Elbilen i-MiEV som 2012-modell
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye versjonen har kommet til landet. Med en særdeles viktig forbedring. Dessuten er importøren krystallklar på batterigarantien.
Motor Gruppen har sendt ut en pressemelding med den forlokkende tittelen «Mitsubishi i-MiEV pynter seg». Da tenker de nok særlig på det oppgraderte interiøret. For utvendig er det ingen nye endringer eller farger. Bortsett fra at de litt spøkefullt sier at Raspberry er årets farge.
Vi har kikka litt på endringene og snakka med informasjonskonsulent Maya B. Vedeld og direktør Bernt G. Jessen i Motor Gruppen.
Ladekabel og -tid
Nye i-MiEV leveres nå med en ladekabel hvor «klumpen» er programmert til 10A. Tidligere var det mulig å lade 13,5 A med i-MiEV. Det betyr at ladetida øker med ca 30%. Hvorfor har dette skjedd, spør vi dem?
– Først og fremst har vi gjort denne endringen fordi du da kan lade på flere steder. Du er ikke lenger avhengig av en 16A-kurs. Dette er en beslutning gjort av Mitsubishi sentralt, noe vi regner med er en del av en standardisering i Europa. Da blir det lettere å bytte biler mellom markedene. Har du det travelt, har selvsagt i-MiEV muligheten for å lade svært hurtig på en av de mange hurtigladestasjonene som er på vei til å bli satt opp.
Varme
Mitsubishi lanserer «MiEV Remote System», en fjernkontroll som bl.a. gir mulighet til å programmere ladetidspunkt og forhåndsaktivere varme/klimaanlegget. Dermed kan du komme til en varm elbil om morgenen. Dette er en fantastisk forbedring da du kan varme opp kupéen mens elbilen står til lading, og du trenger da bare vedlikeholdsvarme når du kjører. Det gir en del kilometer ekstra rekkevidde når gradene er blå.
Det er også fint at den nye i-MiEV har setevarme på passasjersiden, ikke bare for føreren. Setevarme er en energieffektiv løsning for å øke komforten på kalde dager.
Forøvrig ser vi at navigasjon har blitt en opsjon, mens radio/cd/mp3/USB er blitt integrert i dashboardet. Tidligere navigasjon var nok ikke en innertier, så dette bør ikke være et stort tap. Nå har også i-MiEV fått varsellyd for fotgjengere, uten at det har vært et sterkt savn for oss.
Prisen
Vi spør Mitsubishis representanter om i-MiEV skal opp i pris igjen, nå som den får noen nye, nyttige funksjoner?
– Prisen er ikke offisielt fastsatt, men markedet kan regne med at prisen blir den samme som seineste listepris for 2011-modellen, svarer Jessen krystallklart.
Leveringstid og salgsmål
Vi lurer på om det er lenge å vente på den nye modellen?
– Nå er fjorårets modell stort sett utsolgt. Det er bare å bestille den nye 2012-modellen. Biler har ankommet Drammen havn og leveringstid ut til kunde skal derfor ikke være lang.
Etter braksuksessen i 2011, hva forventer dere at salget skal være for i-MiEV i andreåret?
– Foreløpig har Mitsubishi en forventning om å selge 650 i-MiEV i år.
Garanti
Mitsubishi er tydelige, blant annet i en pressemelding i januar, på at de gir en batterigaranti som garanterer kunden en minstekapasitet etter 5 år / 100.000 km. Denne knyttes ikke bare til reklamasjoner på produksjonsfeil som er vanlig for Mitsubishis 5-årsgaranti for biler:
– Når det gjelder elektriske biler, garanterer vi at inntil 5 år fra ny, forutsatt normal bruk, vil kapasiteten på batteriet være innenfor 80% av hva det var som nytt, er den skriftlige bekreftelsen.
Vi lurer selvfølgelig på hva som ligger i uttrykket «normal bruk»?
– Dette uttrykket bruker vi fordi vi har bl.a. hatt noen uheldige erfaringer med Pajero der den mer benyttes som traktor enn bil. Egentlig en problemstilling vi ikke finner så relevant for en bybil som i-MiEV. Følger du brukerveiledningen og instruksjonene gitt av selger, samt utfører service hos noen som kan denne elbilen, er du på helt trygg grunn garantimessig. Ingen flere krav enn det.
Vi legger merke til at Mitsubishi ikke skiller mellom slitasje/forringelse eller produksjonsfeil. Noe som også vil være vanskelig for en usikker elbilkunde å finne ut av. Derimot velger de å være krystallklare på hva du kan forvente at elbilbatteriene skal yte over tid. Dette er virkelig prisverdig. Og en utfordring for andre aktører som ikke er like tydelige.
Hurtiglading
Mitsubishi i-MiEV kan hurtiglade med CHAdeMO-løsningen. Da fylles batteriene fra 0-80% på ca 20 minutter, forutsatt forholdsvis mildt vær. I løpet av 2012 vil det bli rundt 70 norske hurtigladestasjoner, se hurtigladekartet.
Det har vært litt diskutert om hvor farlig hurtiglading vil være for batterienes levetid. Servicesjef Johnny Gran i MMC Norge AS har skrevet til oss om dette:
«Sammenhengende hurtiglading av Mitsubishi i-MiEV er under normale omstendigheter uten problemer både for effekt og levetid for batteriet. Vi garanterer under normale omstendigheter at det etter 5 år (red: alternativt 100.000 km) fortsatt skal være 80% av batteriets kapasitet igjen….Tilbakemeldinger fra spesialistene våre hos Mitsubishi er at gjentatte hurtigladinger er uproblematisk.»
Så nevnes det unntak som gjelder ved temperaturer høyere enn 40 grader og lavere enn minus 15 grader. Men det har mer med ladetid og at det ved ekstreme temperaturer er umulig å lade.
Hva som er helt klart, Mitsubishis importør i Norge anstrenger seg for å unngå for mye bekymmer rundt det å ha en elbil. De tar ansvar for at elbilen skal fungere tilfredsstillende over tid under forhold som trygt kan kalles normal bruk. Det er ikke mye om og men og usikkerhet for kundene.
Ikke sikkert at alt vil forløpe ukomplisert, det gjør det sjelden i bilverdenen, men dette er en importør og salgsorganisasjon som forstår at potensielle elbilkunder trenger en rimelig grad av trygghet for å bli elbilister. Da gjenstår det bare at vi som elbilister også bruker sunn fornuft.