Hopp til innhold

Elbildebatt i Nettavisen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

NettavisenI de siste to ukene har Nettavisen levert et par skarpe angrep på norsk elbilbilpolitikk. Nå har Elbilforeningen fått anledning til å gi våre kommentarer.

Snorre SletvoldFørst var det samfunnsøkonomen Bjart Holtsmark som hevda at «Elbil er skattelette til de rike». Vi må si at han var sjeldent lite vitenskapelig i sine bevis og begrunnelser for denne påstanden. Nå ryktes det at han skal komme med en omfattende artikkel i et økonomisk tidsskrift, slik at vi forhåpentligvis kan få en mer saklig debatt.

Så var det biltellerne i OFV (Opplysningsrådet for Veitrafikken) som hevda at «Elbil er svært attraktiv som bil nummer 3». Det skal være et uttrykk for at nytten av elbil – og dermed godene – er forbeholdt begrensa grupper av bilister (f.eks. pendlere). Derfor er ikke elbilen attraktiv for alle. Og godene derfor urettferdig fordelt?

Etter denne kritikken har Nettavisen intervjua leder i Norsk Elbilforening, Snorre Sletvold, for å få kommentarer til hva som har framkommet:

– De som kjøper elbil i dag er på mange måter forsøkskaniner, eller pionerer. Den erfaring som man høster på batterisiden er verdifull for produsentene.

– Det er en myte at elbil ikke passer for folk flest.

Gå til Nettavisen for å lese alle artiklene pro et contra den norske elbilpolikken.

Vi gleder oss over at statssekretær Kjetil Lund i Finansdepartementet aldri lar en sjanse gå fra seg for å bekrefte at det ikke er planer om å fjerne noen norske elbilgoder. Sist i en twitrende kommentar til Holtsmark påstand om skattelette for de rike: «Norge er antakelig verdens beste land å være i for elbiler. Det er bra, det er gjort med vilje. Vi har ingen planer om å endre det.»