Hopp til innhold

Elbilbestanden i 2010

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Endelig har OFV fått telt opp alle elbilene som er i Norge. Nå kan vi fortelle hvor mange det er, hvilke merker som er størst og hvor i landet elbilene er.

 

Ny årsrekord

Totalt endte vi på 3.366 elbiler. Definisjonen «elbiler» inkluderer alle person- og varebiler, samt firehjuls motorsykler som Buddy, Reva og Tazzari.

I 2010 økte elbilbestanden med 604 kjøretøy. Litt mindre enn vi gjetta tidligere i år. Målet var en elbilbestand på 3.400 ved årets utløp, og vi bomma med 1%. Vi får skylde på at det gikk litt treigt på slutten av året, noe enkelte av leverandørene har kommentert (lenke fjernet). Samtidig ser vi at det er en god del avregistreringer, som nok er 10-15 år gamle kjøretøy som nå gjør en viktig oppgave som delebiler.

Ikke bare har vi flere elbiler enn noensinne på norske veier, elbilbestandens økning i 2010 er tidenes årsrekord. Likevel, som dere ser av grafen nedenfor som viser historisk elbilbestand 2003-2010, er det ingen dramatisk økning. Kurven stiger fortsatt forsiktig – ingen «hockeykølle» i form av en eksponentiell vekst. Ennå.

Elbilbestand historisk
 

Elbilbestand merkerMerker

I 2010 ble markedet dominert av Think og Buddy som solgte 83% av de nyregistrerte elbilene. Naturlig nok har deres andeler økt, og nesten 2/3 av alle norske elbiler er en av dem. I tillegg er det 20% gamle Peugot- og Citroënbiler, 10% Reva og 2% Renault pluss 4% mye småplukk. I den siste gruppa finner vi 8 i-MiEV. Mon tro om ikke de kommer til å ha et eget og solid kakestykke når 2011 er over? Vi legger også merke til at det sannsynligvis (litt upresis informasjon) er rundt 35 Tesla Roadster. Må da være verdensrekord for en liten befolkning som i Norge?

 

 

 

Elbilbestand fylkerFylker

Ikke overraskende er det Oslo og Akershus som dominerer fylkestoppen. Intet mindre enn 62% av Norges elbiler er der. Akkurat slik det var for ett år siden. Vi legger merke til at den relative bestanden øker i Sør-Trøndelag og Buskerud, mens særlig Hordaland sakker akterut. «Markedsandelen» er sunket med 3 %-poeng.

 

 

 

 

 

Elbilbestand kommunetoppenKommunetoppen

I mengde troner Oslo på topp. Slår vi sammen Asker og Bærum er det ganske nøyaktig like mange elbiler der – og da blir det en relativt sett høyere tetthet i disse to kommunene. Summert er det nøyaktig 1.900 elbiler i alle tre kommunene, noe som tilsvarer 56% av alle elbilene i Norge.

Nedover på lista skjer det større forandringer. Trondheim er skikkelig i siget og har utmanøvrert Bergen som den største elbilkommunen utenfor Oslo-området. Ja, i Bergen har det blitt færre elbiler i løpet av 2010. Kristiansand kan glede seg over å ha passert Stavanger. Tromsø gjør det også skarpt. Selvfølgelig hjelper det at dette er kommuner hvor også de lokale myndighetene tar i bruk elbil (lenke fjernet).  En liten pussighet er Ringerike kommune. Vi har en mistanke om at dette er elbiler finansiert av et selskap der, mens de nok er i bruk andre steder. Slik kan statistikken lyve litt.

Summert har disse 15 kommunene med flest elbiler, over 80% av den totale elbilbestanden i Norge.

5.000?

Hvor mange elbiler skal vi ha ved utgangen av 2011? Vi er helt sikre på at det blir minst 1.000 nye, salget er allerede godt igang. Men skal det bli mulig å passere 5.000 totalt? Hvis vi legger selgernes tall til grunn, blir ikke det et problem. Imidlertidig har vi erfaring med at dette kan være noget optimistisk og må modereres litt. Vi har fått disse anslagene / målsettingene:

I tillegg må vi anta at det blir levert en del Nissan Leaf, flere Tesla, noen Reva, kanskje noen ombygde Fiat, litt Tazzari og sikkert noen overraskelser. Joda, med litt trøkk i markedet skal det ihvertfall være mulig å passere 5.000 elbiler i 2011. Noe Elbilforeningen vil være godt fornøyd med. Da begynner tempoet i elbilintroduksjonen å øke.

Er du nysgjerrig på mer detaljer om hvilke elbiler som er i din kommune? Elbilkartet til Grønn Bil er sikkert snart oppdatert med totaltallene for 2010. Tusen takk til OFV som forsyner oss med offentlige statistikk vi kan dypdykke i.