Hopp til innhold

Elbil nummer to eller tre

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myte: Elbilen blir kjøpt inn i tillegg til vanlig bil og erstatter bruk av kollektivtransport og sykkel.

 

Fakta: Ni av ti elbiler erstatter bruk av forurensende biler. Mange familier har allerede to biler.

Hele 85 prosent av elbilistene i Elbilforeningens spørreundersøkelse oppgir at det har to eller flere biler i husholdningen. 1227 (66 %) av totalt 1858 personer oppgir at de har to biler. 345 (19 %) personer har tre eller flere biler i husholdningen og 286 (15 %) har bare den ene elbilen. Samtidig oppgir 67 prosent av respondentene at de er tre eller flere personer i husholdningen.

En rapport fra PROSAM i 2009 bekrefter at elbilen i stor grad erstatter forurensende bilkjøring, ikke kollektivtransport. Men Ifølge denne rapporten er det bare 8 av 10 elbiler som erstatter fossilbilen for pendling til jobb.

Elbil nummer 1

Vår erfaring viser at elbilen fort blir bil nummer én som brukes til daglig. Den forurensende bilen blir stående parkert for bruk på lengre turer en gang i blant. Så mange som 87,6 prosent av de spurte sier elbilen erstatter bruk av husholdningens fossilbil. Et tilsvarende spørsmål er hvor mye elbilen erstatter forurensende bilkjøring. Her svarer 90 prosent at elbilen erstatter fossilbilen helt eller i stor grad. Dette tyder på at elbilen i hovedsak ikke erstatter bruk av kollektivtrafikk og sykkel, selv om det alltid vil finnes unntak for regelen.

Grunnen til at elbilen blir førstevalget er blant at den er mye billigere i drift. Med en elbil kjører du for rundt 2 kroner per mil mot 7 kroner for en tilsvarende bensinbil med forbruk på 0,5 liter per mil. I tillegg gir elbil en mye bedre kjøreopplevelse med rask respons på gasspedalen og stillegående motor. Det er positivt at elbilen blir brukt mye og erstatter mest mulig bruk av den forurensende bilen.

Mange har allerede to biler

Rundt 645.000 husholdninger i Norge hadde i 2012 to eller flere biler (ifølge Statistisk sentralbyrå). Det er tross alt bedre at de bytter ut en av dem med utslippsfri elbil. Det kunne de aller fleste gjort uten problem hvis de likevel skulle kjøpe ny bil. Da hadde elbilandelen økt fra 1 prosent i dag til hele 25 prosent av hele bilparken på 2,5 millioner personbiler.

Med Tesla Model S har elbilen fått så lang rekkevidde at den kan fungere som den eneste bilen i familien, også på langtur. Men elbilen kan med fordel kombineres med kollektivtransport eller leiebil for lengre turer. Du kan leie mye bil for pengene du sparer i forhold til å eie to biler.