) som er brukt av blant andre Nissan, Mitsubishi, Peugeot, Citroën og Kia. Standarden støtter opptil 100 kW (venter på CE-godkjenning), men de fleste av dagens hurtigladere leverer 50 kW.
CCS/Combo: Dette er en europeisk standard (se plugg til høyre på bildet), som først ble tatt i bruk av BMW i3 og Volkswagen e-up! i 2013. Audi, BMW, Daimler, Ford, GM, Porsche og Volkswagen står bak denne typen. Støtter opptil 86 kW, og er dimensjonert for det dobbelte, men de fleste av dagens hurtigladere er på 50 kW.
Tesla Supercharger: Brukt av Tesla, med egen variant av Type 2-konnektor (mer om dette i artikkelen på fredag). Støtter opptil 135 kW.

Lader
En lader tar inn AC (vekselstrøm, f.eks. 230 V) og konverterer den til DC (likestrøm). Denne reguleres meget nøyaktig til riktig spenning for å lade batteriet. De fleste elbiler og ladbare hybrider har enfasladere ombord på 2,3 kW til 3,7 kW, enkelte opptil 7,2 kW. Tesla Model S og Mercedes-Benz B-Klasse har trefasladere på 11 kW (22 kW med dobbeltlader på Model S). Renault Zoe er den eneste elbilen på markedet (210-modellen, fram til våren 2015) som har trefaslader ombord på opptil 43 kW.Hurtiglader
En hurtiglader gir mer enn 43 kW (DC) effekt. Den tar inn AC (vekselstrøm) og konverterer til DC (likestrøm), som sendes til batteripakken.
Bilen gir beskjed til hurtigladeren
Husk at det er bilen som ber hurtigladeren om å levere mer eller mindre strøm (se bildet under), og det avhenger av: * Batterikapasiteten: Større batteripakker tåler mer effekt og lades derfor raskere * Temperaturen på batteriet: Kalde (og veldig varme) batterier tar veldig mye lengre tid å lade, for de tåler mindre spenning. * Hvor ladet batteriet er: Tomme batterier tåler mer enn nesten fulle. Når batteriet er over 80% ladet, går ladingen meget langsomt. Et 43 kW AC-ladeuttak er ikke en hurtiglader, men en laderegulator. Disse må bruke laderen i bilen.