Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Andøya

Bleikstranda på Andøya Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen

På Andøya kan du vandre langs noen av Norges flotteste strender og se utover blikkstille hav med midnattssola som eneste selskap. Dette er en tur som er skapt for å nytes.

Med utgangspunkt i Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Avstandene mellom ladestasjoner på Nasjonale turistveger varierer, men med en grei rekkevidde på elbilen vil du kunne ta de fleste turene problemfritt. Vi tar forbehold om endringer i plassering av ladepunkter, og om samtlige er i drift. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.

Kart, ladestopp og avstander

Ladekart, Andøya
Kart med ladepunkter finner du i ElbilAppen (med ruteplanlegging). Kartet ble sist oppdatert 12 mai 2022.

Forslag til ladestopp

Andenes

  • Andøya Space Center, Bleiksveien, Andenes
  • Ayanda, Nyhamna, Ayanda

Sortland

  • Havna Service Sortland AS, Havnegata 44, Fortum
  • Sortland Storsenter, Strandgata, Polarkraft
  • Skibgården Senter, Strandgata 12, Mer
  • Esso, Havnegata 44,Recharge

Risøyhamn

  • Risøyhamn, 8493, Eviny Charging Station

Avstand mellom ladestasjoner

► Andenes – Sortland
101 km Fv 82

► Sortland – Stokmarknes lufthavn
21,9 km Fv 82

► Andenes – Risøyhamn
49,8 km Fv 82

Kort om strekningen

Selve veien ligger på en bred hylle som er dyrkbar og bebodd mellom storhavet og de spisse tindene. Er du heldig, kan du se både sel, hval og ørn fra bilvinduet. På myrene som strekker seg inn mot fjellene, kan du på sensommeren smake på de vidunderlige multene, eller tidligere på sommeren oppleve fuglefjellet på Bleiksøya. Golfstrømmen gjør klimaet gjestmildt og havet til et spiskammer for et rikt fugle- og dyreliv. Her dukker det også opp noen hemmelige høydepunkter som det lille fiskeværet Bleik. Mellom Nordmæla og Nøss finner du fjellformasjonen Bukkekjerka, der naturen selv har bygd naturlig alter og prekestol. Andøya er også en fin strekning for de som vil sykle, og det er gode muligheter for å padle kajakk hvis du vil se øya fra havet

Fiskeværet Bleik i midnattssol, Nasjonal turistveg Andøya.
Varangerfjorden. Foto: Tormod Amundsen / Biotope.no

Historie

Fiske og fiskeforedling har vært hovednæringene på Andøya, men klimaet har også gjort det mulig å drive jordbruk. Forsvaret har vært en viktig del av samfunnet, og flystasjonen ble bygget med hjelp av midler fra NATO. Andenes fyr er fortsatt et landemerke, som det har vært siden 1859.

Midnattsol på den store sandstranda ved Bleik på Andøya
Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen

Opplevelser

Romskipet Aurora er et helt nytt tilbud til publikum ved Andøya Rakettskytefelt og her kan du lære mer om verdensrommet og nordlyset. Det er kanskje ikke alle som tenker på Norge som en romnasjon, men etter oppskytningen av den første forskningsraketten i 1962 har Andøya vært sentrum for en spennende del av vår romfartshistorie. For alle som liker seg best på landjorda er multeplukking eller fuglekikking gode alternativer. Vil du ut på sjøen anbefales gjerne havfiske eller hvalsafari.

Bukkekjerka raste- og utsiktsplass langs Nasjonal turistveg
Bukkekjerka. Foto: Espen Bergersen / Naturgalleriet.no

Sykkel

Langs denne turistvegen får du en storslagen havutsikt på det meste av strekningen. Den er relativt lett å sykle, men du bør ha sjekket vær og ikke minst vindstyrke og -retning før du velger startpunkt. Et stopp på Bleik og vandring både på stranda og langs den gamle bosettingen anbefales. Utsiktspunktene på Kleivodden og Bukkekjerka er også verdt et besøk.

Nasjonal turistveg Andøya er en del av Nasjonal sykkelrute 1 som følger hele norskekysten. Fra Bergen til Nordkapp er ruta også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er skiltet.

Fylkesveg 7698, Nasjonal turistveg Andøya, ved Børa med utsyn mot tindene i Vesterålen
Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen

58 km / 65 Moh

Nasjonal turistveg Andøya går langs Andøyas ytterside mellom Bjørnskinn og Andenes og er 58 km lang (veg 7698/7702/82). I sommerhalvåret er det fergeforbindelse mellom Andenes – Gryllefjord som forbinder Nasjonal turistveg Andøya og Nasjonal turistveg Senja. Sammen med Senja er Andøya et ytre alternativ til E6 og Hurtigruten.  For ytterligere turistinformasjon ber vi om at spørsmål rettes til lokale og regionale reiselivsaktører.

GPS: Bjørnskinn 68.989779, 15.646872 –
Andenes 69.324167, 16.1325

Nasjonale turistveger – Andøya – les mer