Hopp til innhold

Elbilpionérene kjører fortsatt

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi serverer noen klassikere til glede for gamle og nye lesere. Hva har vi fortsatt på veien av elbiler som vi kan kalle noe tilårskomne? Think, Kewet, Peugeot 106, Saxo….til virkelige veteraner.

 

elbilklassikkereI disse dager studerer vi elbilbestanden for 2012 og lar de eldste bli de første. Dette er pionérelbilene som bidro til å åpne opp dagens flotte, norske elbilmarked. Uten disse ville ikke nordmenn i dag gått mann av huse for å kjøpe elbil.

Elbilenes kontinuerlige tilstedeværelse på veien og i byene, også i den litt tunge, siste halvdelen av 2000-tallet, bidro til at politikernes oppmerksomhet ble holdt vedlike. Ikke minst har de bidratt til at markedet modna seg. De fleste av oss har hatt elbil i tankene fordi vi har sett at de fungerer. En stor forskjell på det norske markedet og resten av Europa.

Tabellen viser bestanden av pionérelbiler som fortsatt har registreringsskilt pr 31.desember 2012. I teorien kan de i hvert fall kjøres – og de fleste er nok i flittig bruk.

Think

Aurskogfenomet har utvilsomt vært den største bidragsyteren til det norske elbileventyret. Drømmen om den store, norske bilproduksjonen var en døråpner for alle som lobba for elbil.

De eldste som idag er på veien, tilhører generasjonen kalt PIV 3 – eller mer poetisk kalt City Bee. En ikke helt feilfri konstruksjon, men fortsatt er det to stykker igjen fra perioden 1995-96. Et resultat av en videreutvikling av kjøretøyene som ble brukt under Lillehammer-OL i 1994. Statens vegvesen har tatt ansvaret for én av dem.

Generasjonen PIV 4 – også kalt Think City – er det derimot langt flere av. Hele 472 er fortsatt i bruk. Ganske imponerende da disse ble produsert i perioden 1999-2003, og ikke har vært helt uten batteriproblemer. Produksjonen av PIV 4 starta etter at Ford tok over. Til tross for at de brukte forholdsvis robuste NiCd-batterier, viste bilens konstruksjon (elektronikken) seg å ikke være optimalisert for disse og stadig vekk smalt det i batteripakka. På den positive siden, det er ikke lett å finne rustproblemer på disse gamle elbilene.

Think CityPå det meste var det over 700 PIV 4 på norske veier. Ikke minst takket være alle som i 2005-6 ble redda fra Fords forsøk på å knuse Thinker som var i USA. Noe verken norske eller amerikanske elbilentusiaster fant seg i. Flesteparten ble reimportert til Norge igjen. Kampanjen ble den første som lyktes med å stoppe en stor produsent fra å destruere fullt brukandes elbiler.

Sommeren 2011 var det 568 registrerte, så i løpet av det siste halvannet år er knappe 100 avskilta. Nok på grunn av batteriproblemer (og Statens vegvesens motvilje mot å endre batterikjemi) og annen mangel på reservedeler.

For øvrig er det 679 igjen av modellen som fulgte etter i åra 2008-12, den som ble utvikla av Ford og kalt A265. I 2012 har det faktisk blitt noen håndfuller til av denne. Det er totalt over 1.150 Thinker på norske veier.

PSA – Peugeot / Citroën

Citroën SaxoDa kollektivfeltet sommeren 2003 ble åpna for elbiler, blomstra salget opp av disse franskmennene. Fra 1997 hadde Miljøbil Grenland solgt dem i små kvanta til kommune-Norge. Men i åra 2003-2007 tok det skikkelig av. Norske bruktbilimportører, mest kjent er Enviro Bil i Drammen, støvsugde det europeiske markedet for bruktelbiler produsert i perioden 1997-2003. I Frankrike kunne importørene plukke opp en upopulær elbil for 40-70.000 kr og selge den i Norge for 120-140.000 kr. Til folk vest for Oslo som sikla etter å bruke kollektivfeltet. Folk som syntes at Think eller Buddy var noe spesielle. De ønska seg en «vanlig bil» – sånn utseendemessig – for ikke å skille seg for mye ut i nabolaget. Eller trengte en 4-5 seter for å håndtere barnelogistikken.

Lenge var bruktimporten god business, men problemene meldte seg etterhvert som både batterier (igjen NiCd) og motor (underdimensjonert DC-motor med børster) ikke tålte for røff behandling eller dårlig ettersyn. Uttørka kilder og for høye garantikostnader tok til slutt livet av dem som hadde drevet bruktimporten.

I toppåret 2009 var det ca 750 elektriske PSA-biler på norske veier. Ved forrige årsslutt var det 557 igjen. Egentlig slett ikke verst. Vi ser fortsatt mange av dem i Oslo-området. Legg også merke til at vi har to Citroën AX som var den elektriske forløperen til Saxo Electrique.

