Elbil på solenergi
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trond Arvid Røsvik produserer solkraft på sitt eget hustak i Lørenskog utenfor Oslo. Solenergien tilsvarer det dobbelte av hva han bruker i året med sin nye Nissan LEAF.
Elbilen har som kjent ingen utslipp av eksos og reduserer derfor utslippene av helseskadelige avgasser i lokalmiljøet. Men for at elbilen skal være klimanøytral, må elektrisiteten på batteriene komme fra fornybare kilder som vann-, vind- eller solenergi. Da har elbilen heller ingen utslipp av klimagassen CO2. I Norge har vi overskudd av vannkraft og Elbilforeningens medlemmer får også opprinnelsesgarantier for sin elbil. Trond Arvid Røsvik har gått enda lengre for å vise hva framtiden vil bringe.

Da vi var på besøk på en vakker solskinnsdag i mars produserte de 31 solcellepanelene på taket til Trond Arvid Røsvik til sammen rundt 4000 watt. Det tilsvarer fire panelovner som står på full guffe om vinteren.
Kjøp og salg
Trond Arvid Røsvik kjøper eller selger strøm til sin strømleverandør Hafslund ettersom hvor mye han produserer og forbruker selv. Handelen foregår automatisk med en smart strømmåler som snart blir standard i alle hjem. Siden det er på dagtid solproduksjonen er høyest, har Trond Arvid også sørget for å installere et strømstyringssystem som automatisk setter på vaskemaskinen etc. når han er på jobb. Da får han brukt mest mulig av solkraften selv og sparer inn på nettleien.

Energilagring
Elbilen står parkert og lader i felles garasje som ikke er direkte koblet til husstandens strømskap og bruker derfor ikke solkraften direkte. Siden Trond Arvid Røsvik er bortreist på jobb på dagtid når sola er på sitt sterkeste, er det heller ikke noe stort poeng. Men på sikt vil brukte batteripakker fra elbiler bli gjenbrukt til lokalt energilager slik at man får lagret og utnyttet variabel vind- og solkraft på best måte.

Langt tidsperspektiv
Solcellepanelene og det elektriske systemet har Trond Arvid Røsvik kjøpt inn og montert selv. En elektriker har koblet til anlegget. Totalt har anlegget kostet han rundt 60.000 kroner. Røsvik regner med å spare rundt 5.000 kroner i strøm i året med dagens strøm- og nettleiepriser. I dag lønner det seg ikke økonomisk, men siden solcellepaneler har lang levetid og er vedlikeholdsfritt, regner Røsvik med at anlegget er nedbetalt innen 12 år. I dag finnes det ingen støtteordninger for å få i gang et marked for solkraft i Norge. Du må med andre ord være over snittet interessert og ha langt tidsperspektiv for å følge Røsviks eksempel.
Det smarte strømsystemet til Trond Arvid Røsvik har en egen nettside hvor du kan se statistikk over produksjon, forbruk og salg av elektrisitet for hele huset.
- Les mer om hvorfor solceller er smart også her i Norge på forskning.no.