Dro på iskald langtur i nord
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Espen Limstrand får ikke rekkeviddeangst av 30 blå, men jobber for mange flere raske lademuligheter i nord. I forrige uke dro han og kompis Trond Magne Markussen på en 65 mil lang roadtrip over Polarsirkelen. Se video!
Bodøværingen, som runder 40 i helgen, er en av Nord-Norges ivrigste elbilister. Han er også involvert i Nordland elbilforening, og framsnakker elbil i enhver sammenheng. Ikke minst er han opptatt av å rive ned barrierer.
– Etter 45.000 kilometer med elbil i nord begynner jeg å få litt erfaring, konstaterer Limstrand, som er opptatt av at det legges bedre til rette for elbil i landsdelen.
– Det er på høy tid at vi får fart på utbyggingen av ladeinfrastruktur, og dermed får knust litt flere elbilmyter. Rekkevidden er god nok i 33 minus, det er bare infrastrukturen som er altfor dårlig. Det er trist når det er så utrolig enkelt å gjøre noe med det, mener Limstrand, med klar henvisning til den neste Enova-utlysningen for investeringsstøtte til hurtiglading.
I forrige uke dro Limstrand på dagstur fra Bodø til Hemavan, sørøstover til den andre siden av svenskegrensen. Med på turen var nevnte Markussen, som er fersk Tesla-eier.
– Det er totalt over 65 mil, over Saltfjellet og Umbukta. Temperaturen på turen varierte mellom -33 og -19 grader. Det gikk helt fint, men man blir minnet på et par ting, sier Limstrand.
Eller rettere sagt tre, som han tar opp litt nærmere her.
«Hvor bra elbilen er i kulde»
– En elbil er utrolig bra når det blir skikkelig kaldt. Man trykker på mobilen og vips er det 25 grader i bilen. Deretter setter man seg inn, og suser lydløst fra eksosbilene som «roper etter å få stå urørt i denne temperaturen». En kompis fortalte meg at han sto i minus 34 (i Hemavan) med Teslaen, da to stykker på nabohytta gikk ut for å starte to nye biler. Etter at de hadde skrapet dem fri for is, var det ikke snakk om at de fikk start på dem. Han trykket på mobilen, så tinte bilen umiddelbart. Han gikk så ut og «seig» lydløst derfra, mens de sto med startkabler på begge bilene og bannet.
«Hvor utrolig dårlige hurtiglademulighetene er»
– Ja, det er utrolig dårlige hurtiglademuligheter, i alle fall her nord. Turen fra Bodø til Hemavan er 32,7 mil hver vei. Etter 11 mil treffer man Teslas supercharger på Storjord, og deretter er det 22 mil til Hemavan, hvor det ikke er et eneste ladepunkt. Og det er kun Tesla som kan bruke hurtigladeren på Storjord, de andre merkene «vil ikke».
«Hva flere hurtigladere vil bety»
– Dagens elbiler hadde fungert helt fint for mange mange flere dersom det hadde vært hurtigladere mellom Bodø og Mo i Rana. Da kunne selv dagens Nissan LEAF kjørt mellom Bodø og Mosjøen. De fleste kjører så langt en sjelden gang, og hvor stort problem er det å stoppe 2-3 ganger 30 minutter på en sånn tur?
– I Nordland ser jeg for meg nye hurtigladestasjoner på Storjord, i tilknytning til Teslas superladestasjon, og Krokstranda. Det er drøyt seks mil fra Statoils hurtigladestasjon på Fauske til Storjord. Videre over Saltfjellet til Krokstranda er det 53 kilometer. Med disse på plass kan alle elbiler kjøre mellom Bodø og Mosjøen. Til og med en i-MiEv.
Limstrand ser for seg at Kobbelv vertshus (Sørfold) er første aktuelle hurtigladested nordover fra Fauske.
– Neste naturlige er Hamarøy hotell, der Tesla også har superladestasjon (Innhavet), før Ulvsvåg og Ballangen peker seg ut på kartet, i tillegg til ladekontakter på ferjekaia på Bognes. I Narvik finnes allerede Nordkrafts hurtigladestasjon.
Limstrand understreker at det er naturlig, for de tillitsvalgte i Nordland, å ha tett kontakt med Troms elbilforening om hurtigladeveien videre mot Tromsø. Dette temaet, som også ble diskutert i styremøtet i Troms elbilforening mandag, kommer vi tilbake til i en egen artikkel her på elbil.no.
De viktige spørsmålene
– Hvor mange hadde for 3 år siden trodd at man kunne kjøre Bodø – Hemavan (bildet over er tatt ved Klippan rett før ankomst), over to av landets verste fjelloverganger, mer eller mindre uten stopp i 33 minus med en batteribil, spør Limstrand.
– Nå har de satt opp en hurtiglader på Mo, og det er gull. Problemet var at den ikke var i drift da vi kom dit med fem mil rekkevidde igjen. Vi ble reddet av 22 kW-laderen hos Telemix/Telehuset (bildet over), som er resultatet av et veldig bra initiativ. Her ladet de to bilene på deling, sier Limstrand, som er vant til å ta fighten med dem som ikke har troen på nullutslippsbiler.
– Hvorfor kan vi ikke bare gjøre de nødvendige tiltakene når det er så såre enkelt? Jeg synes det er merkelig at mange fortvilt griper fast i en gammeldags løsning når vi har noe vi vet fungerer, sier Limstrand.
Bodøværingen mener alle bilprodusenter har mulighet til å være der Tesla er nå om bare 2-3 år. På veien må de få med seg nok suksesshistorier fra steder i verden der ingen (andre enn elbilister, selvsagt) skulle tru. NRK brakte enda en historie, fra Alta i Finnmark, lørdag 9. januar.
– Hvorfor gjør ikke flere mer? Hvor vanskelig er det å sette 20 hurtigladestasjoner mellom Oslo og Nordkapp, spør Limstrand, som fortsetter å jobbe ufortrødent med saken.
Her finner du vårt hurtigladekart, som viser dagens tilgjengelige raske lademuligheter.