Hereiane i Jondal. Foto: Bjørn Andresen / Statens vegvesen.
Med elbil på Nasjonal turistveg Hardanger
Det er ingen hemmelighet at Hardanger er som et eneste stort postkort. Nesten hvor enn du snur deg, ser du rett inn i en buldrende foss eller blomstrende frukttrær. Alt det vakre du har hørt om Hardanger er sant!
Med utgangspunkt i Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Avstandene mellom ladestasjoner på Nasjonale turistveger varierer, men med en grei rekkevidde på elbilen vil du kunne ta de fleste turene problemfritt. Vi tar forbehold om endringer i plassering av ladepunkter, og om samtlige er i drift. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.
► Kinsarvik – Odda
41 km Rv13
► Odda – Røldal
42 km Rv13
► Jonda – Utne
36 km Fv550
► Jondal – Norheimsund
18 km Fv49
► Norheimsund – Eidfjord
78 km Fv7
Kort om strekningen
Det er ingen hemmelighet at Hardanger er som et eneste stort postkort, og nesten hvor enn du snur deg, ser du rett inn i en buldrende foss eller blomstrende frukttrær.
Alt det vakre du har hørt om Hardanger er sant. Der er i tillegg dramatiske veier i dramatisk natur, og stor variasjon. Veiene i Hardanger har sin egen fart, og du må tilpasse deg det naturlege tempoet. Her ligger vegen på hyller i bratte dalsider, eller går bokstavelig talt gjennom eplehagene, og det er kanskje denne nærheten som er det mest spesielle på strekningen.
Her kjører du i sjølve opplevelsen hele tiden. Den perfekte ferien ville være å kjøre om våren når fruktblomstringen er i full gang, stoppe og fiske i Hardangerfjorden, for så å reise tilbake når frukta blir plukket på sensommeren. Da ville Hardanger vist de unike sidene som skifter etter årstid, og som alle er verdt et besøk.
Hardangerfjorden ved Kinsarvik. Foto: Sigmund Krøvel-Velle
Historie
I Hardanger har det blitt dyrket frukt siden 1300-talet, og næringer som båtbygging og steinindustri har vært viktige for lokalsamfunnet. Kunstnere og turister har alltid blitt inspirerte av naturen og det storslåtte. Alle veiene i Hardanger betyr ikke lenger like mye som før, ettersom det er bygd nye og mer moderne alternativ. Men som turistveier er de gamle veiene like attraktive og viktige som noen gang.
Jondal ved Hardangerfjorden. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Opplevelser
Fosser er magnetiske på oss mennesker, og for alle fosseentusiaster er Hardanger det perfekte reisemålet. Hardanger er innrammet av store fosser. Steinsdalsfossen, Vøringsfossen, Skjervsfossen, Låtefoss og Furebergfossen er alle vidt forskjellige, men like lette å la seg hypnotisere av. For kraften i disse fossene er så sterk at vi blir ofte bare stående og stirre. Da blir diskusjonen om hvilken som er den vakreste bare av akademisk betydning. De har alle sine unike kvaliteter, som Steinsdalsfossen, der kan du følge stien inn på baksiden av fossen, eller Låtefoss, med sine to elveløp som kanskje lokker til seg flere skuelystne enn de fleste andre attraksjoner.
Steinsdalsfossen ved Norheimsund. Foto: Bjørn Andresen / Statens vegvesen
Sykkel
Denne turistveien er delt i tre «armer» som er knytt sammen med ferjestrekninger. Hardanger er et populært turistområde og biltrafikken er stor i sommermånedene. Den roligste sykkelturen får du på den gamle veien fra Jondal til Utne (fylkesveg 520), som strekker seg langs Hardangerfjorden og langs frodige frukthager. Strekningen fra Norheimsund til Granvin (fylkesveg 7) byr også på fin utsikt mot fjorden, men her er det mer trafikk. På denne strekningen bør du starte turen med et besøk ved Steinsdalsfossen. Med tanke på trafikk er den mest krevende ruta fra Kinsarvik til Odda og videre til Låtefossen (riksveg13). Her er det også flere tunneler, men de fleste av disse kan sykles på «utsiden».
Nasjonal turistveg Hardanger består av fire veistrekninger:
● Granvin – Steinsdalsfossen (vei 7)
● Norheimsund – Tørvikbygd (vei 49)
● Jondal – Utne (vei 13)
● Kinsarvik (vei 550) – Låtefoss (vei 13)
Strekningene er til sammen 158 km lang. Det går ferge fra:
● Tørvikbygd – Jondal
● Kinsarvik – Utne – Kvandal
Nasjonal turistveg Hardanger er åpen for trafikk hele året.
Strekningen over Hardangervidda kan i korte perioder være stengt ved dårlig vær om vinteren. Strekningen på fylkesvei 550 mellom Alsaker og Herand har restriksjoner for lengde på buss, maksimalt 12,4 meter. GPS
GPS: Granvin 60.529691, 6.728418 –
Steinsdalsfossen 60.36635, 6.089795 –
Tørvikbygd 60.300897, 6.171586.
Jondal 60.275681, 6.251585 –
Utne 60.424003, 6.211802.
Kinsarvik 60.375893, 6.719231 –
Låtefoss 59.944362, 6.584351
Din personlige integritet er viktig for oss. Vi bruker hovedsakelig cookies for statistikk og for å forbedre brukeropplevelsen.
Jeg aksepterer
Mer informasjon
Denne erklæringen gjelder for Norsk elbilforening med tilhørende nettsider.
Hva er informasjonskapsler (“cookies”) og lokal lagring av data?
Når du besøker nettsidene våre lagres det ulike typer data lokalt på din enhet via nettleseren din. Dataene kan for eksempel inneholde brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist. Slike “lokalt lagrede data” kan brukes til å tilpasse innhold og funksjoner på tjenestene til deg, og dermed bidra til å gjøre ditt besøk bedre tilrettelagt og mer meningsfullt for deg. Informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data om deg (slik som navn, adresse, telefonnummer og liknende), men informasjon om nettleseren din og aktivitet som har funnet sted gjennom denne.
Hva bruker vi informasjonskapsler og lokalt lagret data til?
Vi bruker lokal lagring av data for å:
Levere og tilpasse tjenestene våre til enheten og nettleseren du bruker
Gi deg relevant og tilpasset innhold
Måle og analysere trafikken på nettsidene
For mer informasjon om vår personvernspolicy, se Personvern.
Både Norsk elbilforening og våre underleverandører (for eksempel Idium AS som leverandører av denne nettsiden) lagrer data lokalt på din enhet. Eventuelle underleverandører er da underlagt databehandleravtaler og får ikke bruke dataene til annet enn å levere tjenesten vi har bestilt av dem. For mer info om hvordan Idium AS sine tjenester behandler persondata se her.