Hopp til innhold

Elbilist og ordfører

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ildri Eidem Løvaas

Ildri Eidem Løvaas er ordfører i Oppegård kommune i Akershus. Nylig kjøpte hun inn 29 elbiler til bruk i hjemmehjelpstjenesten i kommunen. Selv har ordføreren vært elbilist siden 2004.

 

– Vi bestemte oss tidlig for å kjøpe elbil, men ønsket ikke en liten toseter elbil som var vanligst på den tiden. I 2004 kjøpte vi en Citroën Saxo etter å ha stått lenge på venteliste. Det var ikke så enkelt å bli elbilist den gangen, smiler hun.

I fjor ble den gamle elbilen byttet ut med en ny Nissan LEAF. Den har allerede kjørt 15.000 km.

Ildri Eidem Løvaas– Vi er tre i familien som kjemper om elbilen. Vi må ha gode argumenter for å få bruke den. I dag vant jeg fordi jeg skal ta imot 29 elbiler på vegne av kommunen, og da må jeg jo kjøre elbil selv, sier Eidem Løvaas.

Ikke problem med rekkevidden

Om vinteren er det normalt mannen hennes som bruker elbilen i pendling til jobb i Oslo. Rekkevidden har aldri vært et problem. Til og med den gamle Citroën Saxo med rekkevidde på seks mil gikk fint å bruke i hverdagen.

– Jeg har aldri kjørt tomt for strøm. Mannen min har gått tom for strøm to ganger, men han har også klart å kjøre bensinbilen tom en gang, forteller Eidem Løvaas.

Oppegård kommune har 56 offentlig tilgjengelige ladepunkt for elbil. I tillegg har Nissan-forhandler Birger N. Haug Follo en hurtiglader. Ved årsskiftet var det 130 elbiler i kommunen. Med det nye innkjøpet øker elbilbestanden betraktelig.

– Kommunen har også vært flinke til å benytte seg av støtteordningen i Akershus Fylkeskommune for etablering av ladestasjoner, sier ordføreren.

En av to biler

Ildri Eidem Løvaas tror et godt utbygd nettverk av ladestasjoner er avgjørende for at folk skal kunne klare seg med bare en elbil. Alternativet er elbiler med lengre rekkevidde som Tesla Model S, slik at man kommer seg til hytta uten å lade på veien. I dag er elbilen for de fleste en av to biler.

– Men for mange ville det nok lønne seg økonomisk å heller leie en bil når man skal på langtur og bruke elbilen til daglig. Å eie en bil er sjelden god økonomi, sier hun.

Å beholde elbilgodene lengst mulig er etter Ildri Eidem Løvaas sin mening den beste måten å få flere til å gå over til elbil.

– I tillegg er det viktig at elbilene blir oppfattet som normale biler, tror hun.

Nissan LEAFStørste enkeltinnkjøp av elbiler

Oppegård kommune mener at elbilene er blitt så gode at det nå er mulig å bruke dem i deler av den kommunale virksomheten. I første rekke skal 29 nyinnkjøpte Nissan LEAF brukes hovedsakelig i hjemmetjenesten. De som skal bruke bilene til daglig har prøvekjørt bilen og var veldig fornøyd. Avstandene i kommunen er ikke store og det er beregnet at elbilene vil kunne dekke de aller fleste behov for transport i kommunen.

Innkjøpet er det største enkeltinnkjøpet av elbiler i en norsk kommune. Kjøpet av elbiler er en oppfølging av Klima- og energiplanen for Oppegård kommune. Totale investeringskostnader ved kjøpet av de 29 bilene er omtrent 7.250.000 kroner.

Kommunen regner med å spare 28.0000 per bil per år i driftskostnader (service, forsikring og strøm) sammenlignet med kostnadene til dagens bilpark. Leasing har vært vurdert, men vil bli dyrere over en femårsperiode sammenlignet med kjøp, ifølge kommunen.

Ordfører i Oppegård kommune, Ildri Eidem Løvaas, foran noen av de nyinnkjøpte Nissan LEAF.

blogg130508-oppegaard-672