Kewet før den ble Buddy

KewetAv de serieproduserte elbilene som fortsatt er på norske veier, er Kewet de eldste. Fra generasjon Eljet 2 til Citi-Jet 5. Disse ble i perioden 1992-2005 produsert i Danmark, Tyskland og Norge. Den gangen klassifisert som bil M1 før Buddy i 2005 dukka opp som en firehjuls motorsykkel.

Igjen ser det ikke ut som rust er noen utfordring, takket være plastkarosseri og varmgalvanisert ramme. Nok heller noen andre tekniske utfordringer som følger med disse bilene, lettere preget av eksprimentering som de var. Men for hobbymekkere er Kewet en drøm. Lett å skru fra hverandre, modifisere og sannelig kan de settes sammen igjen for noen nye, gode tiår på veiene.

Kewet har blitt et kultfenomen ikke bare i Norge, f.eks. er det i Tyskland lagd en grundig fanside for alle gamle Kewetister.

Renault

Siste franskmann ut er Renault. Selskapet som idag har satt seg som mål å bli verdens største elbilprodusent. Fra 1996-98 ble det registrert elektriske Clioer med blybatterier (var det ikke?). Fortsatt er det 17 igjen med norske registreringsskilt. Nesten en liten sensasjon, vil vi si.

De siste 3-4 åra er det registrert en rekke elektriske Kangooer (varebiler) som har intet til felles med dagens Kangoo Z.E. Disse er produsert i 2002-3. Tilgangen på dem var det siste desperate forsøket på bruktimportert etter at det var slutt på PSA-biler. Fortsatt NiCd-batterier, mulighet for en fossil rekkeviddeforlenger og i det hele tatt en del komplikasjoner med disse. Blant annet ble Kangoo i 1.generasjon en katastrofe da Oslo kommune i 2003 forsøkte å ta dem i bruk. Kommunen ble vettskremt elbil. Dessverre er det flere grunner til å være litt redd for disse. De siste par åras elbilbranner har stort sett vært i denne modellen hvor det er utført uheldige modifikasjoner i kontrollsystemet. Noe elbil.no har advart om.

Toyota RAV4 EV

Ford Ranger EVDette har virkelig vist seg å være blant de aller beste elbilene som har blitt lagd. Utstyrt med svært effektiv el-motor og batterier som har prestert over forventningene! Toyota brukte NiMh-batterier som i Prius. Med kjempepakka ble det en dyr bil, var nok bare på leasing i USA. Noen nordmenn har klart å redde denne fra bilindustriens høggerier. Tror ingen angrer på det.

Ford Ranger EV

I perioden 1998-2001 bygde Ford en elektrisk versjon av sin Ranger. Bilen er en pickup registrert for 3 personer. Som RAV4 EV hadde den opprinnelig nikkel-metalhydrid batterier. I de siste 3-4 åra har en ivrig sørlending sørga for at det har blitt hele 10 Rangere i Norge. For dem som synes det er ekstra kult med pickup.

Ombygde

2ELDet ser ut vi som vi har rundt 11 ombygde elbiler, uten at vi kan være sikre på at alle er konvertert fra eksplosjonsmotor. Men vi gjetter på at de fleste er det.

Noen som kan nevnes, og er tidligere omtalt på elbil.no: Folkevognboble, 2CV, og Austin Mini PickupDessuten er det to stykker Chevrolet Geo Prizm hvor eieren fikk omtale etter en sensasjonell seier i autoslalåm. Foruten konverteringene vi har lagd reportasjer om, har vi i tillegg en 1993 Subaru Elkat, 1995 Ford Transit lastebil og 1997 Renault 5. På Sørlandet er det også noen som har tatt vare på en 1992 Blazer og en 1996 Toyota Tacoma (lurer på om vi ikke har sett den med batteribanken på lasteplanet).

Litt artig. Kjenner noen til historiene til disse, tar vi gjerne imot tips.

Og noen virkelige veteraner

Ohio ElectricVi snakker om to elbiler fra den forrige store bølgen. Da elbilen ble utkonkurrert av at petroleumsbilen fikk elektrisk startmotor. Pluss et par andre ting som gjorde at den vant markedet. Det er Gjøvik kommune og Norsk Teknisk Museum som har beholdt skilter, kun tre siffer i registreringsnummeret, på hver sin veteran: Ohio Electric Type 44 (omtrent som denne litt tidligere modellen) og en Milburn kupé. I tillegg finnes det sannelig en Mercedes-Benz lastebil fra 1962 som skal være helelektrisk.

Vil du vite mer om bruktelbilene du kan skaffe deg? Da anbefaler vi en titt her for å få noen tips om de enkelte modellene. Elbil-Wiki er også svært nyttig, samt at diskusjonsforumet er utmerket for å lufte spørsmål og synspunkter.