Disse 17 bykommunene fortjener p-skryt
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Gjøvik og Alta er de siste byene som har gått inn for fortsatt p-fritak for elbiler. Vi har sjekket 40 byer, og fordelingen er omtrent 50/50.
Norsk elbilforening har gjentatt oppfordringen om å videreføre gratis parkering på kommunale parkeringsplasser. Nå viser det seg at halvparten av de større bykommunene har tatt poenget, mens de øvrige i stor grad har unnlatt å benytte muligheten til å tidsbegrense bruken av parkeringsplassene.
Først ut på elbilens vegne i høst, var Mandal og Drammen. Så fulgte Oslo etter.
– Disse kommunene sendte viktige signaler, og senere har de fått følge av en rekke andre kommuner som viser at de tar sine miljø- og klimamål på alvor. I går kom den gledelige nyheten om at også Gjøvik vil videreføre fritak for elbil, mens vi i dag fikk bekreftet at Molde sier nei (se faksimile under), sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.
Skuffende ble det også i Stavanger mandag. Der endte det med at «bystyret ber rådmannen legge fram en sak vedrørende parkeringsregulering for elbiler», etter ordførerens forslag.
Elbilfordelene ble innført for å få flere til å bytte ut sin fossildrevne bil med en nullutslippsbil, og virker ulikt avhengig av hvor man bor i landet.
– Noen steder har tilgang til kollektivfelt vært viktig, andre steder fritak for bompenger og parkering eller
gratis riksveiferjer (fører og passasjerer betaler). Elbilistene i byer som Alta har i realiteten kun hatt fritaket fra parkeringsavgift som gulrot. Derfor er det viktig at kommunen nå viderefører denne fordelen, sier Bu.
Skal ikke betale mer enn 50 prosent
Enigheten om statsbudsjettet medførte også at det innføres en nasjonal, bindende regel om at nullutslippskjøretøy ikke skal betale mer enn maksimalt 50 prosent av høyeste takst for bompenger, ferje og parkering.
– Regelen betyr at kommunene ikke vil ha lov til å kreve inn samme p-avgift for nullutslippsbiler som for øvrige biler. Krav om betaling må dermed utsettes fram til 50-prosentregelen er endelig. I motsatt fall ender kommunene opp med å bruke store summer på meningsløs omskilting. Det vil trolig koste langt mer enn dagens betalingsfritak, sier Bu.
Vet du hva som skjer i din by? Meld fra i kommentarfeltet! (Vi tar forbehold om feil og mangler i vår foreløpige oversikt under, og oppdaterer fortløpende.)
17 har vedtatt å videreføre fritak
- Alta
- Arendal
- Asker
- Bærum
- Drammen
- Gjøvik
- Hamar (men betaling for lading)
- Harstad
- Kristiansand (ut 2017)
- Larvik
- Lillesand
- Mandal
- Mo i Rana (Rana)
- Moss
- Narvik
- Oslo
- Sandnes
- Bergen (50 prosent i ByGarasjen, NordnesGarasjen og SolheimsGarasjen, fritak på gateplan)
- Bodø (betaling i bykjerne, fritak utenfor)
- Fredrikstad (betaling i bykjerne, fritak utenfor og i p-hus)
- Halden (betaling i bykjerne, fritak utenfor)
- Hammerfest (betaling i bykjerne, fritak utenfor)
- Haugesund
- Kragerø
- Kristiansund
- Lillestrøm (Skedsmo)
- Molde
- Porsgrunn
- Sarpsborg (betaling på korttidsplasser, gratis på langtidsplasser)
- Stavanger (saken skal behandles administrativt, med utgangspunkt i 50-prosentregelen)
- Trondheim
- Tønsberg
- Ålesund
- Grimstad
- Hønefoss
- Kongsberg
- Lillehammer
- Sandefjord (parkerer gratis inntil videre)
- Skien
- Steinkjer
- Tromsø