Hopp til innhold

Elbilpaparazzi

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Buddy PickupDet er hva vi kan kalle en snikende fotograf som fanger opp spennende elbilnyheter nesten før de har skjedd. Hva har vi oppdaget? En norskutviklet, elektrisk pick-up!

Er man på tur med fotografiapparat i området Økern – Aker sykehus i Oslo, er sjansen tilstede for en storfangst fra norsk kjøretøyindustri på tur med umaskerte prototyper rekende rundt på veiene. Skjødesløst, spør du oss. 

Buddy PickupEller som i dette tilfellet, også kjørende rundt ute på et jorde. Mon tro om det er et frieri til bøndene i årets tøffe jordbruksoppgjør? Finner vi den sammen med traktorene foran Stortinget?

Ingen telelinse forblir uberørt av disse bildene. Buddy Electric AS har i det skjulte vært svanger og nedkommet med intet ringere enn en Buddy Pickup.

Det ser ut til at Buddy har lyttet til markedet og skapt et nyttekjøretøy spesialtilpasset en definert brukergruppe. Som også får tilhengermulighet på kjøpet, kan vi se.

Vi var ikke sene med å konfrontere ledelsen i Buddy om vårt scoop. Benektelsen lå tydelig i luften, men med litt utfritting ga de oss fort noen kjappe svar:
– Buddy Pickup vil innen kort tid presenteres for markedet.

Og… for den som vil se den:
– Vi skal se om vi kan ta den med 2.juni på den store samlingen av elektriske kjøretøy på Oslo Miljøfestival i Sofienbergparken.

Buddy Pickup Vi fikk vite at pickupen bygger på den vanlige Buddyen. Den holder seg derfor innenfor reglene til elektriske firehjulsmotorsykler. For nyttetransport kan de ha en noe høyere egenvekt enn for persontransport. Det vil si at det er mulig å få en EU-godkjenning for denne. Slik Buddy Electric har klart for sin standard Buddy som er i produksjon, og som det er over 1.100 av på norske veier.

Såvidt vi kjenner til har Buddy Pickup det samme drivverket som den vanlige Buddyen. Det vil si  NiMh-batterier på 14,5 kWt som gir en rekkevidde på 6-12 mil, særlig varierende med årstidene. Det var ikke mulig å få bekreftet om Buddy Pickup skulle utstyres med kraftigere motor, men trolig arbeides det også med dette.

El caminoBuddy Pickup blir i alle fall en skikkelig «sladdebil» i miniformat, skulle vi tro. Forbildet synes vi å finne i Chevrolets kultbil EL Camino. En skikkelig råner som bl.a. Gene Hackman har gjort udødelig på film.

Det virker som om Buddy Electric ønsker å profilere Buddy «EL Camino» i samme retning. Tøft design og kuul fargesetting med svartmatt karosseri og røde detaljer som caliperne m.m. Skal vi tro uttalelsene fra ledelsen på Økern, har det gått med mange sene nattetimer til utvikling av det nye kjøretøyet. Gamle storheter innen norsk, elektrisk kjøretøyindustri som Viggo Vargum, Jan Petter Skram og Øyvind Ursin Kavaag, samt hele den entusiastiske staben, har jobbet iherdig for å få sin nye baby på veien.

Vi fikk også opplyst, etter mye om og men, at Pickupen skulle til Danmark på Kewettræf  i pinsehelgen. Vissnok sammen med blant annet NRK som har utstyrt seg med en Buddy med campingvogn. Nei, man skal høre mye før ørene faller av.

Buddy Pickup

Buddy Pickup

Buddy Pickup