Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Hardanger

Hereiane i Jondal. Foto: Bjørn Andresen / Statens vegvesen.

Det er ingen hemmelighet at Hardanger er som et eneste stort postkort. Nesten hvor enn du snur deg, ser du rett inn i en buldrende foss eller blomstrende frukttrær. Alt det vakre du har hørt om Hardanger er sant!

Med utgangspunkt i Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Avstandene mellom ladestasjoner på Nasjonale turistveger varierer, men med en grei rekkevidde på elbilen vil du kunne ta de fleste turene problemfritt. Vi tar forbehold om endringer i plassering av ladepunkter, og om samtlige er i drift. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger. 

Kart, ladestopp og avstander

Ladekart, Hardanger
Kart med ladepunkter finner du i ElbilAppen (med ruteplanlegging). Kartet ble sist oppdatert 12 mai 2022.

Forslag til ladestopp

Norheimsund

 • Dalatunvegen 40, Hordaland Fylkeskommune
 • Steindalsveien, Autoen
 • Elektrohandel Norheimsund, Gamle Dalavegen
 • Norheimsund Supercharger, Gamle Sandvenvegen 9
 • Grova 8, Eviny

Øystese

 • Øystese mekaniske verksted, Lundanes 2
 • Hardangerfjordvegen 615, Eviny

Granvin

 • Hardangervegen 2531, Eviny

Strekningen Norheimsund – Tørviksbygd (veg 49)

 • På denne strekingen (ca 12,5 km) er det ingen ladestasjoner etter Norheimsund. Første ladestasjon er på andre siden av fjorden, i Jondal

Jondal

 • Spar Jondal, Belsnesvegen, Eviny
 • Belsnesvegen 4, Eviny
 • Coop Prix Jondal, Eviny
 • Coop Prix Jondal, Eviny

Kinsarvik

 • Kinsarvikvegen 1, Eviny
 • Kinsarvikvegen 1, Eviny
 • Mikkelparken, Recharge

Tyssedal

 • Trolltunga Guesthouse, Mjølstølvegen

Odda

 • Røldalsvegen 43, Mer
 • Røldalsvegen, Recharge
 • Rema 1000 Sørfjordsenteret, Eviny

Avstand mellom ladestasjoner

Norheimsund – Øystese
6 km     Fv 7
Øystese – Granvin
46 km    Fv 7
Jondal – Utne
36 km   Fv 550
► Kinsarvik – Låtefoss
55,6 km    Rv 13

Kort om strekningen

Det er ingen hemmelighet at Hardanger er som et eneste stort postkort, og nesten hvor enn du snur deg, ser du rett inn i en buldrende foss eller blomstrende frukttrær.

Alt det vakre du har hørt om Hardanger er sant. Der er i tillegg dramatiske veier i dramatisk natur, og stor variasjon. Veiene i Hardanger har sin egen fart, og du må tilpasse deg det naturlege tempoet. Her ligger vegen på hyller i bratte dalsider, eller går bokstavelig talt gjennom eplehagene, og det er kanskje denne nærheten som er det mest spesielle på strekningen.

Her kjører du i sjølve opplevelsen hele tiden. Den perfekte ferien ville være å kjøre om våren når fruktblomstringen er i full gang, stoppe og fiske i Hardangerfjorden, for så å reise tilbake når frukta blir plukket på sensommeren. Da ville Hardanger vist de unike sidene som skifter etter årstid, og som alle er verdt et besøk.

elbil ferie til hardanger
Varangerfjorden. Foto: Tormod Amundsen / Biotope.no

Historie

I Hardanger har det blitt dyrket frukt siden 1300-talet, og næringer som båtbygging og steinindustri har vært viktige for lokalsamfunnet. Kunstnere og turister har alltid blitt inspirerte av naturen og det storslåtte. Alle veiene i Hardanger betyr ikke lenger like mye som før, ettersom det er bygd nye og mer moderne alternativ. Men som turistveier er de gamle veiene like attraktive og viktige som noen gang.

asjonal turistveg Hardanger Jondal
Jondal ved Hardangerfjorden Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Opplevelser

Fosser er magnetiske på oss mennesker, og for alle fosseentusiaster er Hardanger det perfekte reisemålet. Hardanger er innrammet av store fosser. Steinsdalsfossen, Vøringsfossen, Skjervsfossen, Låtefoss og Furebergfossen er alle vidt forskjellige, men like lette å la seg hypnotisere av. For kraften i disse fossene er så sterk at vi blir ofte bare stående og stirre. Da blir diskusjonen om hvilken som er den vakreste bare av akademisk betydning. De har alle sine unike kvaliteter, som Steinsdalsfossen, der kan du følge stien inn på baksiden av fossen, eller Låtefoss, med sine to elveløp som kanskje lokker til seg flere skuelystne enn de fleste andre attraksjoner.

Steinsdalsfossen ved Norheimsund. Foto: Bjørn Andresen / Statens vegvesen

Sykkel

Denne turistveien er delt i tre «armer» som er knytt sammen med ferjestrekninger. Hardanger er et populært turistområde og biltrafikken er stor i sommermånedene. Den roligste sykkelturen får du på den gamle veien fra Jondal til Utne (fylkesveg 520), som strekker seg langs Hardangerfjorden og langs frodige frukthager. Strekningen fra Norheimsund til Granvin (fylkesveg 7) byr også på fin utsikt mot fjorden, men her er det mer trafikk. På denne strekningen bør du starte turen med et besøk ved Steinsdalsfossen. Med tanke på trafikk er den mest krevende ruta fra Kinsarvik til Odda og videre til Låtefossen (riksveg13). Her er det også flere tunneler, men de fleste av disse kan sykles på «utsiden».

Skjervsfossen.
Skjervsfossen. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

158 km / 275 moh / 2 ferger

Nasjonal turistveg Hardanger består av fire veistrekninger:

● Granvin – Steinsdalsfossen (vei 7)

● Norheimsund – Tørvikbygd (vei 49)

● Jondal – Utne (vei 13)

● Kinsarvik (vei 550) – Låtefoss (vei 13)

Strekningene er til sammen 158 km lang. Det går ferge fra:

● Tørvikbygd – Jondal

● Kinsarvik – Utne – Kvandal

Nasjonal turistveg Hardanger er åpen for trafikk hele året.

Strekningen over Hardangervidda kan i korte perioder være stengt ved dårlig vær om vinteren. Strekningen på fylkesvei 550 mellom Alsaker og Herand har restriksjoner for lengde på buss, maksimalt 12,4 meter.

GPS: Granvin 60.529691, 6.728418 –
Steinsdalsfossen 60.36635, 6.089795 –
Tørvikbygd 60.300897, 6.171586.
Jondal 60.275681, 6.251585 –
Utne 60.424003, 6.211802.
Kinsarvik 60.375893, 6.719231 –
Låtefoss 59.944362, 6.584351

Nasjonal turistveg Hardanger – les mer