Hopp til innhold

Elbildominans i Zero Rally 2012

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zero RallyØyvind Lunde, elbilisten med høy kølle, måtte nøye seg med 2.plass i sin klasse i Zero Rally 2012. Mon tro om han opplever dette som skøytesset Kuppern gjorde: Sølv er nederlag?

Vinner i klassen for urbane elbiler ble Nissan Hertz team med Magnus Hillern / Eivind Thorne i en LEAF, med Team Transnova bestående av Lars Fabricius / Erik Lorentzen, også i en LEAF, på bronseplass. Så Team Lunde med en gammel Think klarte å splitte LEAFene i topp.

Zero Rally Mads ØstbergVinneren av alt ble Team NAF-1 med Mads Østberg / Veronica Engan i en Tesla Roadster, med et par andre rallysjåfører noen tideler bak, også de kjørte verdens mest sportslige elbil.

Blant ti på topp er det nesten bare reine elbiler. En ladbar Prius sneik seg inn på 4.plass. Foruten Teslaer, LEAFer og Thinken til Lunde, kom autoslalåmvinneren, den nesten tjue år gamle elbilen Chevrolet Geo Prizm Electric, inn blant de ti beste bilene i Zero Rally 2012.

Her er fullstendig resultatliste. Som kan tas med noen klyper salt.

Vi har snakka med noen av deltakerne. Rallydelen var ikke den helt store oppturen for dem som virkelig tok dette alvorlig – uten å være (rally)kjendiser. Erfarne kartlesere rev seg i håret over unøyaktigheter og feiloppmålinger. Ja til og med kontrollpunkt og målgang ble feil plassert. Ikke så greit når du skal avstemme kjøringen etter en idealtid og har investert i avansert utstyr.

Zero RallyPussig nok var det mest rallykjendiser som fikk aksept for klagene sine og rykka kraftig opp på listene. Så den vi fotografisk gjenga på fredag og trodde var en offisiell resultatliste siden den var hengt opp for alle rallydeltakerne, viste seg å være tull og tøys. Stakkars Lunde som opprinnelig sto på andre plass på totallista, og var så oppstemt at han nesten ikke fikk sove. I nattens mulm og mørke slapp så mange forbi at han på morgenen var på niende plass. Med tett av rallyproffer og Teslaer på topp. Det ga flere en litt dårlig smak i munnen.

Etter torsdagens skuffelse med mye surr og rot i Sverige, tok de fleste av deltakerne til vettet og skjønte at dette var mer moro og PR enn konkurranse. Frustrasjonen ble blåst ut, praten gikk om viktigere og artigere ting. Rallyet var en hyggelig tur med hyggelige mennesker. Det får være grenser for konkurranseinstinkt. Men egentlig veit vi ikke hvilken plass Øyvind faktisk kom på. For å si det sånn, resultatlista er nå mest pressevennlig. Noe sikkert de aller fleste er storfornøyde med. Så kunne alle ta hver sin bayer og samle seg rundt pokalen.

Og det er sikkert, Zero Rally 2012 har vært en gullfugl for alle oss som liker nullutslippsbiler. Zero & Co har vært dødsflinke med PR, skapte en kjempeflott ramme rundt arrangementet og vært smarte til å løfte fram noen som kan kaste glans over elbilene. Som på bildet nedenfor hvor vi ser glisene til det norske alpinesset Aksel Lund Svindal og den svenske rapperen Timbuktu. Som trygt kan si at låta «Det Löser Sig» funker – i hvert fall for en del av deltakerne.

Stor honnør til Zero for innsatsen for å promotere elbiler med mer!!!

Vi kommer tilbake med mer stoff fra moroa som var i Trondheim sentrum på lørdagen. Kanskje vi også får en artikkel fra Øyvind Lunde om en del morsomme viderverdigheter fra rallyet.

Aksel Lund Svindal