Hopp til innhold

El-Pelle Politibil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elektrisk politibilElbilene er for alvor i ferd med å gjøre sitt inntog i bedrifter, i deler av det offentlige og hos private. Men vil elbilen også kunne gjøre sin inntreden hos politiet?

Det er faktisk noe som skal testes ut. Politiet i Berlin har satt i gang prosjektet Initiativ 120 som stiller krav til at bilutslippene skal være under 120g CO2. Målsetningen er klar: Utslippet til bilparken skal ned og samtidig vil Berlinpolitiet fremstå som et forbilde også i praktisk miljøatferd.

Toyota Prius er først ut i flåtetesten, så følger den ladbare hybriden Opel Ampera, og de elektriske bilene Renault Fluenc Z.E., Renault Kango Z.E. og Mitsubishi i-MiEV. Senere vil også andre mindre miljøbelastende biler vurderes. I følge automotorsport.se opplyses det ikke om bilene har standardutrustning eller om de er modifisert.

BrannELbilHer hjemme er det kjent at Oslo Brannvesen har landets minste brannbil, en liten rød Buddy brukt til andre gjøremål enn brannslukning. Ikke helt politi – men uniformert bruk av elbil!

Berlinpolitiet er ikke de første til å prøve ut elbil. Byer som Roma og Porto har allerede brukt elbiler. Her har nok hensynet til luftkvalitet, bevaring av eldre bygninger og det begrensete gatearealet nok har vært utslagsgivende for tiltaket. Kan hende elbilens lydløshet også kan hjelpe politiet?

Hvorvidt elbiler egner seg for politiets jakt på skurker, er ikke sikkert. Men politiet har mange andre oppsøkende oppdrag og stasjonering av patruljer. Oppdrag som bør kunne løses med ulike elbiler.

Elektrisk politibilAlle de større norske byene sliter med byluften, spesielt vinterstid, men også støyproblemer. Politiet kan bidra til å redusere den lokale luft- og støyforurensningen. Elbiler er jo overlegen i så måte.

Politielbilene må nok i så fall utstyres med dieselvarmere slik at batteriet ikke tømmes for å varme iskalde politifolk. En løsning som burde være betydelig mer miljøvennlig enn dieseldrevne politibiler stående med motoren i gang. Tar man i betraktning at noen av dagens fossile politibiler må ha eksternt varmeapparat, da motoren ikke har nok overskuddsenergi, taler det i alle fall ikke mot elbilanskaffelse. Miljømessig vil det gå i pluss, trolig også kostnadsmessig.

Under EVS24 i Stavanger viste en prosjektgruppe fram en elektrifisert Pelle Politibil – den klassiske bobla. Et skoleprosjekt for å vise muligheten for å konvertere eldre kjøretøy til elektrisk drift. Nå kan politiet også få flunka nye elbiler!

Elektrisk politibil