Elbil med rygglast gir familien plass til nesten alt
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

En liten oppfølger til vår tidligere artikkel om vårens test av lasteboks på elbil.
Vi skal forsøke å gi en konklusjon på testen av Calix Urban Loader i kombinasjon med elbilene C-ZERO, i-MiEV og iOn. Det aller morsomste er nok at tre nærmest identiske biler behandles så forskjellig hos sine respektive forhandlere.
La oss slå fast at disse bilene ruller ut fra samme fabrikk. Det forutsettes at de sveises og skrus sammen på samme måte. Og av de samme hendene – for ikke å si robotene. Vi tror neppe at Mitsubishi har kjeledresser med andre logoer på ryggen til montørene av Peugeot og Citroën. Arbeiderne har heller ikke rutete halstørkler og sier «Allo, allo» til hverandre i kantinen. Nei, det går nok i ris, pinner og nudler der i gården. Om de aldri så mye limer franske logoer på fronten og i hekken på bilene.
Taklast eller ei?Så hvordan kan da oppfattelsen av de tre bilenes egenskaper bli så forskjellig hos de ulike merkevareforhandlerne? For taklast uttrykker de seg som følger:
- Citroën: Joda, det er uproblematisk med taklast. Sånn ca 50 kilo går fint.
- Mitsubishi: Vår fabrikk oppgir 30 kilo som maks last, og ja vi tilbyr takstativ til å sette boksen på.
- Peugeot sier: Nei, nei, nei. Takboks vil vi ikke høre om. Peugeot iOn kan overhodet ikke ha taklast.
Hvem skal vi tro på? Faktisk velger vi å ignorere Peugeots utsagn. Alene fordi det er Mitsubishi som bygger bilen, og de vet trolig best hva bilen tåler. Stort rom for forbedringer hos Peugeotforhandleren, vil vi mene.
Vi gikk for enkelthets skyld ut i fra at produsenten av elbilene har rett. Så vi plasserte bokser på alle de temmelig like modellene.
Merforbruk av strøm
Til å begynne med var det sterke advarsler. Taklast ville ruinere rekkevidden til ebilene. Uttalelser vi hadde lest både i inn- og utland.
Alle vet at bilprodusenter etterstreber aerodynamiske egenskaper for å redusere forbruk av energi.
På begynnelsen av 1980-tallet sa Volvo: Vi lager en firkantet bil. Fordi i Sverige og USA som er våre viktigste markeder, kjører folk under 100 km/t. I dette fartsområdet spiller ikke luftmotstand så mye for energiforbruket.Så sant så sant. Når våre testpiloter bruker takboksen i bykjøring og i nærmiljøet der hastigheten sjelden kommer over 50-60 km/t, merker man ikke nevneverdig merforbruk av strøm. Så snart noen av dem beveger seg ut på motorveien med hastigheter opp mot 100 km/t, synker rekkevidden merkbart. Einstein ville lett ha laget en formel for dette. Men vi nøyer oss med å konstatere at rekkeviddereduksjonen førte til at en av stuntpilotenes tur fra Tønsberg til Oslo, endte med en for tidlig lunch og nødladning på Liertoppen kjøpesenter, før han landet på et svensk møbelvarehus på Billingstad for en lengre planlagt ladestopp. Tingene som ble innkjøpt i møbelvarehuset fikk selvsagt plass i Urban Loaderen på taket.
Noen ulemper
- Enkelte av brukerne opplevde at takstativene var noe plundrete å få på plass.
- Enkelte av forhandlerne var ikke særlig hjelpsomme til å få ordnet montering på bilen
På tross av dette, må konklusjonen være at en takboks av størrelsen til Calix Urban Loader montert på en «trilling», vil være den ideelle løsningen for utvidelse av bagasjeplassen.
Alle prøvepilotene uttalte at dette ga elbilen deres nye og bedre bruksegenskaper. Men de kunne ønske seg en lavere pris på takstativ og boks.
At rekkevidden gikk ned ved hurtig kjøring på motorvei, var fryktet på forhånd. Det kom ikke som noen stor overraskelse. Det bør allikevel nevnes slik at forhåndsregler kan taes før du starter på lengre turer i høyere fart.
Elbil.no konkluderer med at en takboks av typen Urban Loader egner seg godt til å øke lastevolumet i en mindre elbil. At det hele koster i overkant av hva man kan ønske å betale, får bli opp til hver elbilist å ta stilling til.