Hopp til innhold

Elbil kjører fornybart

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kraftforvalter Andreas Myhre i LOS forklarer hvorfor norske elbiler kjører på fornybar elektrisitet. Massiv utbygging av fornybar energi gjør at resten av Europa kommer etter.

Kraftforvalter Andreas Myhre i LOS var forrige uke gjest på HegnarTV. I innslaget under forklarer han på en enkel måte hvordan det norske, skandinaviske og europeiske kraftmarkedet fungerer.  Og hvorfor norske elbiler går på fornybar elektrisitet.

Tysk vindkraft

Tidligere solgte vi vannkraft til Tyskland på dagtid og importerte billig kullkraft om natta og i helgene. Men på grunn av massiv utbygging av fornybar kraft, er dette bildet i ferd med å snu. De dagene det blåser mye i Danmark og Tyskland blir overskuddskraften fra vind overført til Norge og «lagret» i norske vannmagasiner. Og ennå er Tyskland bare halvveis til å nå EUs mål om 20 prosent fornybar energi innen 2020. Tyskland har per i dag like mye vindkraft som Norge har vannkraft.

I Norge gjør innføringen av grønne sertifikater at utbyggingen fortsetter også her, selv om vi allerede i dag er selvforsynt med fornybar energi. Det gjør at vi nå nesten kontinuerlig eksporterer fornybar kraft, ifølge Myhre.

Energieffektiv elektrisk motor

I innslaget kommenterer også Andreas Myhre elbil og han er personlig veldig positiv. Men vi anbefaler at han leser seg opp litt på fakta om elbil her på elbil.no. Blant annet sier Myhre i innslaget at elbilen koster rundt halvparten av en tilsvarende vanlig bil. Det er ikke tilfelle, elbilen er generelt fortsatt litt dyrere i innkjøp, selv med avgiftsfritak.

Men strømutgiftene er langt under halvparten av bensinutgiftene. Strømutgiftene for en liten e-up! vil for eksempel ligge på rundt 1,5 kroner per mil og rundt 2 kroner for en Tesla. En bensinbil som bruker 0,5 liter på mila har en drivstoffkostnad på 6-7 kroner per mil. Grunnen til elbilens overlegenhet er en svært energieffektiv elektrisk motor som gir lavt forbruk uansett kraftkilde.

For å være på den sikre siden sørger også Elbilforeningen for at alle våre medlemmer kjører på garantert fornybar strøm.

Se innslaget fra HegnarTV under og bli klokere.