Hopp til innhold

Elbil og sikkerhet

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elbil og sikkerhet brosjyreI sommer sendte Statens vegvesen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ut en brosjyre om elbil og sikkerhet til alle landets elbilister.

– Formålet med brosjyren er å gi noen enkle sikkerhetsråd til de som eier elbil. Vi ønsker å være føre var og unngå at det skjer alvorlige ulykker som kan ødelegge ryktet til elbilen, sier Espen Andersson i Statens vegvesen.

I dag er det rundt 7.500 elbiler som ruller rundt på norske veier. Stadig flere kjøper elbil og dette er bakgrunnen for brosjyren. Man ønsker å gi elbilister tips og råd for å unngå feil bruk av elbilen.

Elbil ikke farligere

Men Andersson understreker at elbiler ikke er farligere enn vanlige bensin- og dieselbiler.

– Det er selvfølgelig fare forbundet med vanlige biler også, men disse er folk klar over og vant med å håndtere. De vet godt hvordan de for eksempel fyller drivstoff. Elbiler er nye og annerledes og derfor er ikke folk vant med å håndtere de på samme måte, sier han.

– Vår intensjon var på ingen måte å skremme folk fra å kjøpe elbil. Det har vi vært bevisste på i utformingen av brosjyren. Brosjyren blir forhåpentligvis oppfattet som nyttige råd.

Lading og batteri

Rådene i brosjyren går for det meste på sikker lading og batteripakker på gamle elbiler. Andersson understreker at han ikke er fagperson på elsikkerhet, men vil trekke fram to råd som kan være nyttig for alle elbilister. Det første er å unngå bruk av skjøteledning og det andre er å følge produsentens anvisninger for bruk og vedlikehold.

– Forhandlerne har også blitt flinke til å informere nye elbilister om hvordan de skal bruke og vedlikeholde sin elbil, mener Andersson.

Elbil og sikkerhet brosjyreRådene i brosjyren

Her er rådene fra brosjyren for sikker lading og vedlikehold av elbil.

Bruk:

Vedlikehold:

Norsk Elbilforening har også tidligere hatt fokus på sikker lading av elbil.