Riksveg 7, Nasjonal turistveg Hardangervidda, like vest for Haugastøl og østre ytterpunkt på turistvegen. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Med elbil på Nasjonal turistveg Hardangervidda
Det faktum at veien går over det største høyfjellsplatået i Nord-Europa sier noe om det du vil møte, men ikke alt. Her møter du de store viddene, dype, frodige daler, høye fjell, isbreer i det fjerne, fosser og blågrønne fjorder.
Med utgangspunkt i Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Avstandene mellom ladestasjoner på Nasjonale turistveger varierer, men med en grei rekkevidde på elbilen vil du kunne ta de fleste turene problemfritt. Vi tar forbehold om endringer i plassering av ladepunkter, og om samtlige er i drift. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.
Hardangervidda byr på varierte opplevelser, fra der veien bølger seg dovent over de store flatene til den trange, bratte og ville Måbødalen, før du plutselig ikke lenger er på høyfjellet, men i den vesle bygda Eidfjord innerst i Hardangerfjorden. På vinterstid endrer forholda på veien over fjellet seg fra time til time, og ofte kan du oppleve kolonnekjøring bak store brøytebiler som strever med å gjøre veien kjørbar. Det er også en opplevelse som er spennende. Vidda kan være ugjestmild på vinterstid, men om sommeren er den langt mer inviterende.
Terrenget egner seg godt for fotturer, og de mange fjellvatnene gir deg muligheter til å skaffe din egen middag, dersom fisken bit. Husk at dette er høyt til fjells og at været kan være omskiftende selv på sommerstid, men at dette også er en del av det å være i kontakt med naturen. På Hardangervidda finner vi en av de største villreinstammene i Europa og har du tålmodighet og hellet med deg kan du se de fantastiske dyrene i sitt rette element. Det er kanskje først da vi skjønner hvem som hører til her oppe og hvem som bare er gjest.
Foto: Therese Ruud / Statens vegvesen
Historie
Det har vært ferdsel over fjellet i kanskje så mye som 1000 år, men det er først på starten av det forrige århundret at det kom kjøreveier over fjellet. Mange av disse veiene følgjer de opprinnelige rutene som var stier og kjerreveier. Så om mye har forandra seg, kan det være fint å tenke på at vi ofte går i fotspora til noen som bruka å ferdes i fjellet for lenge siden.
Vøringsfossen Foto: Jørn Hagen /Statens vegvesen
Opplevelser
Vøringsfossen er Norges mest kjente foss, og det er lett å forstå hvorfor den gjør inntrykk. Vannet som drønner ned fjellsida i fritt fall på 182 meter er et imponerende syn. Strekninga gjennom Måbødalen er en fantastisk del av veien og kan nytes gjennom bilvinduet. Her er det også en sjelden og vakker flora som du kanskje må stoppe litt opp for å oppdage. Oppe på høyfjellsplatået får du oppleve et imponerende panorama med Hardangerjøkulen i bakgrunnen.
Eidfjord innerst i Hardangerfjorden Foto: Sigmund Krøvel-Velle
Sykkel
Turen over Hardangervidda er en fin opplevelse, men sommertrafikken med både lette og tunge kjøretøy vil være merkbar. Haugastøl er et naturlig startpunkt og etter forsering av høyfjellstrekningen og de langstrakte viddene kommer du til Vøringsfossen som er verdt en god rast. Turen videre nedover Måbødalen går gjennom flere tunneler og er stengt for syklister, og den gamle veien er også stengt pga. flere ras. Er du heldig kan du ta med sykkelen på bussen og bli med nedover dalen, slik at du kan fortsette turen til Eidfjord og videre mot vest.
67 km 1250 Moh.
Nasjonal turistveg Hardangervidda går mellom Eidfjord og Haugastøl og er 67 km lang (veg 7). Nasjonal turistveg Hardangervidda er åpen for trafikk hele året. Veien kan, ved dårlig vær om vinteren, være stengt i kortere perioder over fjellet. For ytterligere turistinformasjon ber vi om at spørsmål rettes til lokale og regionale reiselivsaktører.
Din personlige integritet er viktig for oss. Vi bruker hovedsakelig cookies for statistikk og for å forbedre brukeropplevelsen.
Jeg aksepterer
Mer informasjon
Denne erklæringen gjelder for Norsk elbilforening med tilhørende nettsider.
Hva er informasjonskapsler (“cookies”) og lokal lagring av data?
Når du besøker nettsidene våre lagres det ulike typer data lokalt på din enhet via nettleseren din. Dataene kan for eksempel inneholde brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist. Slike “lokalt lagrede data” kan brukes til å tilpasse innhold og funksjoner på tjenestene til deg, og dermed bidra til å gjøre ditt besøk bedre tilrettelagt og mer meningsfullt for deg. Informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data om deg (slik som navn, adresse, telefonnummer og liknende), men informasjon om nettleseren din og aktivitet som har funnet sted gjennom denne.
Hva bruker vi informasjonskapsler og lokalt lagret data til?
Vi bruker lokal lagring av data for å:
Levere og tilpasse tjenestene våre til enheten og nettleseren du bruker
Gi deg relevant og tilpasset innhold
Måle og analysere trafikken på nettsidene
For mer informasjon om vår personvernspolicy, se Personvern.
Både Norsk elbilforening og våre underleverandører (for eksempel Idium AS som leverandører av denne nettsiden) lagrer data lokalt på din enhet. Eventuelle underleverandører er da underlagt databehandleravtaler og får ikke bruke dataene til annet enn å levere tjenesten vi har bestilt av dem. For mer info om hvordan Idium AS sine tjenester behandler persondata se her.