Hopp til innhold

Elbilparade markerte klimaforliket på Stortinget

100000 elbilerOmkring 80 elbiler i alle farger og fasonger dominerte gatene rundt Stortinget i forkant av behandlingen av klimameldingen på mandag. (Nå med video fra arrangementet.)

Samtlige av de politiske partiene på Stortinget satte av tid til elbilistene på mandag morgen, og dette viser hvor høyt de prioriterer elbilsaken. De oppmøtte stortingsrepresentantene fikk siste tilbakemelding på klimaforliket fra elbilistene, representert av lederen i Norsk Elbilforening, Snorre Sletvold.

Historisk vedtak

– Vedtaket Stortinget skal gjøre i dag er historisk. De 50.000 første elbilene og nullutslippsbilene skal slippe avgift. Dette gir oss elbilister og elbilmarkedet forutsigbarhet og trygghet. Norge beholder plassen i førersetet for nullutslippsbilene, biler som kan gå på fornybar kraft. Vi viser vei for elbilen, og dette vedtaket vil gi oss rask innføring av flere elbilmodeller. Vedtaket viser at elbillandet Norge har stø kurs, sa Sletvold.

Klimaforliket mellom alle stortingspartiene utenom FrP, sikrer dagens elbilfordeler fram til 2018 eller til vi når 50.000 nullutslippsbiler. Norsk Elbilforening ønsker likevel at politikerne setter større visjoner for hvilken rolle elbilen skal ha i klima- og miljøpolitikken på lengre sikt.

EL 100000

Snorre Sletvold– Norsk Elbilforening ønsker at Stortinget skal ha en visjon om hvor mange elbiler som skal erstatte fossile biler i 2020. Vi mener at det må minst 100.000 elbiler på norske veier for å skape et bærekraftig marked for elbiler. I tillegg må vi få økt offentlig satsing på ladeinfrastruktur, sa Snorre Sletvold til de oppmøtte stortingsrepresentantene.

Alle elbilene som deltok i paraden hadde for anledningen skilter med EL 100000 for å markere elbilistenes innspill til Stortinget. Takket være alle elbilistene som stilte opp, fikk politikerne også en liten demonstrasjon av hvilke elbiler som finnes i det norske markedet i dag. De fikk også høre hvor lydløs byen kan bli hvis de fossile bilene forsvinner fra gatene.

Utfordret Elbilforeningen

Erling Sande fra Senterpartiet og leder av Energi- og miljøkomiteen på Stortinget takket for innspillene. Men han mente at klimaforliket er historisk med å gi forutsigbarhet til 2018, og at elbilistene har all grunn til å være fornøyde. Han utfordret Elbilforeningen til å fylle opp med 50.000 elbiler før Stortinget eventuelt følger opp elbilforliket.

Til slutt fikk stortingsrepresentantene overrakt nøkkelen til utslippsfri biltransport, som selvfølgelig er fortsatt satsing på elbil. Nøkkelen, som gir tilgang til alle offentlige ladestasjoner, var innrammet sammen med velvillige råd fra elbilistene:

Norsk Elbilforening ber Stortinget om å:

Følgende politikere møtte opp, fra venstre til høyre: 

Torstein Rudihagen (Ap), Bård Hoksrud (Frp), Marianne Marthinsen (Ap), Erling Sande (Sp), Knut Arild Hareide (KrF), Borghild Tenden (V), Lars Egeland (SV) og Nikolai Astrup (Høyre)

Elbilpolitikere 
ElbilerElbilpolitikere