Hopp til innhold

Elbåter i ny delingstjeneste: – Et genialt konsept

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foto: Kruser

Til våren kan du få tilgang på båt hele sesongen uten å eie, uten vedlikehold og uten båtplassproblematikk. Og det kanskje beste av alt: Uten å forurense.

Det nystartede selskapet Kruser har kastet seg på bølgen av delingstjenester vi har sett ta av for elsparkesykler og biler, men dette selskapet har kastet konseptet på havet – i hvert fall i overført betydning. Nå har de lansert delingskonseptet som skal sjøsettes til våren, en småbåt-pool som bare består av elektriske båter.

Planla å bruke fossilbåter

– Vår opprinnelige idé var å benytte ordinære båter i poolen. Men da vi fant at det er mulig å kombinere gode brukeropplevelser med langt mer miljøvennlige båttyper, bestemte vi oss for å bare bruke elbåter, sier Christer Ervik, daglig leder og gründer av Kruser.
Christer Ervik. Foto: Kruser
Det er faktisk mye som tyder på en delingstjeneste som denne kan ha enda bedre forutsetninger for å lykkes til sjøs enn på landejorda: En undersøkelse foretatt av Opinion i fjor viste at halvparten av norske båteiere i snitt bruker båten sin bare ni ganger i løpet av en sesong. I tillegg slipper båtfolket både vedlikehold og båtplassproblematikk hvis de velger båtpool fremfor å eie selv. – Båtdeling er åpenbart et genialt konsept. Og ekstra flott er det selvsagt at disse båtene er elektriske og følgelig utslippsfrie, sier Unni Berge, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening.

Færre miljøgifter

Foto: Kruser
– Tanken bak det hele er å skape et bekymringsfritt båtliv for både folk og miljøet, der du som kunde slipper alt det praktiske arbeidet og kun har ansvaret når du bruker båten, sier Ervik. Konseptet har også andre fordeler: Bunnstoffet som fritidsbåter settes inn med i forkant av hver sesong, inneholder store mengder mikroplast og andre giftstoffer som ender opp i havet etter hvert, helt uavhengig av om man bruker båten mye eller lite. Båtdeling vil med andre ord sørge for at hver enkelts personlige utslipp av miljøgifter i fjorden blir mindre. Ifølge Kruser selv vil utslippene per bruker reduseres med minst 95 prosent. Båtdelingsselskapet skriver dessuten på sine nettsider at de ikke vil bruke tradisjonelt bunnstoff på sine båter. Christer Ervik i Kruser tror imidlertid at mange vil la seg friste vel så mye av å slippe unna tidkrevende vedlikehold på våren og høsten, som av selve miljøaspektet. – Flere av de vi snakket med at de tilbringer mer tid under båten enn på fjorden i båten. For folk som dette er vårt tilbud et perfekt alternativ til å eie, siden delingsmodellen vår dessuten koster omtrent det de betaler i vinteropplag for egen båt, sier gründeren.

Får opplæring

I tillegg slipper medlemmene å forholde seg til ting som drivstoffutgifter, forsikring og motorservice. Men før de tar sin første tur på egen hånd, må alle medlemmer i båtpoolen gjennom en times opplæring der man går gjennom hvordan man manøvrerer elbåten – samtidig som mer uerfarne båtførere kan få ekstra veiledning om det er behov for det. Prismodellen selskapet opererer med, er 25.000 kroner i året, og da kan du benytte båtene så mange ganger du ønsker gjennom sesongen. Den eneste begrensningen er at man bare kan forhåndsreservere én dag av gangen, men man booke fritt innen de nærmeste 48 timene – slik at man kan få en helgetur. – Det frigir flest mulig båter, og dermed at du dermed kan være trygg på at det er en båt tilgjengelig når du ønsker den, sier Ervik. Og hvis man ikke ønsker å investere i sesongkort, kan man gå for dagsleie: I så fall koster det 3.200 per dag for inntil 24 timers leie. Og bookingsystemet er selvsagt app- og internettbasert, uansett om man har sesongkort eller ei.
Foto: GreenWaves

