Hopp til innhold

Elbilene blir flere, bedre og billigere!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den populære kjøpsveiledningen fra Elbilforeningen/NAF/Forbrukerrådet er oppdatert med fire nye modeller, samt litt justert info om noen av de andre.

Skryter vi for mye om vi kaller denne kjøpsveiledningen populær? Synes ikke det. I det siste halvåret er den lest av ca 15.000, og den tilhørende elbilmatrisen lasta ned knappe 10.000 ganger. Står ganske bra i stil med elbilsalget.

Vi tror at potensielle elbilister får en mer nøktern og nødvendig informasjon enn det noen selgere kan tillate seg å formidle, eller det vi finner som oppgitte data i annonser og reklamemateriell. Resultatet er at vi får langt flere fornøyde elbilister, for ytelsen tilfredsstiller behovene og forventningene vi har som kjøpere.

Rekkevidde

Kjørelengden er noe vi er opptatt av. Offisielle testsykluser er nyttige for å sammenligne ulike modeller mot hverandre. Men det er mistenkelig å se hvordan alle havner på 150, 160, 190 osv km. Fine og runde tall som dessverre ytterst sjelden lar seg oppnå i Norge. Ikke fordi vi er verdens dårligste elbilsjåfører, men fordi testene er urealistiske for norske forhold.

Derfor gir leverandørene, under kyndig veiledning av oss, informasjon om hva de forventer av rekkevidden under de varierende forholdene i Norge. Kjørelengden er sterkt påvirket av kjøremønster, kjørestil, topografi og årstid. Derfor er forskjellen stor mellom minimum og maksimum av det du kan forvente. Statusen ser du i grafen under.

Elbilenes rekkevidde

Garantier

Dette er også et hjertebarn for oss. Vi setter stor pris på gode garantier som reduserer den økonomiske risikoen for forbrukeren, og dermed fjerner litt av den angsten du kan ha når du har elbil og ikke bensin i tankene.

Ved siden av å se på antall år og kilometer, har vi bedt om å få en minste garanterte restkapasitet oppgitt. Hva det er, kan du lese mer om i kjøpsveiledningen. Pr i dag er det kun tre merker vi ikke får dette for: Ford, Tesla og Peugeot. Alle de andre ønsker å gi denne ekstra tryggheten, nok også fordi de nå føler seg mer trygge på kvaliteten på batteriene.

Nyhetene

Siden sist har vi fått inn:

Spesielt artig synes vi det er at vi nå har totalt tre varebiler (inkl Renault Kangoo) tilgjengelig. Det lover godt for at dette markedet kan vokse kraftig. Pr i dag er el-andelen 1-2%, vi heier på en tidobling i løpet av ett år! Det er svært mange formål hvor en elektrisk varebil egner seg utmerket – særlig i byene.

For øvrig er det noen prisendringer og småjusteringer av info fra importørene. Stort sett faller prisene, bortsett fra Tesla som har justert dem litt opp.

Vi ønsker alle et vellykket elbilkjøp!
Det er nok av godsaker å velge mellom. Bare gå til kjøpsveiledningen.