Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Rondane

Elbilferie Rondane Atnasjømyrene
Steilneset minnested i Vardø. Bjarne Riesto, riesto.no / Statens vegvesen.

Fjelltoppene. Det blå lyset. Roen. Det er når den følelsen brer seg, at du kjenner at du må til Rondane.

Med utgangspunkt i Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Avstandene mellom ladestasjoner på Nasjonale turistveger varierer, men med en grei rekkevidde på elbilen vil du kunne ta de fleste turene problemfritt. Vi tar forbehold om endringer i plassering av ladepunkter, og om samtlige er i drift. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse av Nasjonale turistveger. 

Kart, ladestopp og avstander

Ladekart, Rondane
Kart med ladepunkter finner du i ElbilAppen (med ruteplanlegging). Kartet ble sist oppdatert 12 mai 2022.

Forslag til ladestopp

Dombås

 • Tesla Superladestasjon
 • Kyrkjevegen 11, Ionity
 • Dombås Senter, Eviny

Hjerkinn

 • Hjerkinnhusvegen 35, Eviny

Otta

 • Kiwi, Skansen 2, Fortum
 • Otta sentrum, Johan Nygårds gate 22, Recharge

Kvam

 • Vertshuset Sinclair, Gudbrandsdalsvegen 1452, Mer

Vinstra

 • Tesla Superladestasjon, Rustadveien 81
 • CircleK, Rustadvegen 79
 • Vinstra Vegpark, Lomoen, Recharge

Ringebu

 • Ringebu skysstasjon, Gudbrandsdalsvegen 2026, Mer
 • Kiwi, Gudbrandsdalsvegen, Recharge

Folldal

 • Joker Folldal, Recharge

Alvdal

 • Tesla Superladestasjon, Alvdal
 • Shell Alvdal, Recharge

Tynset

 • Torvgata 11, Recharge

Rendalen

 • Hanestad Vertshus, Hanestadveien 1697, Recharge

Avstand mellom ladestasjoner

Folldal – Alvdal
43 km Fv 29
Folldal – Hjerkinn
29 km Fv 29
Folldal – Dombås
60 km Fv 29 / E6
Folldal – Tynset
65 km Fv 29 / Rv3
Folldal – Koppang
115 km Fv 27 / Fv 219
Folldal – Ringebu
88 km Fv 27

Kort om strekningen

Nasjonal turistveg Rondane ligger mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Du kan starte turen fra E6 eller Rv3, enten nordfra eller fra syd. Strekningen er 75 km lang og det er gode lademuligheter både langs E6, R3 og i Folldal.

Lukk øynene og kjenn følelsen av fjellet:

Over 2000 meter høye fjelltopper i et særegent landskap dekket av kritthvit snø. Sola som henger lavt på himmelen og får snøen til å glitre. Det blå lyset. Roen, stillheten, vissheten om at solskinnsdagen kan bli til en lumsk uværsdag i løpet av noen korte øyeblikk.

Det er når den følelsen brer seg, at du kjenner at du må til Rondane. Kanskje er det akkurat dette som har gjort at så mange kunstnere og forfattere har latt seg inspirere av området – og kanskje er dette grunnen til at man vender tilbake til Rondane i generasjoner.

Som urgamle kjemper hviler fjellene langs veien som tar deg langs Rondane nasjonalpark. Opplevelsen av det langsomme landskapet med de ruvende fjellene er helt spesiell, nesten litt magisk. Her må du finne roen og la inntrykkene synke inn. Det blå lyset følger deg hele veien.

Har du mulighet til det, bør du ta en stopp ved den buktende utsiktsplattformen Sohlbergplassen ved Atnsjøen. Stemningen i Harald Sohlbergs berømte maleri «Vinternatt i fjellene» fra 1914 er trolsk. Denne stemningen ønsket arkitekten å gjenskape, og fra Sohlbergplassen kan du se utsikten mot Rondane fra samme vinkel som i maleriet.

Sollia kirke i stor-Elvdal
Sollia kirke i stor-Elvdal Foto Silje Lena Løken, Statens vegvesen

Historie

Nasjonal turistveg Rondane er et godt bevart kulturlandskap som forteller historien om menneskers bosetting i karrige områder siden steinalderen. Rondane var i 1962 den første nasjonalparken som ble opprettet i Norge. Dermed ble veiene i fjellet viktig for noe mer enn seterdrift, landbruk og transport: Veien ble også en naturopplevelse.

Sohlbergplassen utsiktsplass
Sohlbergplassen utsiktsplass Foto Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Opplevelser

Området er perfekt for turglade familier, med et enkelt terreng for barn og mange lett tilgjengelige opplevelser. Her finner du et vell av turisthytter og turstier som er godt merket, uten at det gjør følelsen av det fjellet mindre mektig. At du i tillegg befinner deg i et av Norges vakreste områder, gjør opplevelsen helt unik.

Grimsa bru over Grimsa
Grimsa bru over Grimsa Foto Jarle Wøhler / Statens vegvesen

Sykkel

Sykkelturen starter oppe på Venabygdsfjellet med utsikt til fjelltoppen Muen. Etter nedkjøringen til dalen, ved Enden, er det mulig å ta en avstikker på 24 km tur/retur til den laftede tømmerkirka i Sollia. Turen fortsetter deretter videre gjennom den langstrakte Atndalen. Det beste utsikten mot fjelltoppene i Rondane får du ved utsiktspunktet Sohlbergplassen. Strekningen er relativt lett å sykle i begge retninger og har moderat biltrafikk.

75 km / 1.060 moh

Nasjonal turistveg Rondane går mellom Venabygdsfjellet og Folldal, og mellom Sollia kirke og Enden, og er 75 km lang (veg 27/219). Nasjonal turistveg Rondane er åpen for trafikk hele året.

Forbindelsen mellom turistvegstrekningen og E6 Gudbrandsdalen (Frya) kan ved dårlig vær om vinteren være stengt i korte perioder over Ringebufjellet.

GPS: Venabygdsfjellet 61.682254, 10.125546

Folldal: 62.129999, 9.999286

Sollia kirke: 61.78265, 10.408634

Enden: 61.786193, 10.229194

Nasjonal turistveg Rondane – les mer