Fulle båthavner – midt i ferien

Båtplass er som kjent både kostbart og vanskelig å få tak i mange steder i landet. I verste fall kan koste flere hundre tusen kroner, og det gjerne etter at man har stått på venteliste i årevis. Særlig dyrt og trangt om plassen er det i indre Oslofjord, som også er området deletjenesten Kruser satser på i første omgang når de kaster loss til våren.
Foto: Kruser
Ervik forteller at ideen oppsto i kjølvannet at de fire som foreløpig jobber i selskapet, alle hadde bitt seg merke i at det alltid lå så mange båter fortøyd i båthavnene – selv på de fineste sommerdagene. – Dessuten hadde vi selv opplevd å stå på venteliste i mange år for å få båtplass sentralt i Oslo.

Småbåtforurensning «fredet»?

40 elbåter i Asker og Bærum er det nå avklart at Kruser vil ha til rådighet når de åpner båtdelingstjenesten til våren, men det kan fort bli flere. – Vi er i dialog med flere havner etter en overveldende respons på prosjektet vårt, og har blitt kontaktet av flere marinaer, sier Ervik, som også beretter at selskapet opplever stor interesse blant kommuner og kommersielle aktører for at de skal etablere seg hos dem. – Så dere regner med å utvide til andre deler av landet enn indre Oslofjord? – Ja, vi er i dialog med byer som Haugesund, Bergen og Arendal. Og vi følger opp alle tips og henvendelser vi får, også fra sluttbrukere som ønsker vårt tilbud i sin nærhet – enten det er nære hjemmet eller på hytta.
Foto: GreenWaves
– Småbåtsegmentet har liksom vært «fredet» i miljødebatten sammenlignet med for eksempel cruisetrafikken, vannscooterne og for den del flytrafikken og privatbilismen. Hvordan har det seg, tenker du? – Det er et veldig godt spørsmål. Tenk at havet utgjør 71 prosent av kloden, og det er likevel ikke før nå vi begynner å se konturene av at det skjer mye som ikke burde skje. Det er ganske skremmende hvor mye møkk som ligger i fjorden. Jeg tenker at de i småbåtsegmentet som leverer produkter som forurenser, har vært fantastisk flinke til å overbevise båtfolket om at ting må gjøres på en bestemt måte. Men nå kommuniseres andre budskap fra så mange kilder at folk begynner å få opp øynene – det skjer mye spennende i dette feltet i Norge nå.

Hva med rekkevidden?

Per i dag er Sandvika, Vollen Marina og Asker Marina i Leangbukta avklart som havner, men selskapet vil oppdatere nettsiden etter hvert som det gjøres avtaler flere steder. – Planen er at medlemmer i båtpoolen skal kunne ta ut båter på alle lokasjonene vi får. Da vil de også få muligheten til å utforske flere deler av skjærgården. Dette tar oss videre til et naturlig spørsmål: Hvordan står det til med rekkevidden på elbåtene selskapet tilbyr?
Foto: GreenWaves
De tyve fot lange elektriske snekkene, som er av typen GreenWaves 601, er utstyrt med både et driftsbatteri og et reservebatteri, og rekkevidden vil naturligvis variere ut fra vindstyrke, hvor tungt man er lastet og hvor fort man kjører, men her er noen estimater: Rekkevidde i 4 knop: 7 timer, 28nm = 50 km   Rekkevidde i 5 knop: 5 timer, 25nm = 45 km   Rekkevidde i 7 knop (maks hastighet): 1,25 timer, 9nm = 16,5 km I tillegg har man altså rekkevidden til reservebatteriet dersom det skulle knipe: Kjører man i fire knop vil dette holde til ytterligere 3,5 timer, noe som tilsvarer omtrent 25 kilometer.