Hopp til innhold

Elbil med kost og skaft

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rene trapperDet er en fornøyelig historie om hvordan Rene Trapper fant frem til å kjøpe elbil. Buddy blir en viktig brikke i spillet for et renholdsfirma som vil vinne markedet.

 

Daglig leder i Rene Trapper AS, Sven Aars-Rynning, hans veninne Fabiola Guerson og noen venner satt en kveld og snakket om hva slags biler man trengte til et trappevaskefirma. Det ble delt ut både god mat og drikke, og samtalen ble interessant og utfyllende. Mer eller mindre tilfeldig dreide samtalen mot elbil. Etterhvert ble det søkt på finn.no, og med ca 130 «el-objekter» tilgjengelig, viste det seg å være nok for å holde samtalen i gang i mange timer.

Lørdagshappeningen ble til søndagssøking på finn.no, og i løpet av søndagen var beslutningen tatt. Det måtte bli Buddy. Mandag tok Sven kontakt med Buddy Electric AS for prøvekjøring. Sven gikk grundig tilverks. Buddyen fikk kjørt seg. Testruta ble riksvei 4. Opp til Nittedal og rundt omkring, full gass i tuneller og på strekninger med fartsgrense 90 km/t. 80 km ble tilbakelagt, og med 20% strøm igjen på batteriene, ble valget foretatt.

Buddy bøttebalettTirsdag satte Sven seg ned og skrev kontrakt på kjøp av den første Buddyen fra Petter Skram hos Buddy Electric. Noen dager senere ble Buddy nr 2 kontrahert. I mellomtiden hadde Petter rukket å bli kreativ og kom opp med «lasterampa» som tilbehør. Dette gjør Buddyen til en skikkelig arbeidshest. – Bøttebaletten får plass bakpå her forstår du, var Petters argument.

Men Sven, Buddy, det finnes da moderne store elbiler i dag?, spør vi. Sven blir alvorlig og utviser stor innsikt når han fortsetter:

– Om 20-30 år vil det for vanlige folk ikke lenger være tillatt å kjøre fossiltdrevet bil. Til det er oljen blitt et så knapt gode at den må benyttes til å få frem matvarer til verdens voksende befolkning. Elbilen blir eneste alternativ. Byene vil være overfylt av folk og kjøretøy, og det blir kamp om plassene. Da vil vi trenge små, arealeffektive kjøretøy, akkurat som Buddy. At den både ser tøff og naiv ut på samme tid, gir den personlighet og sjarme.

Valget av Buddy var forankret i et ekte miljøengasjement, må vite.

I 2004 ble selskapet Rene Trapper startet og har allerede blitt blant de aller største i Norge med mer enn 2.600 trappeoppganger å vaske hver måned. 27 mennesker er ansatt, hvor alle har over tarifflønn. Dette i tillegg til god personalbehandling har trolig gitt bransjens mest stabile arbeidskraft. Et av delmålene er å bli miljøsertifisert, og hovedmålet er selvsagt å bli størst innen trappevask i Norge. Ca 10.000 trappeoppganger pr måned skal de klare.

Rene trapper BuddyTil logistikkbil, den som skal frakte det tyngste utstyret rundt omkring, valgte Sven Mitsubishi Outlander. Han likte designen på denne SUV-en. Mitsubishis hvitfarge er den samme som Buddys slik at designet på bilene kan matches perfekt. Sven og ikke minst Fabiola, som er firmaets hjerne innenfor design og presentasjon, så at en cool bildekorasjon med blant annet QR-kode, vil bli et blikkfang i bybildet.

Også Fabiola falt for Buddyens utseende og sjarme, slik at dekorasjon av denne ble en drømmejobb for en designinteressert kvinne. Hun er også i full gang med å designe firmaets nye arbeidsklær som skal matche Buddyens utseende og design.

Det relativt nyansatte salgssjefen Rikard Andersson, enda en trivelig svenske, var til å begynne med ikke så begeistret for elbiltanken. Men nå etter noen uker i Oslo bak Buddyrattet, skal det mye til for å slepe han ut av sin nye venn. Rikard er svært entusiastisk når han beskriver hverdagen med Buddy:

– Når jeg skal ut til kunder, tenker jeg ikke lenger på parkeringsproblemer. Buddyen sniker seg inn på alle mulige og umulige plasser. Ser jeg en ladeplass i nærheten, så svinger jeg inn der og gir Buddyen litt ekstra «soppa» mens jeg er i møte. Takket være dieselvarmeren, synker ikke rekkevidden nevnbart om vinteren. Jeg kjører 40-50 kilometer hver dag. Når jeg er ferdig med dagen er det som oftest mer enn 50% strøm igjen. Etter en periode med skepsis, er jeg nå mer enn fan av Buddy. Jeg tror jeg er forelsket i den.

At firmaet sparer bompenger, parkeringskostnader, dyre årsavgifter og kan kjøre i kollektivfeltet, er jo heller ikke å forakte, legger den økonomibeviste sjefen Sven til.

Rene Trapper AS er et bevis på moderne miljøbevisst tankegang hos unge gründere. I deres hverdag blir elbilen et helt naturlig redskap. At de faller for sjarmerende små elkjøretøy fra Økern i Oslo, får vi bare glede oss over og argumentene deres kan ingen bestride:

4-5 meter og 1-2-3 tonn med stål virker helt malplassert inne i bykjernen, derfor blir Outlanderen helt klart bil nr 2 til vårt bruk, slår Sven fast.

Så suser Rene Trapper avsted med sine to nye Buddyer, og ser frem til å sende en hel flåte av flittige, små Buddyer rundt omkring i byene. Vi på elbil.no kan bare forsøke å formidle en del av fremtidens tankegang som dette selskapet representerer. Trappevask vil det alltid være behov for, men det er måten det blir utført på som kommer til å utgjøre forskjellen. Smarte løsninger for reduksjon av miljøbelastningen og rent i alle kriker og kroker.

Rene trapper Buddy