Hopp til innhold

Elbil nummer to på salgsstatistikken

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan LEAFElbilen Nissan LEAF er den nest mest solgte bilmodellen i Norge i april måned, uansett drivstoff.

– Det er historisk at en elbil ligger som nummer to på salgsstatistikken. Det viser at nordmenn har stor tro på elbil, sier Snorre Sletvold, generalsekretær i Norsk Elbilforening som representerer Norges over 11.000 elbilister.

 

Nissan LEAF dominerer

I april måned ble det solgt totalt 494 personbiler med elmotor, hvor 455 av disse var Nissan LEAF. Elbilene hadde en markedsandel på 3,5 % blant personbilene i april i år. I tillegg ble det registrert 11 nye varebiler med elmotor samme måned.

Hittil i år er det registrert 1.508 nye personbiler med elmotor. Det er 31,4 % flere enn i samme periode i fjor, viser ferske tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Men potensialet er mye større.

Kan erstatte en av to biler

– De fleste som har to biler, kan bytte ut en av dem med elbil allerede i dag. Over 500.000 norske husholdninger har i dag to biler, sier Snorre Sletvold.

Nordmenn kjører i snitt 42 km hver dag. Dagens elbiler har typisk en rekkevidde på 75-150 km. Elbilen rekker med andre ord mer enn langt nok til daglig kjøring for de fleste. I tillegg gir flere ladestasjoner økt rekkevidde og demper frykten for å gå tom for strøm på veien.

Nissan LEAF– Myndighetene må få fart på utbyggingen av ladestasjoner. Det er på tide at utbygging av infrastruktur for ladbare biler blir en del av den nasjonale samferdselspolitikken, sier Sletvold.

Gunstige vilkår for elbil

Grunnen til det gode salget av elbil i Norge skyldes gunstige vilkår for elbil som skal veie opp for blant annet kortere rekkevidde. Å erstatte bilparken med nullutslippsbiler vil redusere lokal luftforurensing og støy i tillegg til å redusere utslippene av klimagassen CO2.

– Elbiler har fritak fra mva. og engangsavgift og dette gjør at de koster omtrent det samme som tilsvarende bensin- eller dieselbiler. I tillegg kan man kjøre gratis gjennom alle bomstasjoner i Norge, kjøre i kollektivfelt og parkere gratis på offentlige p-plasser, sier Sletvold.

Rørende politisk enighet

Avgiftsfordelene for elbil er garantert av Stortinget fram til 2018 eller til vi når 50.000 nullutslippsbiler. I dag kjører det over 11.000 elbiler på norske veier.

– Signalene fra Stortinget er viktig. Det er rørende politisk enighet om elbilfordelene. Vi ser ingen grunn til å endre en politikk som virker, sier Sletvold.

Han ønsker også å gi stor honnør til Nissan som har våget å satse tungt på elbil. En satsing som har gitt resultater i Norge. Flere kommende elbiler vil bli lansert i Norge samtidig med hjemmemarkedet. Blant annet elektrisk versjon av bestselgeren Volkswagen Golf og den elektriske varebilen Peugeot Partner.

– Nordmenn har trykket elbilen til sitt bryst, sier Snorre Sletvold.

Elbilen har ingen utslipp av helseskadelige avgasser og støyer mindre enn tradisjonelle biler. I tillegg har de ingen utslipp av klimagassen CO2,så lenge strømmen kommer fra fornybare kilder som vannkraft.

Under er en videosnutt om elbilhovedstaden Oslo med bidrag fra Elbilforeningen. Videoen ble laget i forbindelse med lanseringen av den nye Nissan LEAF for europeisk presse i Oslo tidligere i vår.